tisdag, juni 05, 2007

Den stora skillnaden mellan rödvita och rödsvarta idioter

Skandalmatchen mellan Danmark och Sverige kommer utan tvekan att diskuteras flitigt under lång tid framöver. Många röster kommer att höjas för att öka säkerheten och en trolig åtgärd är att den europeiska fotbollsorganisationen UEFA tvingar Danmark att spela resten av sina matcher för tomma läktare…

Det är sunt att reagera mot våldsverkare men frågan är varför alla är upprörda över incidenten i Parken i Köpenhamn samtidigt som de flesta rycker på axlarna åt extremisternas härjningar och upplopp i Rostock inför G8-mötet den 6-8 juni? Är det verkligen så stor skillnad på rödvita och rödsvarta idioter?

Visst finns det skillnader, men allt som skiljer en berusad fotbollssupporter från de svartklädda terroristerna som går bärsärkargång vid varje EU, G8 eller annat politiskt möte de ogillar borde få oss att rikta fokus mot extremvänsterns framfart istället för tokstollen som enbart är skyldig till att sabotera en fotbollsfest.

Det är hög tid att markera mot våldet som ALLTID uppstår när vänsterrörelsen eller globaliseringsmotståndare genomför demonstrationer eller ”gatufester”. Läs gärna i SvD eller DN om kravallerna. Gränsen är inte bara nådd - den är passerad och vi måste skydda det öppna och demokratiska samhället mot extremister som inte tvekar att använda terror och våld mot sina medmänniskor. Jag hävdar att den övriga vänsterrörelsen har ett extra stort ansvar för att freda sina led och markera mot de destruktiva krafterna. I Rostock har gatstenarna vint genom luften i flera dagar, hundratals poliser skadats och den materiella förstörelsen är omfattande, men likväl så har övriga organisationer som protesterar inför G8-mötet knappt vidtagit några åtgärder mot de ”autonoma grupper” som förvandlar fredliga demonstrationer till blodiga slagfält. När kommer exempelvis Attac eller den frihetliga vänstern med ett starkt avståndstagande? Antagligen först när det gagnar deras egna syften… Just nu är det allt för behändigt att kunna svära sig fri från allt ansvar för våldet och skylla allt på några svartklädda idioter.

Mathias Knutsson

Ps Läs gärna Per Gudmundsons kommentar i SvD DS

6 kommentarer:

Anonym sa...

10 000 000 afrikanska barn har svultit ihjäl eller dött i lätt förebyggda sjukdomar de senaste två åren, det är de rika staterna - G8 - som bär skulden. Detta våld är så oerhört mycket grövre än det svarta blocket presterar när de blockerar möten, slår sönder skyltfönster eller fredar sig mot poliser.

Mathias Knutsson sa...

Till anonym: Tack för din kommentar. Visst, vi har alla ett ansvar för att verka för en bättre värld och jag hoppas att G8-gruppen tar sitt genom att verka för ökad frihandel och öppenhet. Du säger att G8 bär skulden miljontals människors död, men borde du inte med samma resonemang tacka frihandeln och den globaliserade ekonomin för att miljarder av människor har lämnat fattigdom och armod? De enorma förbättringar som har skett i vår värld under det senaste seklet är främst sprungna ur de vinster som uppkommit genom internationell handel och ekonomisk utveckling.

Men det finns mycket kvar att göra: allt från att bekämpa malaria som dödar en miljon barn varje år till att lösa politiska knutar som att Kina fortsätter att blockerar lösningar i Darfurkonflikten. Jag kan dock inte se hur dessa frågor eller någon annan viktig fråga löses genom misshandel, vandalisering eller regelrätta upplopp i samband med G8-mötet? Men det kan kanske du förklara för mig?

Med vänlig hälsning
Mathias

Anonym sa...

Kritiken från globalkritikerna är oftast att frihandels avtalen bara gynnar I-länderna och i vissa fall
t.o.m missgynnar de fattigaste u-länderna.

Frågan är ju om G8 tänker globalt på allas bästa eller "lokalt" främst på sig själva.

Attac tar avstånd från våld och arbetar förebyggande mot våld.

Sven Elander sa...

"När kommer exempelvis Attac eller den frihetliga vänstern med ett starkt avståndstagande?"

Svar: kl 9.33 samma kväll som kravallerna ägde rum: http://attac.se/kampanjer/3348/pressmedelande-fran-attac-tyskland

Mathias Knutsson sa...

Bäste Sven,

Tack för din kommentar och svar. Jag tycker dock att Attacs pressmeddelande inte utgör något starkt avståndstagande från eller ens en markering mot våldsverkarna. Pressmeddelandet känns mest som ett pliktskyldigt utspel för att ha ryggen fri och få lite extra sändningstid för Attac som får allt svårare att komma in i media.

Mathias Knutsson

Sven Elander sa...

Mathias,

Attac Tyskland hade arbetat hårt i två år för att organisera protesterna mot G8 och efter lördagens våldsamheter fanns en genuin och stor besvikelse över att det konsensus om icke-våld som fanns mellan de deltagande organisationerna brutits. Attac Tyskland har för övrigt inga problem att nå ut i media.

Vad gäller Attac Sverige så utvecklar de sin syn på frågan i en debattartikel i senaste Arbetaren: http://www.arbetaren.se/articles/debatt20070620