tisdag, december 11, 2007

Skolplanen debatterades i kommunfullmäktige

Kvällens sammanträde med kommunfullmäktige i Kristianstad dominerades av debatten om en ny skolplan. Jag höll ett kort och koncist anförande – helt i linje med skolplanens innehåll och utformning.

Anförande
Med skolplanen för åren 2008 till 2010 tar kommunledningen nu ett stort steg för att utveckla skolan i Kristianstad. Vi lägger ett framåtsyftande förslag med tre centrala teman: lärande och kunskap; trygghet och trivsel, samt inflytande och engagemang. Den nya skolplanen tydliggör den borgerliga kommunledningens ambition att prioritera lärande, kunskap och utveckling i Kristianstads skolor.

Centerpartiets utbildningspolitik bygger på tanken om ett livslångt lärande som är öppet och tillgängligt för alla. Det livslånga lärandet ger fler möjlighet att göra sina egna livsval och förverkliga sina framtidsdrömmar.

Centerpartiets uppdrag till grund- och gymnasieskolan är därför att ge varje elev den kunskap som krävs för personlig utveckling, lärande och aktivt deltagande i samhället. För att skolan ska kunna utföra sitt uppdrag behövs tre reformer: rätt till kunskaper, lokal makt och fler lärare. Centerpartiet vill anpassa skolan efter varje elev, ge tydlig information om elevens kunskaper, stärka läs- och skrivfärdigheterna, utveckla lärarrollen och säkra kvalitén i skolan.

Vi tror på en utbildning där elevens behov står i centrum vilket i förlängningen kräver både en mer flexibel och elevanpassad skola samt en skola med ökad valfrihet och delaktighet. Centerpartiet strävar efter en skola som är fokuserad på kunskap, där varje elev blir sedd och mår bra. Alla elever är olika och har olika behov, därför är det viktigt att elever och föräldrar har både valfrihet och valmöjligheter.

I skolplanen gläds jag särskilt åt satsningar på en ”läsa-räkna-skriva-garanti” som kräver stort engagemang, pedagogisk utveckling och lokala insatser samt stöd från regeringen. På riksplanet satsar alliansregeringen 900 miljoner kronor fördelat över tre år i form av statsbidrag till kommunerna för att stärka arbetet med att lära alla barn att läsa, räkna och skriva. För Kristianstad innebär denna satsning ett resurstillskott på drygt sju miljoner kronor som kan investeras i våra barns framtid i form av exempelvis förebyggande insatser, extra undervisning eller speciallärare.

Jag vill även lyfta betydelsen av att majoriteten möjliggör ökad profilering och utveckling inom den kommunala skolan samt satsningarna på naturvetenskap, medarbetarnas fortbildning och ökat inflytande för elever, föräldrar och personal. Avslutningsvis vill jag yrka bifall till kommunstyrelsens förslag.


Ni kan även lyssna till mitt tal på Kristianstads kommuns hemsida.Mitt inlägg kommer efter ungefär 30 minuter.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: