torsdag, november 29, 2007

Varför springer tolv borgerliga kommunalråd sossarnas ärenden?

Jag blir mycket förvånad över mina borgerliga bröder och systrars agerande när jag läser debattartikeln ”Trovärdigheten brister – minister Torstensson” i gårdagens Göteborgsposten. De främsta sossepampar i den svenska kommunpolitiken, Illmar Reepalu i Malmö, och Göran Johansson i Göteborg, har lyckats övertyga tolv borgerliga kommunstyrelseordföranden längs västkusten om att de bör kritisera infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) för att arbetet med Västkustbanan inte fortskrider i den takt som kommunalråden önskar.

Jag undrar hur dessa tio moderatpolitiker samt en centerpartist och en folkpartist resonerade när herrarna Reepalu och Johansson bad dem att stödja den s-märkta pamfletten? Borde inte någon varningsklocka ringt när de gav sitt stöd till formuleringar som ”Staten upplevs inte längre som en pålitlig part i förhandlingarna om infrastruktursatsningarna”. Vad menas med "inte längre"? Var det utfallet i valet 2006 som förstörde statens pålitlighet enligt de borgerliga kommunalråden? Eller saknar de bara Ulrica Messing som i likhet med övriga socialdemokratiska infrastrukturministrar under de senaste tolv åren prioriterade ner Västkustbanan?

Det finns dessutom en mening som förvärrar ett simpelt felsteg till något betydligt värre. För när de ledande borgerliga politikerna i tolv skånska och halländska kommuner skriver ”Enligt Banverkets inriktningsunderlag blir dubbelspårsutbyggnaden på Västkustbanan i sin helhet klar tidigast år 2023, alltså i bästa fall 30 år efter att beslutet fattades” så övervältra de ansvaret för tolv år av socialdemokratiska tillkortakommanden på en borgerlig regering samtidigt som de explicit säger att de befarar att inget kommer att ske under de kommande åren… Jag ska villigt erkänna att det är lite svårt att förstå hur ett statsråd som tillträdde för ett år sedan helt plötsligt kan klandras för tre decennier av socialdemokratisk ovilja och oförmåga att bygga Västkustbanan.

Varför anser dessa borgerliga kommunalråd att ÅsaTorstensson ska axla ansvaret för s-regeringarnas agerande och misslyckanden?

Varför låter de socialdemokraterna fly under undan sitt ansvar för att nödvändiga trafikinfrastruktursatsningar inte genomförts eller försenats?

Varför springer tolv borgerliga kommunalråd sossarnas ärenden?

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: