lördag, december 29, 2007
måndag, december 24, 2007
Pet Shop Boys - It Doesn't Often Snow At Xmas (Live 2000)
God Jul och Gott Nytt År
önskar Mathias Knutsson
onsdag, december 12, 2007
tisdag, december 11, 2007
Skolplanen debatterades i kommunfullmäktige
Anförande
Med skolplanen för åren 2008 till 2010 tar kommunledningen nu ett stort steg för att utveckla skolan i Kristianstad. Vi lägger ett framåtsyftande förslag med tre centrala teman: lärande och kunskap; trygghet och trivsel, samt inflytande och engagemang. Den nya skolplanen tydliggör den borgerliga kommunledningens ambition att prioritera lärande, kunskap och utveckling i Kristianstads skolor.
Centerpartiets utbildningspolitik bygger på tanken om ett livslångt lärande som är öppet och tillgängligt för alla. Det livslånga lärandet ger fler möjlighet att göra sina egna livsval och förverkliga sina framtidsdrömmar.
Centerpartiets uppdrag till grund- och gymnasieskolan är därför att ge varje elev den kunskap som krävs för personlig utveckling, lärande och aktivt deltagande i samhället. För att skolan ska kunna utföra sitt uppdrag behövs tre reformer: rätt till kunskaper, lokal makt och fler lärare. Centerpartiet vill anpassa skolan efter varje elev, ge tydlig information om elevens kunskaper, stärka läs- och skrivfärdigheterna, utveckla lärarrollen och säkra kvalitén i skolan.
Vi tror på en utbildning där elevens behov står i centrum vilket i förlängningen kräver både en mer flexibel och elevanpassad skola samt en skola med ökad valfrihet och delaktighet. Centerpartiet strävar efter en skola som är fokuserad på kunskap, där varje elev blir sedd och mår bra. Alla elever är olika och har olika behov, därför är det viktigt att elever och föräldrar har både valfrihet och valmöjligheter.
I skolplanen gläds jag särskilt åt satsningar på en ”läsa-räkna-skriva-garanti” som kräver stort engagemang, pedagogisk utveckling och lokala insatser samt stöd från regeringen. På riksplanet satsar alliansregeringen 900 miljoner kronor fördelat över tre år i form av statsbidrag till kommunerna för att stärka arbetet med att lära alla barn att läsa, räkna och skriva. För Kristianstad innebär denna satsning ett resurstillskott på drygt sju miljoner kronor som kan investeras i våra barns framtid i form av exempelvis förebyggande insatser, extra undervisning eller speciallärare.
Jag vill även lyfta betydelsen av att majoriteten möjliggör ökad profilering och utveckling inom den kommunala skolan samt satsningarna på naturvetenskap, medarbetarnas fortbildning och ökat inflytande för elever, föräldrar och personal. Avslutningsvis vill jag yrka bifall till kommunstyrelsens förslag.
Ni kan även lyssna till mitt tal på Kristianstads kommuns hemsida.Mitt inlägg kommer efter ungefär 30 minuter.
Mathias Knutsson
Interna möten med regionledningen
Region Skånes viktigaste uppgift är att erbjuda en bra vård och omsorg när människor drabbas av sjukdom eller ohälsa. Sjukvården i Skåne har under många år brottats med stora problem avseende tillgänglighet, väntetider och ekonomi vilket har påverkat vårdens kvalitet och medborgarnas förtroende. Historiskt sett har de flesta politiska åtgärder antingen varit renodlade besparingsförslag eller verksamhetsförändringar – allt för sällan har vi verkligen lyckats lösa den viktigaste politiska uppgiften och förenat en god ekonomisk hushållning med en positiv utveckling av våra verksamheter.
Den borgerliga regionledningens arbete för Region Skåne flera steg närmare målen om högkvalitativ sjukvård i världsklass och god ekonomisk hushållning. De kommande åren kommer Region Skåne att driva ett intensivt arbete för att förändra, förnya och förbättra våra verksamheter. Om allt går enligt planerna så kommer vi redan under 2008 se förändringar och förbättringar i våra verksamheter.
Mathias Knutsson
fredag, december 07, 2007
Varför ska vi ha ett nytt storfängelse i Vä?
Låt mig inleda med att jag öppet deklarerar min skepsis mot ett storfängelse i Vä. Diskussionerna som Dahlgren refererar till är med största sannolikhet förhandlingarna om var i landet en ny polishögskola ska lokaliseras som (föga förvånande) ledde fram till att Skåne unisont förordar att polishögskolan etableras i Malmö och Kristianstad ”kompenseras” med ett storfängelse. Nu har beslutet om en ny polishögskola skjutits på framtiden, men likväl så tycks inte malmöiterna känna sig missgynnade och kräva att storfängelset ska flyttas till Malmö…
Vid förhandlingarna om polishögskolan framkom att Malmö ansågs vara ett starkare alternativ än Kristianstad eftersom en lokalisering i Malmö skulle underlätta rekrytering av polisstudenter med utländsk bakgrund samt säkerställa både kompetensförsörjning och goda samverkansmöjligheter med andra myndigheter. Jag har svårt att se varför inte exakt samma argumentation ska leda till att även storfängelset lokaliseras till Malmö eftersom polis och kriminalvård uppvisar stora likheter avseende kompetensbehov och samverkan samt att det borde finnas stora förtjänster med att samordna dessa verksamheter.
Så frågan är varför inte storfängelset lokaliseras i den dynamiska sydvästregionen av Skåne där arbetskraft, kompetens och övriga myndigheter finns? Frågan är om det inte är så enkelt att Kristianstad drog det kortaste strået i förhandlingen… Och att Malmö, Lund, Lomma, Vellinge eller Kävlinge inte vill ha storfängelset… Och att Kristianstad tacksamt tar emot den verksamhet som ingen annan vill ha... Och varför diskuteras och ifrågasätts inte storfängelset istället för Arenan?
Mathias Knutsson
torsdag, december 06, 2007
Äntligen försvinner SJ:s monopol!
Från och med 2009 kan Skånetrafiken och Länstrafiken Kronoberg samordna resandet och lösa problemen som präglat trafiken under SJ-tiden. Länstrafikbolagen har redan aviserat att de kommer att ta i tu med dagens tokiga biljettsystem, höga priser och bristfälliga informationssystem.
Mathias Knutsson
Samling för Kristianstad gästades av Pia Kinhult
Mathias Knutsson
tisdag, december 04, 2007
Grattis Vinslöv!
Mathias Knutsson
PS Kungliga huvudstaden försvinner inte helt från Monopol. Så sent som förra året kom ny uppdaterad Stockholmsversion av Monopol DS
måndag, december 03, 2007
Klimatmötet på Bali
Opinionstrycket på USA att underteckna avtalet är stort och Australiens omsvängning kan få en stor betydelse för förhandlingarna på Bali. Det kan dessutom bli så att amerikanarnas misstag, felsteg och ovilja att underteckna Kyotoavtalet tvingar dem att kräva miljöpolitiska krafttag mot övriga länder som står utanför överenskommelsen. Förhandlingarna skulle onekligen få en intressant utveckling om USA undertecknar ett klimatavtal och därigenom tvingar världssamfundet att sätta press på både Kina och Indien att skyndsamt göra det samma…
Mathias Knutsson
PS På klimatmötets hemsida kan du följa förhandlingarna via en webbsändning DS
Likt Bambi på hal is
”Är det din ståndpunkt eller talar du för partiet?”
”Jag talar för partiet.”
”Kan du sammanfatta sd:s arbetsmarknadspolitik.”
”Nja, det vet jag inte …”
”Att utländska företag inte ska få konkurrensfördelar. Det står i ert program om Ekonomisk politik.”
”Det har inte jag varit med och skrivit. Det får du ta med någon annan.”
”Men det handlar ju också om arbetsmarknadspolitik, ni skriver en massa om hur arbetsmarknaden ska regleras där. Och arbetsmarknaden är ditt område, så det borde du väl känna till?””Nej, jag kan ingenting om det där, det får du ta med den som har skrivit programmet.”
Jag vill avslutningsvis be Bambi om ursäkt för att jag använder namnet i detta sammanhang. Jag tyckte bara att Bambiliknelsen passade så bra: okontrollerad irrfärd iförd brun klädnad och med stora vita fläckar…
Mathias Knutsson
söndag, december 02, 2007
Mathias trycker örat mot rutan till djuraffären...
Mathias Knutsson
"Now I sit with different faces
In rented rooms and foreign places
All the people I was kissing
Some are here and some are missing
In the nineteen-nineties
I never dreamt that I would get to be
The creature that I always meant to be
But I thought in spite of dreams
Youd be sitting somewhere here with me"
Being Boring, Pet Shop Boys
fredag, november 30, 2007
Lite reklam för "Samling för Kristianstad"
Vi träffas torsdagen den 6 december klockan 1830 på en restaurang eller ett café i Kristianstad. Vi gästas av regionrådet och partistyrelseledamoten Pia Kinhult (m) vilket borgar för en spännande och framåtsyftande diskussion.
”Samling för Kristianstad” bildades för utveckla och stärka samarbetet mellan borgerliga partier och politiker i Kristianstad. Nätverket är öppet för alla som är borgerlig sinnade och vi verkar för ett fördjupat samarbete mellan de borgerliga partierna inför valet 2010 och under nästkommande mandatperioder.
Nätverket träffas under trevliga och sociala former 6-8 gånger per år för att diskutera politik och utbyta idéer samt äta gott på någon av stadens restauranger. Ni kan läsa mer i följande artiklar: ledare och nyhetsartikel i Kristianstadsbladet i juli 2007.
Om ni har fler frågor eller vill komma på vårt möte den 6 december så får ni gärna kontakta mig. Jag hoppas att vi ses den 6 december!
Mathias Knutsson
torsdag, november 29, 2007
Varför springer tolv borgerliga kommunalråd sossarnas ärenden?
Jag undrar hur dessa tio moderatpolitiker samt en centerpartist och en folkpartist resonerade när herrarna Reepalu och Johansson bad dem att stödja den s-märkta pamfletten? Borde inte någon varningsklocka ringt när de gav sitt stöd till formuleringar som ”Staten upplevs inte längre som en pålitlig part i förhandlingarna om infrastruktursatsningarna”. Vad menas med "inte längre"? Var det utfallet i valet 2006 som förstörde statens pålitlighet enligt de borgerliga kommunalråden? Eller saknar de bara Ulrica Messing som i likhet med övriga socialdemokratiska infrastrukturministrar under de senaste tolv åren prioriterade ner Västkustbanan?
Det finns dessutom en mening som förvärrar ett simpelt felsteg till något betydligt värre. För när de ledande borgerliga politikerna i tolv skånska och halländska kommuner skriver ”Enligt Banverkets inriktningsunderlag blir dubbelspårsutbyggnaden på Västkustbanan i sin helhet klar tidigast år 2023, alltså i bästa fall 30 år efter att beslutet fattades” så övervältra de ansvaret för tolv år av socialdemokratiska tillkortakommanden på en borgerlig regering samtidigt som de explicit säger att de befarar att inget kommer att ske under de kommande åren… Jag ska villigt erkänna att det är lite svårt att förstå hur ett statsråd som tillträdde för ett år sedan helt plötsligt kan klandras för tre decennier av socialdemokratisk ovilja och oförmåga att bygga Västkustbanan.
Varför anser dessa borgerliga kommunalråd att ÅsaTorstensson ska axla ansvaret för s-regeringarnas agerande och misslyckanden?
Varför låter de socialdemokraterna fly under undan sitt ansvar för att nödvändiga trafikinfrastruktursatsningar inte genomförts eller försenats?
Varför springer tolv borgerliga kommunalråd sossarnas ärenden?
Mathias Knutsson
onsdag, november 28, 2007
Bygg ut Pågatågstrafiken
Mathias Knutsson
tisdag, november 27, 2007
Oppositionen gräver djupare i skåningarnas fickor
Är det verkligen ingen inom dessa tre partier som är intresserad av lägga en trovärdig budget som inte förbrukar de resurser regionledningen avsätter till morgondagens sjukvård? Lägg därtill att (s), (v) och (sd) i praktiken ignorerar pensionsskulden och investeringsbehoven i våra kärnverksamheter samt väljer bort att satsa resurser på utveckling och omstrukturering. Det uppenbart att oppositionen enbart förmår att föra en vårdslös och populistisk överbudspolitik.
Mathias Knutsson
måndag, november 26, 2007
Vårdcentralen i Södra Sandby
Det är ett svårt men nödvändigt beslut att avvakta med satsningen på en ny vårdcentral i Södra Sandby. Jag har nyligen besökt vårdcentralen och jag förstår att många efterlyser en upprustning av lokalerna. Jag deltog även i en lokal debatt och försökte skapa förståelse för regionledningens ställningstagande. Det hade varit ett stort svek mot både boende och personal i Södra Sandby att gå vidare med en investering som hade dränerat sjukvården på resurser. Det liggande förslaget hade medfört att lokalkostnaderna hade stigit med 350 procent och riskerat vårdcentralens framtid. Nu kan vi gå vidare och utreda alternativa möjligheter för att finna lösningar som förenar en bra vård med ändamålsenliga lokaler. Regionstyrelsen ger nu ett uppdrag att skyndsamt utreda frågan och vi kommer att fatta beslut senast i mars 2008.
Mathias Knutsson
Regionfullmäktige debatterar budgeten för 2008
De fyra budgetalternativ som ligger på fullmäktiges bord belyser skillnaden mellan majoritetspartierna och den djupt splittrade majoriteten. Femklöverns budget skapar goda förutsättningar för en stark utveckling av regionens kärnverksamheter och uthållig tillväxt i hela Skåne. Vi lägger grunden för en långsiktigt god ekonomisk hushållning, ett starkt regionalt självstyre och en väl fungerande sjukvård.
En intressant aspekt av budgetdebatten är att oppositionen och vissa andra debattörer försöker göra gällande att vi inte satsar på de skånska sjukvården. I Region Skånes budget för år 2008 uppgår den totala kostnadsmassan till 30,2 miljarder kronor (jämför med budget 2007: 29,3 miljarder kronor) och resultatet budgeteras till 533 miljoner kronor (Budget 2007: 250 miljoner kronor). Regionbidragen till regionens verksamheter uppgår till 25,0 miljarder kronor plus ett omstruktureringsanslag på 450 miljoner kronor (B 2007 29,3) varav 22,5 miljarder kronor fördelas till fördelas till sektor Vård och Hälsa vilket är 933 miljoner kronor mer än i budgeten för 2007 och 1648 miljoner kronor mer än i budgeten för år 2006.
Hmmm, inte mycket till besparingar om vi under två års tid har ökat anslaget till sjukvården med nästan 1,7 miljarder kronor... Mycket vill ha mer...
Mathias Knutsson
söndag, november 18, 2007
Gudrun Schymans barnkör sjunger om Stalin
Ironi eller övertramp? Ibland är gränsen hårfin...
Mathias Knutsson
fredag, november 09, 2007
Om konsten att våga välja den svåra vägen
För det stora avslöjande i artikeln var att jag i begreppet alla politiker även inkluderar representanter för Sverigedemokraterna. Konsekvensen av att jag inte skiljer på folk och folk är att jag faktiskt kan tänka mig att ta en kopp kaffe i personalmatsalen tillsammans med någon av sd:s politiska sekreterare. Jag ser dessutom ett visst värde i att då och då diskutera med människor som har andra åsikter och värderingar…
Det förtjänar dessutom att sägas att dessa informella samtal är en oerhört viktig del av det politiska arbetet och att en av mina arbetsuppgifter är att informera mig om övriga partier i Region Skåne. Jag har dock aldrig misskrediterats för att jag fikat eller ätit lunch tillsammans med en socialdemokrat eller vänsterpartist…
Tidningen uppmärksammar även att jag har accepterat två sverigedemokraters förfrågan om vi ska ”adda” varandra som vänner på Internetnätverket Facebook. Eftersom jag inte vill bemöta samma personer på olika sätt beroende av om jag träffar dem på kontoret eller på Internet så var det rimligt att vi står som kollegor på varandras kontaktlistor på Facebook. Bland mina kontakter finns flera andra kollegor och bland sverigedemokraternas kontakter finns flera andra mycket välkända namn inom politik och opinionsbildning.
Jag står fast vid att jag har fattat rätt beslut och jag kommer att fortsätta att diskutera politik med sverigedemokraterna, ifrågasätta deras värderingar och utmana dem på debatter. Jag antar att jag i likhet med många andra politiker kunde ha valt den enkla vägen och försökt att nonchalera sverigedemokraterna, men jag tror inte på den politiska strategin att undvika sd och vissa politiska frågor. Jag har medvetet valt den ”svåra vägen” med politisk dialog, tuffa diskussioner och möten med mina meningsmotståndare trots att den vägen också innebär att ”någon” kan tipsa lokaltidningen om ”jag anses ha ett alltför tätt med de sverigedemokratiska motsvarigheterna”.
Mathias Knutsson
torsdag, november 01, 2007
Kunskap lyfter Kristianstad
Jag gläds särskilt åt satsningar på en ”läsa-räkna-skriva-garanti” som kräver stort engagemang, pedagogisk utveckling och lokala insatser samt stöd från regeringen. På riksplanet satsar alliansregeringen 900 miljoner kronor fördelat över tre år i form av statsbidrag till kommunerna för att stärka arbetet med att lära alla barn att läsa, räkna och skriva. För Kristianstad innebär denna satsning ett resurstillskott på drygt sju miljoner kronor som kan investeras i våra barns framtid i form av exempelvis förebyggande insatser, extra undervisning eller speciallärare.
Jag vill även lyfta betydelsen av att majoriteten möjliggör ökad profilering och utveckling inom den kommunala skolan samt satsningarna på naturvetenskap, medarbetarnas fortbildning och ökat inflytande för elever, föräldrar och personal.
Mathias Knutsson
onsdag, oktober 31, 2007
Utvecklingen av demokratin är en ödesfråga för Afrika
En av alla dessa personer är min partikollega och gode vän Qalinle Dayib som idag uppmärksammas i Kristianstadsbladet för sitt arbete med demokratifrågor. Qalinle är engagerad i utvecklingsprojekt som Centerpartiet och Sida driver i flera afrikanska länder. Ambitionen med projekten är att stödja demokratiska processer och stimulera till ökat utbyte mellan de afrikanska länderna. Den sistnämnda aspekten är oerhört viktig för att demokratin ska få fotfäste och spridas. Ni kan även läsa mer om projektet och bli inspirerade på hemsidan för Centerpartiets internationella stiftelse.
Mathias Knutsson
tisdag, oktober 30, 2007
Glädjande beslut om sociala krav vid upphandlingar
Regionfullmäktige har nyss fattat ett mycket viktigt beslut om sociala krav vid upphandlingar. Nu anger regionledningen tydligt de krav vi ställer på våra leverantörer avseende exempelvis arbetsmiljö, arbetsformer och respekt för FN:s barnkonvention. Det är glädjande att Region Skåne går i bräschen för att ställa sociala krav vid upphandlingar och tydliggör vilka möjligheter en stor organisation har att genom aktiv val som köpare av varor och tjänster försöka att förbättra vår
värld.
Mathias Knutsson
Socialdemokraterna i Region Skåne är inte trovärdiga
Det är svårt att betrakta socialdemokraterna som ett seriöst och trovärdigt politiskt alternativ när partiet i samma debatt både efterlyser nya sparprogram och lovar mer pengar…
Jag vill varna för oppositionens oansvariga överbudspolitik: om vi inte dämpar kostnadsökningarna riskeras inte enbart årets och nästa års verksamhet och ekonomi, utan även våra möjligheter att långsiktigt förena en högkvalitativ sjukvård med god ekonomisk hushållning.
Mathias Knutsson
Regionfullmäktige sammanträder
Mathias Knutsson
lördag, oktober 13, 2007
Happy Birthday, Lady Thatcher
Mathias Knutsson
fredag, oktober 12, 2007
Volvo väljer väg för framtiden
Socialdemokraterna höjde under decennier i stort sett alla skatter för företag, företagare och kapitalister men (s) insåg samtidigt att ett absurt högt kostnadsläge för den svenska industrin skulle hota hundratusentals arbetstillfällen i Sverige. Så socialdemokraterna gav industrin en konkurrensfördel: löjligt billig energi som tillhandahölls genom en gigantisk utbyggnad av kärnkraften… Vilket fick till följd att industrin inte såg elenergin som en ändlig resurs utan tvärtom slösade med elen i produktionen. Ett typiskt exempel är att Volvos fabrik i Torslanda förbrukade mer än dubbelt så mycket energi per producerad bil som systerfabriken i Gent…
De debattörer som nu enbart fokuserar sig på energiproduktionen missar de enorma möjligheterna som finns i att effektivisera och minska industrins energikonsumtion. Det är hög tid att satsningar på förnyelsebar energi sker parallellt med att vi minskar energibehovet. Effektiviseringspotentialen i den svenska industrin borde vara enorm efter att energipriserna under många år har legat under både internationella marknadspriser och kostnaderna för miljöpåverkan.
Mathias Knutsson
torsdag, oktober 11, 2007
Hela sista föreläsningen " Att förverkliga sina barndomsdrömmar"
Mathias Knutsson
Den sista föreläsningen
Vad skulle vi säga om vi bara hade en enda chans kvar att säga något till våra medmänniskor innan vi lämnar jordelivet? Föreläsningarna på temat "Sista föreläsningen" hålls på flera universitet, men för professor Randy Pausch på Carnegie Mellon är denna föreläsning verkligen den sista. Tankeväckande, rörande och inspirerande!
Mathias Knutsson
torsdag, oktober 04, 2007
Effektiv, smart och klimatneutral
Mathias Knutsson
onsdag, oktober 03, 2007
Nånannanismens förkämpe i Ragunda
I dagens Expressen uttrycker Larz Danielsson sitt missnöje med att partiledningen inte rycker ut och lovar stora offentliga satsningar och skattefinansierade sysselsättningspaket när en av få privata arbetsgivare i byn Hammarstrand lägger ner verksamheten. Danielsson beskriver Ragunda som en kommun som under många år har kämpat i motvind men han bortser helt från att de stora och avgörande problemen för kommunen är kopplade till kommunpolitiska vägval. Ragunda har en hög kommunalskatt, bedrövligt företagsklimat, stort utanförskap och bygden präglas utflyttning. Vilket ansvar tar Danielsson för dessa misslyckanden? Vilka konkreta åtgärder och förslag har Danielsson själv? Inga – kommunalrådet Danielsson nöjer sig med att kräva att alla andra ska göra något och han lastar dessutom alla champagnedrickande yuppies i Stureplanscentern för att Ragunda håller på att försvinna…
Jag tror att det är just denna attityd som är Ragundas stora problem. Nånannanismen - någon annan ska lösa Ragundas problem och någon annan ska stå för notan. Jag uppmanar Larz Danielsson att rannsaka sig själv och arbeta för att tillvarata Ragundas intressen istället för att reducera sig själv till en populist vars politiska agenda begränsas till att kräva bidrag, bidrag och än mer bidrag.
Mathias Knutsson
Stureplanscentern skördar nya framgångar
Det finns flera förklaringar till varför Stureplanscentern får genomslag. Stureplanscentern står för en tydlig liberal och borgerlig politik som uppskattas av många samtidigt som flera ledande c-företrädare i Stockholm är synnerligen mediala. En annan viktig faktor är antagligen att Stureplanscentern är oerhört utmanande för dem som under många år har velat framställa – och därmed lätt avfärda – alla centerpartister som en skock hopplösa Åsa-Nissemarxister. Morgondagens centerparti och partiorganisation är redan här...
Mathias Knutsson
torsdag, september 27, 2007
Varför ska vi ha ett nytt storfängelse i Vä?
Låt mig inleda med att jag öppet deklarerar min skepsis mot ett storfängelse i Vä. Diskussionerna som Dahlgren refererar till är med största sannolikhet förhandlingarna om var i landet en ny polishögskola ska lokaliseras som (föga förvånande) ledde fram till att Skåne unisont förordar att polishögskolan etableras i Malmö och Kristianstad ”kompenseras” med ett storfängelse. Nu har beslutet om en ny polishögskola skjutits på framtiden, men likväl så tycks inte malmöiterna känna sig missgynnade och kräva att storfängelset ska flyttas till Malmö…
Vid förhandlingarna om polishögskolan framkom att Malmö ansågs vara ett starkare alternativ än Kristianstad eftersom en lokalisering i Malmö skulle underlätta rekrytering av polisstudenter med utländsk bakgrund samt säkerställa både kompetensförsörjning och goda samverkansmöjligheter med andra myndigheter. Jag har svårt att se varför inte exakt samma argumentation ska leda till att även storfängelset lokaliseras till Malmö eftersom polis och kriminalvård uppvisar stora likheter avseende kompetensbehov och samverkan samt att det borde finnas stora förtjänster med att samordna dessa verksamheter.
Så frågan är varför inte storfängelset lokaliseras i den dynamiska sydvästregionen av Skåne där arbetskraft, kompetens och övriga myndigheter finns? Frågan är om det inte är så enkelt att Kristianstad drog det kortaste strået i förhandlingen… Och att Malmö, Lund, Lomma, Vellinge eller Kävlinge inte vill ha storfängelset… Och att Kristianstad tacksamt tar emot den verksamhet som ingen annan vill ha...
Mathias Knutsson
tisdag, september 25, 2007
Rapport från Iran - världens friaste land...
Irans president Mahmoud Ahmadinejads besök i USA har väckt en hel del uppmärksamhet. Uttalanden som ”Our people are the freest people in the world”, "the freest women in the world are women in Iran”, "in our country freedom is flowing at its highest level", och “In Iran, we don't have homosexuals like in your country” vittnar om den iranske ledarens syn på världen och grundläggande fri- och rättigheter. Ni kan läsa mer in Washington Post och ta del av nedanstående CBC-reportage om de icke existerandes homosexuellas situation i världens friaste land.
Mathias Knutsson
Region Skåne går i bräschen för miljöarbetet
Jag anser att Skåne och Sverige ska vara föregångare och föredömen i omställningen mot ett miljömässigt hållbart samhälle. Våra regionala mål överensstämmer väl med regeringens moderna, progressiva och marknadsorienterade miljöpolitik med omfattande satsningar på gröna teknikskiften, forskning, internationellt samarbete, klimatinvesteringar och långsiktigt hållbara energisystem.
Arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser ska ses en stor möjlighet att ligga i framkanten med ny teknik och nya lösningar. Då kan klimatarbetet också skapa exportframgångar och nya jobb. Region Skåne klimatberedning har synnerligen goda förutsättningar att verka som en pådrivande kraft i arbetet att förverkliga – och vidareutveckla – den nationella miljöpolitiken. På sikt bör dock ambitionen höjas. Centerpartiet anser att Region Skåne ska ges ett större och tydligt definierat politiskt ansvar inom miljöpolitiken samt ta över merparten av det statliga ansvaret på området. Region Skåne ska sträva efter att vidga och fördjupa det interregionala samarbetet inom miljö, kommunikations- och energisektorerna. Centerpartiet vill utveckla samarbetet med övriga länder runt Östersjön och tillföra projekten en grön profil. Våra förslag bygger på att vi förenar ett främjande av näringslivets utveckling med en klar miljöprofil genom att teckna ”gröna tillväxtavtal” med samarbetspartners i övriga Östersjöländer. Vi vill även utveckla den gemensamma europeiska miljöpolitiken, Common Environmental Policy (CEP), och intensifierat arbetet med att nå EU:s klimatmål.
En annan mycket intressant fråga som kommer att diskuteras är Region Skånes svar till statens ansvarskommitté. Ni kan följa debatten via webbsändningen på www.skane.se
Mathias Knutsson
söndag, september 23, 2007
Dave Gahan - Kingdom
Depeche Modes sångare Dave Gahan visar att han (nästan) är lika bra på egen hand och minst lika gladlynt...
Mathias Knutsson
fredag, september 07, 2007
Lejonkungens sista dag på partiledarjobbet
Med lite perspektiv blev valframgången 2002 antagligen början på Lars Lejonborgs fall. Allt för många folkpartister tycktes aldrig ta till sig att framgången 2002 knappast var en effekt av deras politik, egna insatser och träget arbete utan en ren missnöjesyttring mot moderaterna. Det är talande att fp:s strateger i eftervalsanalysen pekade ut faktorn ”tur” (läs SVT:s valstugereportage) som betydligt viktigare för valresultatet än manchesterkostymer, språktest och avskaffandet av snällismen samtidigt som nuvarande partisekreteraren Erik Ullenhag ansåg att moderaterna kunde lägga ner verksamheten efter fp:s exempellösa framgångar…
Denna skeva bild (läs megalomani) präglade många folkpartisters agerande under den gångna mandatperioden och deras desperation blev mycket påtaglig när både (m) och (c) ryckte fram i opinionsmätningarna. Så när Lars Lejonborg trots flera skandaler inom partiet likväl lett partiet fram till ett valresultat som med undantag för 2002 var betydligt bättre än vad partiet nått sedan åttiotalet så fick han sparken…
Visst, jag har en viss förståelse för att många var lite trötta på Lejonkungen efter tio år, men grundproblemet för fp är hur illa partiet har förvaltat valframgången 2002. Fp:s riksorganisation tycks ha drabbats av idétorka samtidigt som fotfolket förväntade sig tydliga direktiv i parti som blivit allt mer toppstyrt. För vem i fp vågade att ifrågasatta strategierna, Lejonborg och den oerhört skicklige partisekreteraren Johan Jacobsson efter succéerna i både europaparlamentsvalet 1999 (Marit Paulsen) och valet 2002? Den bistra sanningen är att om sanningssägarna hade vågat komma fram 2002 istället för att vänta till 2007 så hade nog fp rönt större framgångar i fjolårets val. Och vem vet: Lejonkungen hade kanske fortfarande varit partiledare.
Mathias Knutsson
Fred08 - uppdatering
"I don't think people are going to say, 'You know, that guy would make a very good president, but he just didn't get in soon enough. If you can't get your message out in a few months, you're probably not ever going to get it out."
Mathias Knutsson
Security, Unity & Prosperity
Jag delar många av senator Thompsons åsikter och jag kommer att följa hans arbete med stort intresse.
Mathias Knutsson
onsdag, september 05, 2007
Om våndan av att förverkliga politiken vi gick till val på...
En central framtidsfråga som tyvärr har skapat viss intern turbulens i kommunledningen i Kristianstad är hur vi ska utveckla och förbättra utbildningsväsendet. Det är min och Centerpartiets uppfattning att kunskap, kvalitet och valfrihet måste stå i centrum för skolan om barnen och ungdomarna i Kristianstad ska stå som vinnare i allt tuffare konkurrens. Därför måste politiker våga släppa makten ifrån sig och ha förtroende för att elever, lärare och föräldrar kan och vill ha makt och ansvar över skolan. Centerpartiet i Kristianstad gick till val på att ska välkomna fristående skolor till kommunen och min uppgift i barn- och utbildningsnämnden är att infria det vallöftet. Vi förordar dessutom ett fritt val av både grund- och gymnasieskola, och för att garantera både valfrihet och valmöjlighet förutsätts en mångfald av utbildningsanordnare i vår kommun och vårt närområde.
Jag hade hoppats att jag skulle få ledamöterna från m, fp, åhuspartiet och kristianstadsbygdens framtid att sluta upp bakom den gemensamma borgerliga skolpolitiken, men jag lyckades inte fullt ut och nämndens borgerliga majoritet avslog därför en ansökan om etablering av en friskola i Kristianstad. Jag var därför tvungen att reservera mig mot beslutet till förmån för mitt eget förslag om att föreslå Skolverket att bevilja samtliga fristående skolor och utbildningar som vill etableras i vårt närområde rätt till bidrag och statlig tillsyn.
Nämndens beslut är mycket olyckligt. Flera studier, bland annat från Skolverket, visar på valfrihetens betydelse för utbildningarnas kvalitet, friskolornas goda resultat och effektivitet samt att etablering av friskolor leder till att även de kommunala skolorna utvecklas. De negativa konsekvenserna av nämndens beslut kommer dock att begränsas eftersom Skolverket kommer med stor sannolikhet att tillstyrka samtliga ansökningar.
Mathias Knutsson
torsdag, augusti 30, 2007
Vad tycker du om valfrihet och friskolor?
Mathias Knutsson
onsdag, augusti 29, 2007
Genuschock på löpsedeln
Så vad är nästa steg? Att författa en rapport som påvisar att blonda, blåögda och kristna européer är betydligt värre miljöbovar än mörkhåriga, brunögda och muslimska asiater? Eller att kvinnliga kaukasier har större effekt på klimatet än manliga afrikaner? Tämligen meningslöst eftersom dylik forskning bara skulle bekräfta en uppfattning som det råder konsensus om – att livsstilen och beteenden i västvärlden fram till idag har påverkat miljön mer än livsstilen i utvecklingsländerna - samt utifrån den slutsatsen försökt att koppla samman miljöproblematiken med vissa egenskaper och vissa grupper i befolkningen istället för att identifiera beteendet som skapar problemen. Dessa samband är ju helt ointressanta för oss som försöker att förbättra miljön istället för att bara problematisera. För är det någon som tror att miljön skulle bli bättre för att några tusen svenskar byter kön eller konvertera till hinduismen?
Mathias Knutsson
tisdag, augusti 28, 2007
Fonejacker - Joovc Doovde Player
Ett fantastiskt klipp om problemet med teknikbranschens förkärlek för förkortningar...
måndag, augusti 27, 2007
Will the Winner Still Take All?
Det kan tyckas besynnerligt att en enskild delstat kan ändra valsystemet i ett federalt val, men det amerikanska systemet tillåter en viss asymmetri i valsystemet. Två delstater, Maine och Nebraska, har proportionella val och opinionsundersökningar indikerar att en majoritet av de kaliforniska väljarna stödjer förslaget. Om valsystemet i Kalifornien ändras så är det rimligt att anta att fler delstater kommer att ta upp frågan – om inte annat för att balansera effekterna av förskjutningen av elektorsrösterna i andra delstater… Oavsett vilket så är det antagligen först EFTER valet som vi kommer att veta om valet 2008 blev det första presidentvalet i USA där varje röst verkligen räknades och om alla röster räknades på samma sätt.
Mathias Knutsson
söndag, augusti 26, 2007
Valfrihetens och mångfaldens förkämpe
Förvaltningens njugga attityd beror på friskolorna skulle kunna erbjuda eleverna en bättre utbildning och konkurrera ut de kommunala skolorna. Det förvånar väl knappast någon att den kommunala skolan (utbildningsmonopolisten) och dess tjänstemän inte välkomnar konkurrens men rimligtvis borde väl den borgerliga majoriteten i nämnden som har gått till val på ökad valfrihet och mångfald fatta rätt beslut? Tja, vem vet...
Men en sak är säker: jag kommer alltid att välkomna fristående skolor till vår kommun. Jag är beredd att ta striden för ökad valfrihet och en bättre skola i Kristianstad samt fortsätta att driva Centerpartiets och regeringens utbildningspolitik. Oavsett hur hårt den lokala partipiskan kommer att vina över mig…
Mathias Knutsson
Nystart efter sommarledigheten
Jag vill även tacka er för all uppskattning och uppmuntrande mail jag fick i efter presentationen av det borgerliga nätverket ”Samling för Kristianstad”. Nätverkets medlemstal ökar stadigt och nästa sammankomst är inplanerad i mitten av september. Ni får gärna ta kontakt med mig om ni önskar mer information om Samling för Kristianstad eller besöka nätverkets blogg och Facebookgrupp som smygstartade häromdagen.
Mathias Knutsson
onsdag, juli 25, 2007
Skriv en blogg som alla läser...
Ett odödligt framförande av en fantastisk poppärla.
onsdag, juli 04, 2007
Samling för Kristianstad
Mathias Knutsson
PS Anledningen till att moderaterna inte närvarade vid pressträffen var att deras representant var tvungen att rycka in på sitt arbete DS
måndag, juli 02, 2007
Hur ska framtidens trygghetssystem utformas?
Jag hoppas att debattinlägget vitaliserar den politiska diskussionen om framtidens trygghetssystem och påverkar regeringens sjukförsäkringsutredning i rätt riktning.
Mathias Knutsson
torsdag, juni 28, 2007
En manual för det goda livet?
Mathias Knutsson
tisdag, juni 26, 2007
Ekonomutbildningarna är ett utbildningspolitiskt haveri
Det har varit uppenbart under flera år att civilekonomutbildningarna har präglats av en tilltagande utbildningsinflation – allt fler studenter utexamineras från allt fler lärosäten utan kvalitetskontroll och erforderliga satsningar. Problemen bottnar i ett ersättningssystem till högskolorna som i praktiken var ett direktiv att satsa på kvantitet istället för kvalitet. När s-regimen skulle bygga ut den högre utbildningen för att ge sken av fler unga kunde göra ”klassresor” och dölja den galopperande ungdomsarbetslösheten drabbades ekonomutbildningarna extra hårt. Kombinationen av ekonomutbildningar är relativt billiga att anordna, låga investeringskostnader för utbildningen och en enhetlig ersättning per utexaminerad student till lärosätena medförde att (nästan) varenda högskola drog igång en ekonomutbildning.
Idag ser vi konsekvenserna: enorma kvalitetsskillnader mellan skolorna som skapar osäkerhet hos både studenter och framtida arbetsgivare. Det är anmärkningsvärt att så många debattörer diskuterar Sven-Otto Littorins tvivelaktiga utbildning samtidigt som ytterst få reagerar över förfallet och politiseringen inom den akademiska sfären.
Mathias Knutsson
PS Instiftande av den nya och skyddade civilekonomtiteln bottnar i en ambition att kvalitetssäkra utbildningen men utvecklingen går tyvärr stick i stäv med Bolognamodellen. Det är endast två svenska lärosäten: Handelshögskolan i Stockholm och Uppsala Universitet som följer den gemensamma europeiska linjen i Bolognamodellen. De övriga har valt att satsa på en svensk väg och en nationell examen – civilekonomexamen – som inte är internationellt gångbar. Jag uppmanar alla som vill läsa ekonomi att söka sig till dessa två lärosäten. DS
måndag, juni 25, 2007
Mer om den oberoende mannen i mitten
Mathias Knutsson
Lägg ner CSN
För varför ska staten driva en särskild bank för studenter? En bank som dessutom präglas av bedrövlig service och undermåliga tjänster? Och varför ska vi ha stelbenta återbetalningssystem som i praktiken tvingar akademiker att betala en extra akademikerskatt under resten av sitt liv istället för att snabbt kunna betala tillbaka studielånet? Tja, antagligen för att socialdemokraterna en gång i tiden bestämde sig för att så skulle det vara…
Om det mot all förmodan finns några CSN-kramare kvar så vill jag berätta min egen CSN-historia för er. Jag läste vid Handelshögskolan och Stockholms Universitet under några år och hade vid flera tillfällen problem med CSN. Jag minns särskilt debaclet under inledningen av mitt tredje studieår. Under det föregående studieåret hade jag tagit runt 70 studiepoäng vilket är mer än tillräckligt för att klara CSN:s krav för heltidsstudier. I augusti skrev jag en tenta för en fempoängskurs och kompletterade betygsutskrifterna från mina lärosäten med det sista resultatet. Jag stoppade allt i kuvertet till CSN och skickade iväg handlingarna. Dagarna gick, veckorna gick och inget besked kom från CSN. Till slut kom beskedet: jag uppfyllde inte kraven för att få studiemedel…
Efter löjligt många försök och absurt långa väntetider så kom jag äntligen fram till CSN och en handläggare som upplyste mig om följande: studiemedlen för Handelshögskolans och Stockholms Universitets studenter hanterades vid olika kontor. Vart och ett av kontoren hade bara tillgång till ”sin” skolas betygssystem så mina poäng från Universitetet kunde inte verifieras på det kontoret som jag hade skickat min studiemedelsansökan till. Handläggare tillade att om jag inte hade kompletterat min ansökan med den fempoängskursen så hade de antagligen godkänt ansökan men nu var de tvungna att underkänna hela ansökan och neka mig studiemedel. När handläggaren redogjord för sitt Kafkaliknande resonemang så frågade henne om hon verkligen menade att ansökan hade blivit godkänd om jag inte hade följt deras instruktioner och avstått från att kompletterat handlingarna med resultatet från den sista kursen. Eller om min ansökan hade blivit godkänd om jag bara hade skickat in mina resultat från Handels som gott och väl hade räckt till för att jag skull uppfylla studiemedelskraven…
Efter att jag tvingats begära ut ett nytt intyg från Stockholms Universitet med en maskinell utskrift av min sista fempoängskurs så fick jag efter några veckor mina första studiemedel för terminen. I slutet av november - drygt tre månader efter terminsstarten…
Mathias Knutsson
söndag, juni 24, 2007
Det är lugnt och stilla nere i sanden sa strutsarna...
Sent ska syndaren vakna, men frågan är om inte både Östros och Astudillo egentligen vill stanna kvar i sängen, dra täcket över huvudet och beklaga sig över högerspökena… För det är inte mycket till självkritik som framkommer i artikeln: alliansen vann egentligen inte valet – det var socialdemokraterna som förlorade valet på grund av jobbkonjunkturen inte vände tillräckligt snabbt. Och alla nya arbeten som har skapats efter valet är egentligen de försmådda socialdemokraternas förtjänst. Och alliansen lurade visst regeringen i en fälla (!!!) genom att diskutera jobbfrågan. Och borgarna är förtvivlat elaka som dels lurade sossarna i en fälla och dels tvingar människor att ta ”flera extremt lågt avlönade jobb för att klara sin grundläggande försörjning” (så att alla ska tänka på hur ruskigt det är i länder (USA, USA, USA) där det finns okvalificerad arbeten för de som saknar utbildning).
Östros och Astudillo illustrerar på ett nästan tragikomiskt sätt varför socialdemokraterna förlorade valet 2006. Deras argumentation vittnar om hur oförmögna socialdemokraterna är att se och diskutera en av vår tids stora politiska utmaningar: hur vi ska skapa goda förutsättningar för fler riktiga jobb. Socialdemokraterna tycks helt sakna självkritik och probleminsikt samt är helt obekymrade över att deras argumentation är djupt motsägelsefull. För vilket ansvar anser att socialdemokraterna för att arbetslösheten och utanförskapet ökade år efter år under deras tid vid makten? Östros och Astudillo berör inte ens frågan utan ingenjörerna bakom morgondagens socialdemokratiska jobbpolitik reducerar massarbetslösheten till en smärre bagatell som hade på något sätt hade ordnat sig om ”jobbkonjunkturen” hade varit starkare och socialdemokraterna hade haft mer oförtjänt tur…
Den enkla och bistra sanningen är att Östros och Astudillo enbart har rätt i en enda sak: socialdemokraterna förtjänade inte att vinna valet 2006. Men frågan är om de hundratusentals svenskar som tvingades ut i arbetslöshet och utanförskap till följd av socialdemokraternas förödande arbetsmarknadspolitik tycker att s förtjänade valsegrarna 2002, 1998 eller 1994?
Och hur kommer väljarna att resonera om tre år? Kommer socialdemokraterna verkligen att hålla fast vid gårdagens socialistiska lösningar eller kommer de att erbjuda väljarna något nytt? Östros och Astudillo presenterar inte några nydanande förslag i sin artikel – de nöjer sig med att konstatera att det är viktigt att bekämpa arbetslösheten. I synnerhet ungdoms- och långtidsarbetslösheten… Och satsa på forskning och utbildning samt se till att människor upplever trygghet under förändringar och omställningar…
Det blir lite patetiskt att självklarheter presenteras som vägmärken och paradigmskiften av Östros och Astudillo. Frågan är om socialdemokraterna tror att väljarna är så lätta att dupera eller om socialdemokraterna helt enkelt inte förmår att presentera något bättre.
Mathias Knutsson
torsdag, juni 21, 2007
Lästips
Mathias Knutsson
onsdag, juni 20, 2007
En oberoende kraft att räkna med
Det är andra gången som finansmannen Bloomberg byter parti – fram till 2001 var han demokrat men lagom till borgmästarvalet blev han republikanernas kandidat. Partibytena kan lite skämtsamt beskrivas som en mycket handgriplig trianguleringsstrategi, men min bedömning är att Bloombergs agerande indikerar att han tänker ge sig in i presidentvalet. Om Bloomberg kandidera kan vi mycket väl få tre kandidater som kommer från New York vilket kan leda till en backlash i andra delar av landet som inte är lika förtjusta i välutbildade och lattedrickande östkustliberaler… Denna problematik drabbar antagligen både republikanernas och demokraternas kandidater hårdare än en oberoende politiker som inte behöver ta hänsyn partiintern maktbalans. Lägg därtill att Bloomberg verkligen är en oberoende kandidat – en man som är både mångmiljardär och mediemagnat behöver inte stryka alla medhårs…
Mathias Knutsson
PS
måndag, juni 18, 2007
Vårt ansvar för morgondagens sjukvård
Nu tänker de forna majoritetspartierna göra allt de inte gjorde eller ens planerade att göra under den förra mandatperioden. De hanterar skattepengarna ytterst ovarsamt och sätter glatt sprätt på flera hundra miljoner mer än majoriteten. Min bedömning är att deras satsningar inte är möjliga att finansiera utan ytterligare en skattehöjning vilket innebär att skattebetalarna tvingas att betala ännu mer utan att få varken mer eller bättre sjukvård.
Jag tar mitt politiska uppdrag på större ansvar – jag vill inte övervältra kostnaden för fler politiska misstag på skattebetalarna. Det är min uppgift som politiker att hantera motstridiga krav och prioritera mellan olika verksamheter. Det går inte längre att bara kräva mer och mer av den gamla landstingsorganisationen och därefter skicka räkningen till våra allt mer luttrade skattebetalare. Vi måste tänka nytt och tänka rätt! Det krävs att resurserna används på ett rationellt och framåtsyftande sätt. Vi måste fullfölja intentionerna bakom utvecklingsprojektet Skånsk Livskraft; vi måste göra bättre uppföljningar, analysera våra verksamheter och ompröva tidigare beslut. Och den viktigaste förändringsfaktorn – vi måste inse att det inte finns någon motsättning mellan en god ekonomi och en bra sjukvård. Om vi överkonsumerar idag så får vi och våra barn betala priset imorgon! En stark ekonomi är en nödvändig förutsättning för att vi ska ha möjlighet att erbjuda skåningarna en väl fungerande sjukvård i framtiden.
Mathias Knutsson
fredag, juni 15, 2007
Pojken med de röda guldbyxorna
Mathias Knutsson
torsdag, juni 14, 2007
Framgångsrik förnyelse
Det tycks också finnas ett starkt samband mellan lokal förnyelse av partiet och väljarstöd. Ett tydligt exempel är att de två områden vi tappar minst i är Malmö och Stockholm (i Stockholm tappar vi inget alls). Vi ser även att stödet för (c) ökar i hela sydvästra Skåne samtidigt som vi förlorar i övriga Skåne och Blekinge. Tendensen är klar: i de områden väljarna känner igen vår rikspolitik i de lokala företrädarnas agerande och vice versa så går har partiet lyckats att behålla de nya centerväljarna från valet 2006.
Mathias Knutsson
Presidenten har republikens fulla stöd...
Mathias Knutsson
onsdag, juni 13, 2007
Nya nejsägarpartiet...
Schlingmanns resonemang sänder tankarna till vissa EU-kritikers utspel inför folkomröstningen 1994. Det fanns en förhållandevis stora grupp nej-sägare som bestämt hävdade att de var för internationellt samarbete och betonade vikten av att lyfta flera politiska frågor till europeisk nivå men samtidigt så vill de absolut inte gå med i den organisation som nästan alla andra europeiska länder hade valt som samarbetsorgan.
Jag hade förväntat mig mycket mer av vårt största regeringsparti än en bedrövlig och världsfrånvänd strutsattityd samt återanvänt gammalt landstingshat.
Mathias Knutsson
Oppositionen lämnade walk-over i budgetdebatten
Ni kan ta del av debatten på Kristianstads kommuns hemsida samt i lokaltidningarna Norra Skåne och Kristianstadsbladet.
Mathias Knutsson
Ps Lästips - i Norra Skåne hittar ni några av mina kommentarer i budgetdebatten DS
Håll ögonen på Darfur istället för på svenskarnas e-post
Mathias Knutsson
måndag, juni 11, 2007
Fler huliganer och kravaller…
Det är svårt att veta om demonstranterna var inspirerade av rödvita fotbollshuliganer, kravallerna i Rostock eller franska bönder med stora traktorer men det är uppenbart att krisen i skolan är oerhört djup när personer som visar så lite respekt för vårt demokratiska system ges möjlighet att verka som lärare. Rimligtvis borde lärarfacken vidta åtgärder mot missdådarna som knappast är besjälade av den demokratiska anda och de värderingar som ska prägla den svenska skolan.
Lärarnas Riksförbund borde även fundera på om det verkligen är lämpligt att beskriva uppmaningarna att ”räkna med bråk” och ”släppa loss vreden” som fyndiga ramsor när manifestationen därefter spårade ur fullkomligt och tvingade fram ett polisingripande. Jag kan inte heller släppa tanken varför lärarfacken plötsligt är så irriterade över löneförhandlingarna när lärarna som yrkesgrupp faktiskt har tappat mark lönemässigt under många, många år. Kan det vara så att det finns andra (s)yften med manifestationen och tidningsrubrikerna?
Mathias Knutsson
torsdag, juni 07, 2007
En nödvändig förändring av ersättningssystemet till friskolorna
Jag anser att den nuvarande ersättningsmodellen är alltför generös, kostnadsdrivande och snedvrider konkurrensen på utbildningsmarknaden eftersom den inte är konkurrensneutral avseende utbildningsinriktning eller anordnare. För det första så premierar systemet yta framför innehåll – ersättningsmodellen gynnar de skolor som väljer nya och dyra lokaler i attraktiva lägen som sitt främsta konkurrensmedel. De utbildningsanordnare som istället vill profilera sig med en visst pedagogisk inriktning, modern IT-utrustning eller hälsovård får stöd för ett konkurrensmedel de inte värderar lika högt. Om ersättningen istället utgick från en schablon så är det upp till varje utbildningsanordnare att välja hur samtliga resurser allokeras. För det andra, modellen är inte konkurrensneutral mellan friskolor och kommunala skolor. För det tredje, en ersättningsmodell som innebär att skattebetalarna alltid skjuter till mer pengar om kostnaderna ökar är alltid kostnadsdrivande och leder till slöseri. Det är som bekant allt för få som är lika rädda om andras pengar som sina egna… För det fjärde, ett system som är så här kostnadsdrivande är inte hållbart på sikt och hade förr eller senare påverkat både etableringen av friskolor i kommunen och investeringsnivån i kommunala skolorna.
Mathias Knutsson
Viva la France!
En ljuvlig sommarkväll som denna känns det nästa lite småtossigt att sitta vid datorn men jag ville inte försitta en möjlighet att uppmärksamma dagens hjälte, den franske presidenten Nicolas Sarkozy, som håller vad han lovat och nu inleder sin ämbetsperiod med att reformera den franska skattepolitiken. Enligt finanstidningen Les Echos så uppgår skattesänkningarna till runt 11,6 miljarder euro och syftet är främst att stimulera fransmännen till att arbeta mer. En nära medarbetare till både presidenten och premiärministern François Fillon beskriver skattepaketet som en chockterapi som syftar till att omvandla negativa beteenden till positiva och produktiva. (”Nous voulons, poursuit celui-ci, inverser les tendances à l'oeuvre dans la société, transformer un cercle vicieux en cercle vertueux.” )
Läs gärna mer om Nicolas Sarkozy i Le Figaros intervju med den franska presidenten.
Mathias Knutsson
tisdag, juni 05, 2007
Sätt press på Kina i klimatfrågan!
Men enligt den kinesiska regeringen så vilar ansvaret likväl på andra länder om vi ska förmå att minska utsläppen av växthusgaser. Enligt CNN sa Ma Kai följande: ”It is neither realistic nor fair to ... overlook the different stages of development that different countries are in and to use climate change as an excuse to ask them to undertake quantified emissions-reductions commitments".
Den kinesiska hållningen är lika bedrövlig som den är kontraproduktiv. Kina har en stor möjlighet att undvika de misstag som västvärlden begick under industrialismens framväxt under 1900-talet, men nu lockas uppenbarligen kommunisterna av de snabba och kortsiktiga vinsterna… Nu måste övriga länder sätta press på Kina under G8-mötet och kräva att Kina vidtar kraftfulla åtgärder och ta sitt ansvar för att minska utsläppen av växthusgaser.
Mathias Knutsson
Den stora skillnaden mellan rödvita och rödsvarta idioter
Det är sunt att reagera mot våldsverkare men frågan är varför alla är upprörda över incidenten i Parken i Köpenhamn samtidigt som de flesta rycker på axlarna åt extremisternas härjningar och upplopp i Rostock inför G8-mötet den 6-8 juni? Är det verkligen så stor skillnad på rödvita och rödsvarta idioter?
Visst finns det skillnader, men allt som skiljer en berusad fotbollssupporter från de svartklädda terroristerna som går bärsärkargång vid varje EU, G8 eller annat politiskt möte de ogillar borde få oss att rikta fokus mot extremvänsterns framfart istället för tokstollen som enbart är skyldig till att sabotera en fotbollsfest.
Det är hög tid att markera mot våldet som ALLTID uppstår när vänsterrörelsen eller globaliseringsmotståndare genomför demonstrationer eller ”gatufester”. Läs gärna i SvD eller DN om kravallerna. Gränsen är inte bara nådd - den är passerad och vi måste skydda det öppna och demokratiska samhället mot extremister som inte tvekar att använda terror och våld mot sina medmänniskor. Jag hävdar att den övriga vänsterrörelsen har ett extra stort ansvar för att freda sina led och markera mot de destruktiva krafterna. I Rostock har gatstenarna vint genom luften i flera dagar, hundratals poliser skadats och den materiella förstörelsen är omfattande, men likväl så har övriga organisationer som protesterar inför G8-mötet knappt vidtagit några åtgärder mot de ”autonoma grupper” som förvandlar fredliga demonstrationer till blodiga slagfält. När kommer exempelvis Attac eller den frihetliga vänstern med ett starkt avståndstagande? Antagligen först när det gagnar deras egna syften… Just nu är det allt för behändigt att kunna svära sig fri från allt ansvar för våldet och skylla allt på några svartklädda idioter.
Mathias Knutsson
Ps Läs gärna Per Gudmundsons kommentar i SvD DS
måndag, juni 04, 2007
Vi får aldrig glömma
Inför varje årsdag av massakern har kinesisk polis gripit medborgarrättsaktivister i syfte att förhindra minneshögtider. Jag önskar att fler svenska politiker hade modet att kritisera den kinesiska regeringen för alla grova kränkningarna av de mänskliga rättigheterna som sker dagligen i Kina. Förhoppningsvis så kommer Sverige och EU att skärpa tonen mot de kinesiska myndigheterna samt se till att frågan tas upp vid G8-mötet den 6-8 juni.
Mathias Knutsson
fredag, juni 01, 2007
Varför stannar debattörerna kvar inne i garderoben?
Jag kan förstå och respektera att inte alla delar min uppfattning att homosexuella ska få ingå äktenskap och adoptera barn, men argumentationen i debattartikeln är så pass förvirrad och svag att det är svårt att ta den på allvar.
För när blev äktenskap ett biologisk faktum eller en biologisk institution? Äktenskap kan beskrivas som en rättslig, social, religiös eller moralisk företeelse men det är svårt att se kopplingen till biologin… Artikelförfattarna försöker att dölja svagheterna i sin argumentation genom att hänvisa till barnens rättigheter och behov av en god uppväxtmiljö men det finns likväl inte någon koppling till ett ”biologiskt faktum”. Jag vill passa på att upplysa Fälldin, Wallmark och Svensson m.fl. om ett annat och uppenbart biologiskt faktum: att människor har skaffat barn i alla tider och givit dem en trygg uppväxt – långt före äktenskapet instiftades som institution.
Så varför använder då så vana och slipade debattörer en så brisfällig argumentation? Tja, antagligen för att de argument de egentligen vill använda är än mer politiskt inkorrekta… Men om de hade skrivit att könsneutrala äktenskap vittnar om en moralisk uppluckring eller samhällets förfall så hade de förtjänat all respekt för sitt politiska mod och viljan att ta en tuff debatt. Men debattörerna valde tyvärr en annan strategi och stannade kvar inne i garderoben…
Mathias Knutsson
måndag, maj 28, 2007
Bad boys, what you gonna do when they come for you
TV-seriens korkade bovar och vimmelkantiga pundare är lika kreativa som Gahrton. ”Va, är bilen stulen? Jag har lånat den av en polare som jag inte vet namnet på eller var han bor, men hans polares tjejs granne bad mig ta hand gräset under filten i baksätet och paketet som snuthunden sniffar på…"
Jag kan förlika mig med tanken att en narkotikapåverkad och tungt kriminellt belastad person kommer med helt absurda undanflykter men jag ställer betydligt högre krav på en ledande politiker i ett riksdagsparti.
Mathias Knutsson
söndag, maj 27, 2007
Lite rekla(m)
Mathias Knutsson
torsdag, maj 24, 2007
Fortsatta diskussioner om E22:an
Jag passade även på att träffa flera kära vänner och affärskontakter från min tid i Stockholm. Det är en liten bonus med tjänsteresorna till Stockholm – det är så enkelt att boka ett lite tidigare tåg så hinner jag nästan alltid träffa några ”kompisar från förr”.
Mathias Knutsson
tisdag, maj 22, 2007
Den nya styrelsen samlades för första gången...
Självklart kommer en del att streta emot vilket ibland är bra eftersom det då och då behövs lite grus såväl som olja i vårt maskineri. Det viktiga är dock att alla inser att vi måste ha ett lösnings- och resultatorienterat perspektiv istället bara för att sitta och älta samma problem gång på gång. Det gläder mig att det finns några nya krafter i partiet som är beredda att arbeta tillsammans för att lyfta både Centerpartiet och Kristianstad. Nu kavlar vi upp skjort- och blusärmarna och ser till att vi vinner valen 2009, 2010 och 2014.
Mathias Knutsson
måndag, maj 21, 2007
Vardagsnjutning vid Galtsjön...
Mathias Knutsson
En Åsa-Nisse Marxist kommer ut ur garderoben
Jag har tidigare haft stor respekt för Hörnlund men när han skriver att våra väljare kommer att proteströsta på Sverigedemokraterna eller SPI 2010 så försvinner min tilltro till hans analysförmåga och insikt. Det är intressant att Hörnlund helt enkelt glömt att ställa frågan varför det borgerliga parti vars väljare är mest negativt inställda till (sd) ska frukta en väljarflykt till (sd). Det är också värt att lyfta frågan varför Hörnlund anser att vår politik ska styras av missnöjespartier som (sd) och (spi). Det är uppenbart att Hörnlund varken har kunskap om dagens centerväljare och deras åsikter eller mod att utmana socialdemokratin fullt ut genom att föra en kraftfull borgerlig politik. När Hörnlund sedan avslutar artikeln med att hans inlägg - och "förtvivlan" - bottnar i en rädsla att vår nuvarande kurs ska leda till att (s), (v) och (mp) ska vinna valet 2010 för att därefter regerar oavbrutet i tolv år så blir han nästan lite tragikomisk. Det är allmänt känt att tolv år av rödgrön röra blev följden av ett drygt decennium av borgerliga tillkortakommanden, men frågan är varför Hörnlund uppmanar oss att begå samma misstag som han själv begick istället för att vi ska lära oss av misstagen och pröva nya vägar.
Mathias Knutsson
lördag, maj 19, 2007
Vidare mot nya utmaningar
Fredrick Federley beskriver även problemen som både han och jag har mött inom vårt parti.
Federley fokuserar på ”rädslan för oliktänkande” och vittnar om alla tillfällen han ifrågasatts inom vårt parti istället för att få uppskattning och stöd av våra partikamrater.
Mathias Knutsson
tisdag, maj 15, 2007
Bara en vanlig dag på jobbet
Mathias Knutsson
måndag, maj 14, 2007
Kommunstyrelsens ordförande avgår!
Inför valet 2006 återvände B:son Asklöf till politiken efter tolv års frånvaro och valdes till ledare för moderaterna och den brokiga fempartikonstellationen som styr Kristianstad. B:son Asklöf visste självklart att det skulle bli tufft att stiga in i hetluften igen som lite ringrostig ledare för en spretig majoritet bestående av tre allianspartier och två lokala partier men jag tror att han hade räknat med mer stöd från sitt eget parti och ledande politiker från de andra majoritetspartierna.
Det är inte fel att beskriva Göran B:son Asklöf som en övergångslösning för m och borgerligheten i Kristianstad, men de som vill göra honom till syndabock för majoritetens samlande misslyckanden och tillkortakommanden väljer en allt för enkel förklaring både till hans avgång och kommunledningens problem. Den bistra sanningen är att kommunledningen inte bara har förtvivlat svårt att ta sig upp ur startblocken och sätta lite fart i fyraårsloppet, utan det tycks som om påfallande många av de ledande politikerna i Kristianstad inte ens förmår att ta sig ner i startblocken… Det kan diskuteras om oförmågan bottnar i ointresse eller ålderssvaghet, men oavsett vilket så har vi förtvivlat svårt att få fart på det politiska arbetet. Nu finns en möjlighet till nystart för det borgerliga samarbetet, men frågan är om de politiker som skulle kunna ta tag i arbetet verkligen släpps fram av det gamla gardet? Min telefon har i alla fall inte ringt än…
Mathias Knutsson
tisdag, maj 08, 2007
Håller vi redan på att slarva bort kommunens nya miljömål?
Jag anser att miljömålen vittnar om kommunens högt ställda ambitioner inom området, men varken tjänstemän eller politiker tycks vara intresserade av att diskutera förslagets svagheter. Dokumentet präglas intern inkonsistens och målkonflikter samt en fullständig avsaknad av ekonomisk konsekvensbeskrivning och en konkret genomförandeplan. Rimligtvis återkommer kommunfullmäktige till dessa frågeställningar längre fram, men det är allvarligt att vi inte har belyst frågornas fulla komplexitet innan vi fattar beslut i ärendet. Kommunens miljömål är allt för viktiga för vår fortsatta utveckling och framtid för att hanteras utan att vi ens diskuterar vilka resurser vi behöver anslå för att verkställa beslutet och nå målen.
Mathias Knutsson
måndag, maj 07, 2007
En litet steg för personalen, men ett stort steg för Centerpartiet i Skåne
Nu finns äntligen förutsättningarna för förändring vilket direkt resulterade i flera intressanta förslag. Det gläder mig att vi så smått börjar att modernisera vår organisation på samma sätt som vi har moderniserat och förbättrat vår politik.
Mathias Knutsson
Möte med statsrådet Mats Odell
Veckan inleddes med ett givande möte med kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell. Jag och övriga regionledningen träffade statsrådet för att diskutera Öresundsintegration, infrastrukturfrågor och regionförsöket. Mats Odell är en skicklig, kunnig och engagerad politiker som inser behovet av att fortsätta att utveckla och stärka Skåne som är en av landets mest dynamiska och utvecklingsorienterade regioner. Samtalet var konstruktivt och jag tror att statsrådet tog till sig flera av våra ståndpunkter.
En viktig framtidsfråga är hur vi löser infrastrukturfrågorna i Malmöregionen. Om vi planerar långsiktigt och kommunöverskridande har vi en möjlighet att undvika alla de misstag som så många andra städer har begått. I Stockholm stannande utvecklingen av vägnätet under drygt tre decennier samtidigt som staden växte till ytan vilket skapade en enorm belastning på trafikinfrastrukturen. Läget förvärras av flera lokalpolitikers ovilja att förtäta och bygga på höjden i de större städerna. En stor del av problemet märks mest i kranskommunerna och nu står främst Burlövs kommun inför samma utmaningar som Solna, Huddinge och Sollentuna har tvingats att hantera sedan 1960-talet. Om vi inte når en framtidsinriktad lösning och kommunerna förmår att samarbeta så kommer flera kranskommuner att bli asfalterade genomfartsleder till Malmö och Lund. Lösningen är att vi redan föreslår Banverket och Vägverket att genomföra de projekt som kan tillgodose morgondagens behov av en modern trafikinfrastruktur.
Mathias Knutsson
fredag, maj 04, 2007
Verktygslådan fylls...
Mathias Knutsson
onsdag, maj 02, 2007
I deklarations- och allergitider...
Men så en dag för några år sedan blev det mycket tydligt för mig att mitt lidande mycket riktigt beror på en allergi: en allergi mot deklarationer och skatter. Nu är jag förvisso duktig på att minimera mina skatter, men det är likväl bara symptomhantering – den sjukdomsalstrande bördan i form av världens högsta skatter finns likväl kvar och plågar mig.
När det väl är på pränt i deklarationen hur mycket pengar jag betalar in till skatt varje år så drabbas jag alltid av en stark vilja att förändra och effektivisera den offentliga sektorn. Och tro mig det finns ett stort behov av att introducera ett skattebetalarperspektiv i den offentliga sektorn…
Ta sjukvården i Region Skåne som ett exempel: under de senaste fyra åren har skattebetalarna pumpat nya friska skattepengar i regionen och de årliga kostnaderna har ökat med flera miljarder men likväl så erbjuds inte skåningarna varken mer eller bättre sjukvård än år 2002…
Under fyra år har skatteintäkterna har ökat med nästan en tredjedel men sjukvårdsproduktionen (den egna offentliga i Region Skåne) har bara ökat med drygt sex procent. Lägg därtill att konsumtionen av sjukvård (offentlig och privat = all vård) – den mängd vård som erbjuds skåningarna ligger kvar på oförändrad eller kanske lägre nivå jämfört med 2002 så inser alla att en extra skattekrona inte gör någon större nytta inom den skånska sjukvården. Om vi sedan relaterar produktionen och konsumtionen till de demografiska förändringarna såsom befolkningsökningen och en allt större grupp ”äldre äldre” så är det uppenbart att dagens problem bara kommer att förvärras om vi inte snabbt vidtar åtgärder och ökar produktiviteten i sjukvården. Nu krävs nytänkande, mod och politisk vilja att förändra och reformera dagens system så att skåningarna inte tvingas att betala mer och mer för mindre vård.
Mathias Knutsson