fredag, oktober 12, 2007

Volvo väljer väg för framtiden

Idag kan vi läsa i DN och DI att Volvo har fattat beslutet att sluta köpa kärnkraftsel i Sverige. Beslutet uppfattas som kontroversiellt eftersom svenskt näringsliv under decennier arbetat för behålla, utveckla och utöka elproduktionen från den svenska kärnkraften. Debatten huruvida Volvos vägval är miljömässigt riktigt har redan satt igång, men många missar en viktig aspekt av problematiken: socialdemokraternas och industrins energipolitiska allians.

Socialdemokraterna höjde under decennier i stort sett alla skatter för företag, företagare och kapitalister men (s) insåg samtidigt att ett absurt högt kostnadsläge för den svenska industrin skulle hota hundratusentals arbetstillfällen i Sverige. Så socialdemokraterna gav industrin en konkurrensfördel: löjligt billig energi som tillhandahölls genom en gigantisk utbyggnad av kärnkraften… Vilket fick till följd att industrin inte såg elenergin som en ändlig resurs utan tvärtom slösade med elen i produktionen. Ett typiskt exempel är att Volvos fabrik i Torslanda förbrukade mer än dubbelt så mycket energi per producerad bil som systerfabriken i Gent…

De debattörer som nu enbart fokuserar sig på energiproduktionen missar de enorma möjligheterna som finns i att effektivisera och minska industrins energikonsumtion. Det är hög tid att satsningar på förnyelsebar energi sker parallellt med att vi minskar energibehovet. Effektiviseringspotentialen i den svenska industrin borde vara enorm efter att energipriserna under många år har legat under både internationella marknadspriser och kostnaderna för miljöpåverkan.

Mathias Knutsson

1 kommentar:

Anonym sa...

Volvo är ju själv en av de "debattörer som enbart fokuserar sig på energiproduktionen" eftersom de koncentrerar sig mer på att välja "rätt" el än på att minska sin elförbrukning.

Sen så vore det också önskvärt om Volvo också jobbade på att minska sina lastbilars förbrukning av fossil diesel.