tisdag, juni 05, 2007

Sätt press på Kina i klimatfrågan!

På den internationella miljödagen kan det vara värt att uppmärksamma att Kina äntligen tycks visa ett visst intresse för miljöfrågor. Igår presenterade världens nästa största ”syndare” avseende utsläpp av växthusgaser sin första nationella plan för klimatfrågor. Men efter en hastig genomläsning av programmet och flera uttalanden av det ansvariga statsrådet Ma Kai så är det uppenbart att programmet mest tycks vara ett sätt att blidka världsopinionen inför G8-mötet. Statsrådet Ma övervältrar ansvaret på övriga länder och Kina sätter fortfarande ekonomin före miljön vilket innebär att Kina inom två år har passerat USA i den globala utsläppsligan och tagit över en allt skitigare ledartröja…

Men enligt den kinesiska regeringen så vilar ansvaret likväl på andra länder om vi ska förmå att minska utsläppen av växthusgaser. Enligt CNN sa Ma Kai följande: ”It is neither realistic nor fair to ... overlook the different stages of development that different countries are in and to use climate change as an excuse to ask them to undertake quantified emissions-reductions commitments".

Den kinesiska hållningen är lika bedrövlig som den är kontraproduktiv. Kina har en stor möjlighet att undvika de misstag som västvärlden begick under industrialismens framväxt under 1900-talet, men nu lockas uppenbarligen kommunisterna av de snabba och kortsiktiga vinsterna… Nu måste övriga länder sätta press på Kina under G8-mötet och kräva att Kina vidtar kraftfulla åtgärder och ta sitt ansvar för att minska utsläppen av växthusgaser.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: