tisdag, september 25, 2007

Region Skåne går i bräschen för miljöarbetet

Idag sammanträder fullmäktige i Region Skåne för att bland annat diskutera inrättandet av en klimatberedning. Jag är oerhört glad och stolt att Region Skåne nu går i bräschen för miljö- och klimatarbetet. De allt mer påtagliga hoten mot vår miljö - och vår existens – leder till ett ökat behov av internationellt samarbete, samordning och nytänkande. Klimatfrågan är en avgörande framtidsfråga för livet på jorden. Att stoppa utsläppen av växthusgaser är en enorm global utmaning. Det är vårt ansvar att ta klimatfrågan på allvar och agera med alla tillgängliga medel för att motverka klimatförändringar.

Jag anser att Skåne och Sverige ska vara föregångare och föredömen i omställningen mot ett miljömässigt hållbart samhälle. Våra regionala mål överensstämmer väl med regeringens moderna, progressiva och marknadsorienterade miljöpolitik med omfattande satsningar på gröna teknikskiften, forskning, internationellt samarbete, klimatinvesteringar och långsiktigt hållbara energisystem.

Arbetet med att minska utsläppen av växthusgaser ska ses en stor möjlighet att ligga i framkanten med ny teknik och nya lösningar. Då kan klimatarbetet också skapa exportframgångar och nya jobb. Region Skåne klimatberedning har synnerligen goda förutsättningar att verka som en pådrivande kraft i arbetet att förverkliga – och vidareutveckla – den nationella miljöpolitiken. På sikt bör dock ambitionen höjas. Centerpartiet anser att Region Skåne ska ges ett större och tydligt definierat politiskt ansvar inom miljöpolitiken samt ta över merparten av det statliga ansvaret på området. Region Skåne ska sträva efter att vidga och fördjupa det interregionala samarbetet inom miljö, kommunikations- och energisektorerna. Centerpartiet vill utveckla samarbetet med övriga länder runt Östersjön och tillföra projekten en grön profil. Våra förslag bygger på att vi förenar ett främjande av näringslivets utveckling med en klar miljöprofil genom att teckna ”gröna tillväxtavtal” med samarbetspartners i övriga Östersjöländer. Vi vill även utveckla den gemensamma europeiska miljöpolitiken, Common Environmental Policy (CEP), och intensifierat arbetet med att nå EU:s klimatmål.


En annan mycket intressant fråga som kommer att diskuteras är Region Skånes svar till statens ansvarskommitté. Ni kan följa debatten via webbsändningen på www.skane.se

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: