måndag, juni 18, 2007

Vårt ansvar för morgondagens sjukvård

Gårdagen tillbringades med regionfullmäktigegruppen och förberedelser inför dagens möte med regionfullmäktige. När Region Skånes högsta beslutande organ idag samlades för att debattera de ekonomiska planeringsförutsättningarna för 2008 var det mycket tydligt att både socialdemokraterna och vänsterpartiet kommer att driva en mycket populistisk överbudspolitik i opposition. För trots att majoritetspartierna satsar mer pengar på den skånska sjukvården än någonsin tidigare – vi skjuter till nästan 900 miljoner kronor mer jämfört med 2007 samtidigt som ekonomin är i balans – så anser oppositionspartierna att det är långt ifrån tillräckligt.

Nu tänker de forna majoritetspartierna göra allt de inte gjorde eller ens planerade att göra under den förra mandatperioden. De hanterar skattepengarna ytterst ovarsamt och sätter glatt sprätt på flera hundra miljoner mer än majoriteten. Min bedömning är att deras satsningar inte är möjliga att finansiera utan ytterligare en skattehöjning vilket innebär att skattebetalarna tvingas att betala ännu mer utan att få varken mer eller bättre sjukvård.

Jag tar mitt politiska uppdrag på större ansvar – jag vill inte övervältra kostnaden för fler politiska misstag på skattebetalarna. Det är min uppgift som politiker att hantera motstridiga krav och prioritera mellan olika verksamheter. Det går inte längre att bara kräva mer och mer av den gamla landstingsorganisationen och därefter skicka räkningen till våra allt mer luttrade skattebetalare. Vi måste tänka nytt och tänka rätt! Det krävs att resurserna används på ett rationellt och framåtsyftande sätt. Vi måste fullfölja intentionerna bakom utvecklingsprojektet Skånsk Livskraft; vi måste göra bättre uppföljningar, analysera våra verksamheter och ompröva tidigare beslut. Och den viktigaste förändringsfaktorn – vi måste inse att det inte finns någon motsättning mellan en god ekonomi och en bra sjukvård. Om vi överkonsumerar idag så får vi och våra barn betala priset imorgon! En stark ekonomi är en nödvändig förutsättning för att vi ska ha möjlighet att erbjuda skåningarna en väl fungerande sjukvård i framtiden.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: