fredag, december 07, 2007

Varför ska vi ha ett nytt storfängelse i Vä?

Idag rapporterar Kristianstadsbladet att planerna på ett nytt storfängelse i Vä utanför Kristianstad fortskrider och att en gemensam arbetsgrupp har tillsatts av Kriminalvården och Kristianstads kommun. I september kom beskedet att Kriminalvården betraktar Kristianstad som huvudalternativet för en ny storanstalt i södra Sverige och enligt Kriminalvårdens informationschef AnneMarie Dahlgren bottnar deras ställningstagande i diskussioner med Kristianstads kommun, Malmö stad och Region Skåne.

Låt mig inleda med att jag öppet deklarerar min skepsis mot ett storfängelse i Vä. Diskussionerna som Dahlgren refererar till är med största sannolikhet förhandlingarna om var i landet en ny polishögskola ska lokaliseras som (föga förvånande) ledde fram till att Skåne unisont förordar att polishögskolan etableras i Malmö och Kristianstad ”kompenseras” med ett storfängelse. Nu har beslutet om en ny polishögskola skjutits på framtiden, men likväl så tycks inte malmöiterna känna sig missgynnade och kräva att storfängelset ska flyttas till Malmö…

Vid förhandlingarna om polishögskolan framkom att Malmö ansågs vara ett starkare alternativ än Kristianstad eftersom en lokalisering i Malmö skulle underlätta rekrytering av polisstudenter med utländsk bakgrund samt säkerställa både kompetensförsörjning och goda samverkansmöjligheter med andra myndigheter. Jag har svårt att se varför inte exakt samma argumentation ska leda till att även storfängelset lokaliseras till Malmö eftersom polis och kriminalvård uppvisar stora likheter avseende kompetensbehov och samverkan samt att det borde finnas stora förtjänster med att samordna dessa verksamheter.

Så frågan är varför inte storfängelset lokaliseras i den dynamiska sydvästregionen av Skåne där arbetskraft, kompetens och övriga myndigheter finns? Frågan är om det inte är så enkelt att Kristianstad drog det kortaste strået i förhandlingen… Och att Malmö, Lund, Lomma, Vellinge eller Kävlinge inte vill ha storfängelset… Och att Kristianstad tacksamt tar emot den verksamhet som ingen annan vill ha... Och varför diskuteras och ifrågasätts inte storfängelset istället för Arenan?

Mathias Knutsson

1 kommentar:

Anonym sa...

Du har helt rätt. Skönt att det finns EN politiker i kommunen som både tänker själv och lyssnar på invånarna.

//Petter