söndag, september 17, 2006
Perestrojka!
Mathias Knutsson
tisdag, september 12, 2006
Vad har en gårdsbutik, en högskola och en "Science Park" gemensamt?
Bildtext: På bilden syns Margareta, Therese, Aina och Birgitta ute på Viby Potatis
Idag har Birgitta Sellén, riksdagsledamot för Centerpartiet, besökt Kristianstad. Jag fick sätta ihop programmet i absolut sista stund, men tack vare Margareta Hällerståhl och Lena Joelssons hjälp och stöd så lyckades vi ordna ett riktigt bra program.
Birgitta Sellén gjorde först ett besök på Viby Potatis, en av Sveriges äldsta och absolut bästa gårdsbutiker, där Therese Collin och Aina Nordström presenterade butiken och företaget för oss. Efter det trevliga besöket i Viby åkte vi till Högskolan Kristianstad för ett lunchmöte med studenterna. På högskolan hade Birte Sandberg, Qalinle Dayib och Petri Salonen arbetat hårt med att informera studenterna om vårt besök och fixat allt det praktiska kring lunchmötet. Dagen avslutades med ett besök på Krinova, Kristianstads Science Park, där Lena Åsheim beskrev Krinovas verksamhet och mål.
Jag är tacksam för all hjälp som mina partikamrater gav mig när tiden blev för knapp för att både hinna med mina egna uppgifter och de uppgifter som ”någon annan” skulle ha gjort. Två lärdomar går att dra av det som hände idag: vänner med nätverk och kontakter är ovärderliga samt att ”nånannanismen” är otroligt farlig…
Mathias Knutsson
måndag, september 11, 2006
Varför har jag inte 48 timmar per dygn till mitt förfogande?
Mathias Knutsson
Ännu en (s)kandal
Mathias Knutsson
söndag, september 10, 2006
Nu är det bara en vecka kvar till maktskiftet!
Mathias Knutsson
fredag, september 08, 2006
Ett Kristianstad för oss alla
På eftermiddagen träffade vi den islamiska församlingen i Kristianstad för att presentera och samtala om vår politik. Jag fick ett mycket varmt mottagande av församlingen och många stannade kvar efter bönen för att ta del av våra förslag och tankar. Diskussionen blev synnerligen givande och handlade om allt från a-kassan till hur vi skall lösa konflikterna i Mellanöstern. Jag ser fram emot nästa möte med församlingen och dess medlemmar.
Mathias Knutsson
torsdag, september 07, 2006
Och så presenterar vi ytterligare ett manifest...
Dagen avslutades med besök på Café Nostalgia för att diskutera skolfrågor och därefter deltog jag i en debatt om maktfrågor som Studieförbundet Bilda arrangerade på Statsbiblioteket i Kristianstad. Flera ledande lokalpolitiker och opinionsbildare deltog i debatten som snabbt utvecklades till en mycket spännande diskussion om vad som definierar makt, vem som har makten i samhället och hur olika maktsfärer påverkar varandra. Jag hoppas att det kommer fler tillfällen att samtala om dessa viktiga och tankeväckande frågor.
Mathias Knutsson
PS Du kan läsa om Maud Olofssons besök i Skåne i Kristianstadsbladet, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad Ds
onsdag, september 06, 2006
Maud Olofsson på besök
Idag besökte Maud Olofsson Kristianstad för att träffa media och lokala toppkandidater för Centerpartiet. Maud presenterade en rapport om väljarnas syn på valet mellan skatter och bidrag. Slutsatsen i rapporten är mycket tydlig, mer än 70 procent av väljarna föredrar sänkta skatter framför höjda bidrag. Det är oerhört glädjande att det finns en insikt hos väljarna om vad som är bra för den svenska ekonomin och att vi har ett starkt mandat för förändring av det svenska högskattesamhället.
(På bilden ser du mig, Maud och Qalinle Dayib )
Mathias Knutsson
måndag, september 04, 2006
Varför ska vi vänta fyra år?
Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har varit synnerligen tålmodiga som har uthärdat stora orättvisor under en hel mandatperiod, men frågan är om det verkligen rimligt att den politiskt ledningen för Region Skåne låter mer än 99 procent av mandatperioden rinna iväg innan de tar i tu med de viktiga frågorna? Den borgerliga alliansen för Skåne kommer inte att vänta till slutet av nästa mandatperiod innan vi börjar att arbeta för skåningarnas bästa – vi kommer att börja redan minuterna efter valsegern. Varför ska vi vänta ända fram till september 2010?
Mathias Knutsson
söndag, september 03, 2006
Kampanjhelg!
Mathias Knutsson
torsdag, augusti 31, 2006
Ett förträffligt café och ett nytt förslag om tjänstegarantier
Tjänstegarantier innebär att kommunens service till företagen både förenklas och förbättras. Mitt förslag innebär att företagen vet exakt hur lång tid som krävs för en prövning av ett bygglov eller serveringstillstånd. Om kommunen inte klara av sitt åtagande i tid så ska det drabbade företaget kompenseras ekonomiskt av kommunen.
Om vi inför tjänstegarantier i Kristianstads kommun så visar vi att vi har en hög ambitionsnivå avseende service och ärendehantering. I de svenska kommuner som redan har infört tjänstegarantier har handläggningstiderna och administrationen minskat samtidigt som kvalitén i verksamheterna har ökat. Det är hög tid för Kristianstads kommun att lämna det byråkratiska förvaltningsperspektivet och övergå till ett tydligt kundperspektiv.
Mathias Knutsson
onsdag, augusti 30, 2006
Och så kastar Danielsson sig på svärdet...
Många minns exakt var de var och vad de gjorde när andra världskriget tog slut 1945, när den amerikanske presidenten John F Kennedy hade blivit mördad 1963 eller när Neil Armstrong tog de första stegen på månen 1969. Jag har en tydlig minnesbild av både min egen vardag och omvärlden i samband med händelser som mordet på statsminister Palme, Berlinmurens fall, massakern på Himmelska fridens torg, Estonias förlisning och Tsunamikatastrofen.
Alla dessa händelser tycks ha etsats in allas medvetande och gjort avtryck för evigt. Det enda undantaget tycks vara statsministerns högra hand Lars Danielsson… Frågan är om statssekreterare Danielsson verkligen kan vara så glömsk och virrig att han inte ens vet vad han gjorde på annandagen 2004. Det är anmärkningsvärt att statsministerns stabschef inte kan redovisa vad han gjorde eller vilka han tog kontakt med när flodvågskatastrofen slog till på andra sidan jordklotet. Eller så minns han allt för väl och kan han redovisa hela händelseförloppet men vill helt enkelt inte berätta för drabbade, anhöriga och medborgare hur regeringen hanterade krisen. Jag anser att det är uppenbart att Lars Danielsson minns, men att han inte vill berätta vad som hände för att skydda någon eller några andra som är betydligt mer värdefulla för socialdemokraterna i valrörelsen. Och vilka är då mer värdefulla för regeringspartiet än statministerns högra hand? Tja, närmaste chefen ligger ju bra till…Och det enda klara besked chefen Persson ger är att Lars Danielsson inte kommer tillbaka före valet…
Jag hoppas att väljarna ser till att varken Persson eller Danielsson kommer tillbaka efter valet!
Mathias Knutsson
måndag, augusti 28, 2006
Allians för Skånes gemensamma valmanifest
Gemensamma vallöften från Allians för Skåne:
- Operation inom 1 månad
- Skattestopp – med sänkning som mål
- Inför avdrag för hushållsnära tjänster
- Hembesöksbil i alla delar av Skåne
- Bilda ”vägbolaget E22”, i syfte att bygga ut E22:an
- Fler vårdcentraler med kvälls- och helgöppet
- Utveckla ett äldrecentrum i Skåne
- Kvalificerad vård i hemmet i hela Skåne
Mathias Knutsson
Ps Varför har ordet "manifest" blivit ett riktigt modeord i årets valrörelse? DS
söndag, augusti 27, 2006
Vi har knäckt arbetslösheten...
Ikväll blev Göran Persson intervjuad i SVT:s Utfrågningen. Det hade varit intressant om statstelevisionen hade spelat upp Muf:arnas video och gett Göran Persson möjlighet att kommentera filmen. Han hade antagligen avfärdat kritiken på samma sätt som när han försökte platta till Svd:s journalist som kom med invändningar mot statsministerns beskrivning av utvecklingen på arbetsmarknaden. Persson påstår att det bara är runt 2000 ungdomar som är arbetslösa, och när journalisten påtalar att SCB anser att minst 95 000 ungdomar går utan jobb så blir "Han Som Bestämmer" irriterad och säger "Den där sifferexercisen vill jag inte ge mig in i, den är bara meningslös".
Mathias Knutsson
Konsten att vara både pappa och politiker
Jag hoppas att min son och min dotter en dag förstår varför jag är politiskt engagerad. Jag hoppas att dom förstår och känner att dom är min starkaste politiska drivkraft – att det är för dom och andra barn som jag försöker att förbättra och utveckla Kristianstad, Skåne och Sverige. Förhoppningsvis så förstår dom då varför jag inte var hemma idag och lekte med dem eller varför det blir så många kvällar som pappa kommer hem efter att läggdags.
Det är inte svårt att förstå varför det är så få småbarnsföräldrar som är politisk engagerade och ta på sig förtroendeuppdrag. Det har alltid varit svårt för småbarnsföräldrar att få tiden att räcka till, men frågan varför vi tillåter en utveckling där det politiska arbetet i allt högre grad tycks utformas så att det blir svårare och svårare för småbarnsföräldrar och yrkesverksamma att engagera sig politiskt. I somras kom en studie från SCB som visade att åldersstrukturen bland de svenska politikerna har förändrats radikalt under de senaste tre decennierna. Enligt rapporten så blir de förtroendevalda allt äldre och att andelen förtroendevalda i åldern 30 – 49 år har minskat kraftig.
Sedan 1980-talets början har andelen folkvalda i dessa åldrar minskat med 18 procentenheter till totalt 42 procent bland kvinnor och med 14 procentenheter till totalt 33 procent bland män. Idag är 30- och 40-årigarna underrepresenterade i politiken och trots att det exempelvis finns fler män i Sverige som är födda på 70-talet än på 40-talet så är fyrtiotalisterna i de politiska församlingarna ungefär tre gånger fler…
Nu kanske vän av ordning som läser detta protestera och säger att min beskrivning bara speglar hur svårt det är för småbarnsföräldrarna att få tiden att räcka till. Visst är det så, jag själv vet mer än väl hur svårt det är att hinna med allt, men det är värt att notera att det tycks som om det blir att svårare för alla under femtio att komma in i politiken och att det i praktiken är samma åldergrupp, 40-talisterna, som konstant är den största gruppen inom politiken. Frågan vi då ska ställa oss är: vad har hänt under dessa 24 år sedan 1982 som har gjort det så mycket svårare för dem som är yngre att ta steget in i det politiska arbetet? Har det blivit svårare att kombinera politiken med yrkeskarriär och familjeliv? Ja, det är antagligen så. Idag arbetar vi fler timmar samtidigt som det partipolitiska intresset har minskat något och politiken har mer och mer utvecklas mot heltidsanställda proffspolitiker. Det kan mycket väl vara så att vi behöver en ökad professionalisering av politiken, men parallellt med denna utveckling krävs att partiorganisationerna och deras arbete förändras så att det blir lättare att förena ett politiskt engagemang med ett modernt familjeliv. Om så inte sker så kommer flera politiska partier att förlora många engagerande och drivna människor enbart för att partierna inte förmådde att utveckla sitt eget arbetssätt. Jag kommer att driva på utvecklingen inom Centerpartiet för att vi ska ta fler steg i rätt riktning. Om inte annat för min familj ska få träffa mig lite oftare…
Mathias Knutsson
fredag, augusti 25, 2006
Timing är A och O...
Men dagen efter Hägglunds TV-framgång så har (s) och Ulvskog hämtat sig pass mycket från chocken så att hon orkar att tala ut i media, men Ulvskogs agerande väcker faktiskt en hel del frågor. Varför väntar (s) en hel vecka med att kontakta (kd) och media? Varför kryddar dessutom (s) historien med ett ogrundat påstående om att (m) spionerade på (s) under valrörelsen 2002? Varför påstår (s) att det är ”spionage” att begära att få information som är offentlig, exempelvis statsrådens planering?
Det enkla svaret är att (s) vill att spionskandalen ska få väljarna att antingen glömma alla s-skandaler eller tro att alla partier är lika benägna att ta till fula knep. Men sanningen är den att alla partier inte har samma tolerans för valfusk och skandaler. Jag kan dra en parallell till händelserna i våras när moderaterna avslöjade att en av de ledande medarbetarna på socialdemokraternas riksorganisation systematiskt hade bedrivit en förtalskampanj mot moderaterna och Fredrik Reinfeldt. Opinionsstrategen Mats Lindström, som hade nyckelroll inom (s), kablade ut ett pressmeddelande där han fick förklara sitt agerande med frustration över att ”det bara var socialdemokraterna som granskades i media” och antydde att det fanns fog för hans påståenden eftersom han hade tipsat journalister om rykten han hade snappat upp. Därefter fick själv säga upp sig och partisekreteraren Marita Ulvskog ansåg att Lindströms agerande inte speglade socialdemokratins arbetssätt eftersom Lindström hade skickat mejlen när han var pappaledig…
När kd sent omsider blev informerade om ”spionskandalen” så sparkades medarbetaren på KDU:s riksorganisation och även andra KDU:are tar sitt ansvar och avgick med omedelbar verkan. Så agerar en organisation som inte tolererar ”spionverksamhet”: ett tydligt fördömande och därefter åker spionen ut. Inga svepande förklaringar om att agerandet inte speglar partikulturen eller hänvisningar till frustration över att media inte granskar motståndarna tillräckligt hårt så därför börjar vi sprida illasinnade rykten…
Mathias Knutsson
torsdag, augusti 24, 2006
Nyhetsrapporteringen om vårt lokala valmanifest
Mathias Knutsson
Kollektivanslutning till popvänstern?
Enligt Ingemar E Johansson, kulturansvarig på LO, vill artisterna göra en manifestation - men enligt artisterna själva så har de inte ens gett sitt tillstånd till skivan, än mindre aktivt gett sitt stöd till LO:s attack mot alliansen. I Aftonbladet uttrycker Lisa Miskovsky och Soundtrack of Our Lives sin förvåning över att bli lurade av LO som faktiskt inte ens tillfrågat artisterna - trots att skivan redan är tryckt och färdig för att skeppas ut i valrörelsen...
Det är lite besynnerligt att våra svenska artister ska drabbas av att facket inte bryr sig om artisternas integritet och rätt till sin egen musik. Skivindustrin borde kanske sluta att jaga fildelare och istället följa upp hur facket struntar i artisternas uppovsrätt till sin egen musik...Eller tror facket att alla artister är kollektivanslutna till popvänstern?
Mathias Knutsson
onsdag, augusti 23, 2006
Dagens riktigt, riktigt, riktigt stora nyhet
Alliansens förslag lägger grunden för en borgerlig valseger och ett framgångsrikt borgerligt regeringsarbete under den kommande mandatperioden.
Mathias Knutsson
Centerpartiet i Kristianstad går till val på fler riktiga jobb och utveckling av kommunens kärnverksamheter
Mathias Knutsson
PS Så fort min nya hemsida blir färdig så kommer alla program, rapporter och förslag att vara tillgängliga online. Till dess hänvisar jag er till Centerpartiet i Kristianstads hemsida DS
Våra förslag för att utveckla och stärka Sibbhult
Vi presenterade även Centerpartiets förslag för att stärka och utveckla Sibbhult och Östra Göinge. Vi stöder industricentret och vill satsa på förbättrad infrastruktur samt underlätta för företag att etablera sig i Sibbhult. Ni kan läsa mer härhttp://www.centerpartiet.se.
Mathias Knutsson
måndag, augusti 21, 2006
Jobben sägs bli fler och fler men AMS satsar bara mer och mer...
Mathias Knutsson
PS Senaste tillfället som kostnaderna för AMS-åtgärderna låg på samma höga nivå som i år var valåret 1998… Kan det vara en slump att AMS satsar lite extra när det är valår? DS
Är politikerna tillräckligt rädda om dina skattepengar?
Nu kanske någon invänder med att "alla pengar som finns" behövs till att finansierar skolan, vården och omsorgen… Men sanningen är den att bara en mindre del av våra skattepengar går till välfärdens grundpelare och det finns även anmärkningsvärt stora skillnader i kostnader för skola, vård och omsorg om vi jämför olika kommuner. Skillnaderna i kostnader är dessutom mycket större än skillnaderna i kvalitet, vilket indikerar att många kommuner skulle kunna effektivisera sina kärnverksamheter utan att sänka ambitionsnivån om de ”bara” lärde sig lite av de mer skötsamma och effektivare kommunerna.
De som har följt de senaste årens utveckling i Kristianstad blir inte förvånade över att det finns en rejäl effektiviseringspotential i den kommunala ekonomin. Kristianstad har en av de högsta skattesatserna i Skåne, men likväl satsas inte mer pengar på våra kärnverksamheter och kvalitén i våra verksamheter är inte bättre än i övriga kommuner.
Vad beror detta på – varför finns det ”svarta hål” i den kommunala ekonomin i Kristianstad? En stor del av förklaringen är den nuvarande kommunledningens ovarsamma sätt att hantera skattebetalarnas pengar. Problemet märks både i form av svag ledning av kommunens kärnverksamheter och flera misslyckade - och kostsamma - projekt. Socialdemokraterna, kristdemokraterna och miljöpartiet har bland annat valt att satsa på det politiska luftslottet FFC, den taffliga livsmedelsprofilen Spirit of Food och en synnerligen olämplig granskning av hur ”lydig” lokalpressen är i rapporteringen av politiskt kontroversiella frågor. Jag tror att många kristianstadbor skulle säga ”nej – mina skattepengar ska inte slarvas bort på sådant strunt” och kräva att kommunen lägger ner dessa projekt.
Låt oss stärka Kristianstads kommun genom att fokusera på kommunens kärnverksamheter och utvecklar dem istället för att satsa på storskaliga politikerprojekt. Problemen i Kristianstad finns överallt i samhället, och på alla politiska nivåer. I Martin Borgs film ”1 200 miljarder" så beskrivs hur stat och kommuner slarvar bort skattebetalarnas pengar på mer eller mindre onödiga projekt. Jag tycker att filmen är intressant så jag kommer att lotta ut filmen till fem personer som står på sändlistan för mitt nyhetsbrev. Jag drar namnen onsdagen den 13 september så se till att både ni själva och era vänner får mitt nyhetsbrev så har ni chansen att vinna Martin Borgs film! Det enda ni behöver göra är att skicka ett mail till mig så sätter jag upp er på listan.
Vallöfte nummer ett: En röst på Mathias Knutsson är en röst på en politiker som är rädd om skattebetalarnas pengar.
Mathias Knutsson
söndag, augusti 20, 2006
Hur många röster får vi får per mil motorväg?
Göran Persson kom förstås med brasklappen att det antagligen inte går att bygga ut E22:an under kommande mandatperiod vilket dock inte hindrade Heléne Fritzon, ordförande för S i Skåne och kommunalråd i Kristianstad, att glatt konstatera och basunera ut att nu kommer E22:an att upp under de närmaste fyra åren… Antagligen så bottnar Göran Perssons tveksamhet i en insikt om att det kommer att ta flera år att ta fram nya projektplaner och det finns en stor risk att utbyggnaden inte blir färdig under de kommande TVÅ mandatperioderna.
Jag ska inte förneka att det är glädjande att socialdemokraterna nu säger sig vara intresserade av att satsa på E22:an, men frågan är hur trovärdiga (s) egentligen är? Det har inte ens gått två år sedan regeringen i november 2004 strök satsningen på E22 och Göran Persson har vid ett flertal tillfällen därefter poängterat att han anser att det är rätt att nedprioritera utbyggnaden av E22:an. Det skulle även förvåna mig om regeringens stödpartier (v) och (mp) kommer att sluta upp bakom sossarnas nya uppfattning, och om de väljer att stödja (s) så kommer både (v) och (mp) att kräva något i gengäld. Något riktigt dyrt och saftigt... Vem vet – det kanske blir biltullar i Malmö också om vänsterkartellen får fortsätta att styra och (s) ska köpa vänsterpartiernas stöd för en upprustning av E22:an.
Nej, då är allianspartiernas förslag om en PPP (privat - publikt – partnerskap) – lösning betydligt mer intressant och tilltalande. En gemensam satsning med privata finansiärer skulle garantera att projektet genomförs och antagligen kunna påskynda stora delar av upprustningen. En röst på allianspartierna är en röst på snabbast möjliga utbyggnad av E22:an. En röst på vänsterkartellen innebär att E22 i bästa fall byggs ut någon gång i framtiden… Förhoppningsvis… Möjligen… Om (s) inte ändrar sig igen… Eller att (mp) ställer att allt för höga och dyra krav för att stödja utbyggnaden… Och s-regeringen måste ju har frihet att omprioritera och svika sina vallöften än en gång…
Mathias Knutsson
En mycket lyckad familjedag på Sätesholm
Mathias Knutsson
lördag, augusti 19, 2006
Idag öppnar vår valstuga i Kristianstad
Mathias Knutsson
fredag, augusti 18, 2006
Var finns socialdemokraternas förslag för fler riktiga jobb?
Socialdemokraterna påstår att valmanifestet präglas av optimism och framtidstro, men (s) prioriterar ner centrala framtidsfrågor och utmaningar till förmån för höjda bidrag och vaga vallöften. För var finns socialdemokraternas självkritik och ansvarstagande efter tolv år vid makten i Rosenbad? Var finns deras satsningar på fler riktiga jobb, företagarvänlig politik, moderna kommunikationer och en trygg välfärd?
I valmanifestet för de kommande åren tycks socialdemokraterna vilja göra allt de valt att inte genomföra och satsa på under sina år vid makten. Socialdemokraternas valmanifest präglas främst av regeringspartiets ambition att klamra sig fast vid makten genom att pytsa ut små delar av den stora, gemensamma och skattefinansierade kakan till stora väljargrupper. Det är uppenbart att Sverige, Skåne och Kristianstad förtjänar något bättre – Centerpartiet erbjuder väljarna en politik för framsteg och livskraft. Vi kommer att söka väljarnas stöd för att främja företagsamheten, möjliggöra fler riktiga jobb och skapa framtidstro i Kristianstad.
1 200 000 000 000 (ja, det ska vara elva nollor...)
Mathias Knutsson
Vill någon ta debatten med (c) om barnomsorgen i Kristianstad?
Frågan är om (s), (kd) och (mp) i Kristianstad vill diskutera barnomsorgen - under mandatperioden har barnomsorgen i likhet med många av kommunens kärnverksamheter behandlats synnerligen styvmoderligt av kommunledningen som istället prioriterat politiska luftslott, kommunens taffliga marknadsföringsprojekt och angrep på lokalpressen för att den kritiserar (s) och (kd)…
Mathias Knutsson
torsdag, augusti 17, 2006
Göran, snart får du byta herrgård
Mathias Knutsson
Sätt barnen och familjen i centrum för barnomsorgen i Kristianstad
För att valfrihet ska vara möjlig behövs en ökad bredd och mångfald inom barnomsorgen. Offentliga, privata och kooperativa verksamheter ska existera sida vid sida med öppna förskolor, familjedaghem och andra lösningar som gör att valfriheten får en verklig innebörd.
Centerpartiets förslag för en bättre barnomsorg i Kristianstad
· Ökade valfrihet inom barnomsorgen
· Inför en barnomsorgspeng
· Ökad mångfald inom barnomsorgen
· Förbättrad information och kvalitetsuppföljning
· Satsning på personal och utveckling i den kommunala barnomsorgen
· Satsning på ökad flexibilitet och längre öppettider inom barnomsorgen
· En barnomsorg utan köer
· Satsning på familjedaghem, öppen förskola och deltidsförskola
· Starta fler avdelningar för allergiska och infektionskänsliga barn
· Satsning på pedagogiska, trygga och bra miljöer i barnomsorgen
· Förbättrad trafikmiljö där barn och ungdomar vistas
· Satsning på förbättrad hälsa och kosthållning
Om ni vill läsa mer så hittar ni rapporten på min hemsida eller Centerpartiet i Kristianstads hemsida.
Mathias Knutsson
lördag, augusti 12, 2006
Vem vet vad som händer efter den 17:e september?
Det finns så mycket att förbättra inom barnomsorgen och skolan Kristianstad. Nästa vecka kommer jag och Centerpartiet i Kristianstad att presentera våra förslag för att utveckla barnomsorgen genom att öka familjernas inflytande och valfrihet samt satsa på vår engagerade och duktiga personal. Längre fram i valrörelsen kommer jag även att presentera mina egna förslag för skolan i Kristianstad som under många år har halkat efter och numera uppvisar stora brister och svagheter.
Mathias Knutsson
måndag, augusti 07, 2006
Slaget om Sverige
Mathias Knutsson
söndag, augusti 06, 2006
Extremvänsterns nya kampanj i Lund?
Flera av sverigedemokraterna har fått nattliga påringningar och några av kandidaterna har även utsatts för vandalisering. Det borde vara uppenbart för alla att denna typ av politisk terror är oförenlig med ett demokratiskt förhållningssätt och respekt för sina medmänniskor, men det visar sig snabbt att alla inte delar min uppfattning. Syndikalisten Abe Bergegårdh, som även har inblick i Osynliga partiet, kommenterar händelserna på följande sätt:
– Personligen så tycker jag det är jättekul. Jag skulle säkert kunna ställa upp och göra en sådan sak själv, men jag är rätt säker på att det inte är vi syndikalister. Då skulle jag ha hört om det.
- De (Sverigedemokraterna) har ingen humor helt enkelt. Att göra stor politisk analys av det här är löjligt. Det begriper väl vem som helst att det är någon som driver med dem.
Abe Bergegårdhs kommentarer vittnar om ett odemokratiskt synsätt och förakt för politiska meningsmotståndare. När han får chansen att kritisera Sverigedemokraternas politik i en av landets största tidningar samt möjlighet att ta avstånd ifrån extremvänsterns telefonterror och våldshandlingar så avslöjar han istället sin egen bedrövliga demokrati- och människosyn. De som inte tycker som syndikalisterna kan uppenbarligen behandlas lite hur som helst och om offren för syndikalisternas härjningar har några synpunkter eller invändningar så beror det på att de drabbade saknar humor…
Det är hög tid att sätta hårt mot hårt mot extremvänsterns framfart! Jag vägrar att acceptera att fullmäktigekandidater - oavsett parti - utsätts för telefontrakasserier och vandalisering. Det är dessutom uppenbart att Osynliga partiet och syndikalisterna inte drar sig för grova våldshandlingar, de senaste veckorna har de genomfört våldsamma manifestationer i Malmö och Stockholm. I Malmö eskalerade en blockad till en våldsam sammandrabbning med polisen och i Stockholm misshandlade syndikalistmobben en elektriker som skulle till sitt arbete på kontoret för Sveriges kommuner och landsting.
Gränsen är inte bara nådd - den är passerad och vi måste skydda det öppna och demokratiska samhället mot extremister som inte tvekar att använda terror och våld mot sina medmänniskor.
Mathias Knutsson
lördag, augusti 05, 2006
A Terrifying Message from Al Gore
När Al Gore tog steget tillbaka in i rampljuset var det uppenbart att den förre presidentkandidaten idag är en starkare och populärare ledare än någonsin tidigare. Skillnaden är oerhört stor jämfört med både primärvalen och presidentvalskampanjen 2000 – idag är Al Gore tydlig, engagerad och statsmannamässig (with a "hybrid pimpmobile"!).
Allt fler bedömare anser att Gore just nu är demokraternas starkaste kandidat till presidentposten. Min egen bedömning har hittills varit att Gores ökade popularitet främst har berott på att hans miljöengagemang har blivit mer intressant efter översvämningarna i New Orleans, att han anses vara lite av en ”folkets man” efter valnederlaget år 2000 samt att han i motsats till många andra ledande demokrater lyckats undvika att göra bort sig i frågan om kriget i Irak. Nu börjar jag att tro att det finns betydligt mer än så bakom Al Gores agerande under de senaste åren, och det tydligaste tecknet brukar vara hur de tänkbara motkandidaterna agerar. Förre presidenten Bill Clinton tillkännagav nyligen att han framgent kommer att ägna allt mer av sin tid åt klimatfrågorna vilket utan tvekan är ett utspel som syftar till att hjälpa hustrun Hillary att profilera sig mer i miljöfrågor. Det kommer att bli mycket spännande och intressant att följa utvecklingen i det demokratiska partiet både inför och under primärvalen i USA.
Mathias Knutsson
fredag, augusti 04, 2006
Drakfestival i Kristianstad!
Ni kan läsa mer om festivalen i dagens Kristianstadsbladet. Om ni vill ha mer information om Centerkvinnornas verksamhet och kommande aktiviteter så kan ni besöka deras hemsida.
Mathias Knutsson
torsdag, augusti 03, 2006
Partiledarens barn och andras ungar!
Hur försvarar du att vänsterpartiet är emot privatskolor när ditt eget barn går på privatskola?/Skruvat
Det var ett utmärkt klargörande Lars! Då vill ju du och jag exakt samma sak: att våra egna barn ska få göra sina egna livsval och fritt välja skola! Skillnaden mellan oss tycks då vara att jag tycker att dina barn ska samma rättigheter och valfrihet som mina barn, medan du vill begränsa mina barns möjligheter att välja skola… Men det är klart - någon skillnad måste det ju vara mellan partiledarens barn och andras ungar!
Mathias Knutsson
onsdag, augusti 02, 2006
Lägg ner Centrum mot rasism!
CMR har kommit fram till att Kolmården har en rasistisk och afrofobisk show i sin djurpark eftersom fem massaier deltar i en dansuppvisning i djurparken. Det kan låta som en rötmånadshistoria, men enligt Aftonbladet så anser CMR att djurparken ”underblåser rasistiska tankegångar” eftersom de fem massaierna till råga på allt faktiskt ”dansar, sjunger och hoppar” när de deltar i Kolmårdens show. CMR:s ordförande, riksdagsledamoten Yvonne Ruwaida, drämmer till och säger att ”det för tankarna till kolonialtiden när svarta visades upp på kringvandrande cirkusar och museer”.
Men vad tycker då massaierna själva om CMR:s utspel? Ja, uppenbarligen så har inte CMR bemödat sig med att kontakta dem innan de beskriver de fem kenyanerna som ovetande offer för rasism och afrofobi. Den fem man starka gruppen är professionella djurskötare som deltar i ett projekt som är sponsrat av Kenya Airways. ”Vi gör PR för vårt land, får bra betalt och upplever inte att vi jämställs med vilda djur”, säger Daniel Ole Leuka, en av de fem djurskötarna som trivs utmärkt med sina arbetsuppgifter och inte alls har något emot att delta i en dansuppvisning.
Men det kanske är så att CMR anser att varken Kenya Airways eller de fem djurskötarna/dansarna vet sitt eget bästa? Jag tycker att det enda som för tankarna till kolonialtiden och en nedlåtande attityd mot afrikaner är CMR som implicit säger att ingen av de ”dansande, sjungande och hoppande” massaierna förstår hur skamlöst de utnyttjats av Kolmården!
CMR och deras uttalanden motarbetar dessutom mig och alla andra som bekämpar den verkliga rasismen i samhället. Kampen mot rasism, diskriminering och främlingsfientlighet är allt för viktiga frågor för att hanteras av en organisation som mest tycks vara intresserad av att göra huvudlösa utspel i media för att legitimera sin egen existens (och budget).
Mathias Knutsson
PS Centrum mot rasism är förutom korståget mot GB och Nogger (ö)känt för interna bråk, medlemsfusk, sexuella trakasserier, revisorer som dömts för valfusk och föreningens hejdlösa slöseri med skattebetalarnas pengar. CMR har hittills spenderat merparten av sitt anslag på lyxhotell, spabehandlingar, designmöbler, resor och ett dyrt kontor på en fashionabel adress i Stockholm. DS
tisdag, augusti 01, 2006
Konkurrensutsätt arbetsförmedlingen!
I vintras drog regeringen igång ytterligare ett storskaligt projekt för att hyfsa till arbetsmarknadsstatistiken. AMS fick uppdrag att under två års tid driva ett projekt för att ordna praktik och jobb till några av landets alla arbetslösa akademiker. Projektet förväntades hjälpa 8000 arbetslösa till jobb och notan beräknades till 515 miljoner kronor. Efter sju månader har arbetsförmedlingen lyckats att få fram sex jobb… Om arbetsförmedlarna fortsätter att arbeta i samma tempo så hinner de ordna 20 eller 21 jobb under tvåårsperioden och kostnaden per hittat arbetstillfälle blir 25 miljoner! Ni kan läsa mer om hur våra skattepengar slösas bort i DN.
AMS tycks dessutom vara fjärran alla former självkritik – allt är de privata bemanningsföretagens fel. Enligt Sydsvenskan säger AMS i Göteborg att ”Det var tänkt att vi aktivt skulle använda oss av bemanningsföretagen för att hyra ut akademiker till landets småföretagare”. Och det är här alla problemen tycks börja. Enligt bemanningsföretagen bad de om att få ordentliga rekryteringsuppdrag för de arbetssökande, men AMS vill istället att bemanningsföretagen själva skulle anställa 8000 arbetslösa akademiker som därmed på ett ögonblick skulle försvinna från den officiella arbetslöshetsstatistiken. I praktiken innebör detta att AMS vill lösa sitt eget uppdrag genom att vältra över ansvar, arbete och kostnader på de privata företagen.
Nu är det ju knappast så att ett privat bemanningsföretag har som affärsidé att mer eller mindre gratis lösa den offentliga arbetsförmedlingens uppgifter. AMS totala okunskap om arbetsgivarnas situation förklarar både varför detta projekt totalhavererar och varför var 1,7 miljoner svenskar i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden.
Det är uppenbart att AMS inte förmår att lösa sitt uppdrag. För de som eventuellt tvivlar på de privata bemanningsföretagens vilja och förmåga att hjälpa arbetssökande så rekommenderar jag er att läsa Sydsvenskan som tar upp både AMS misslyckande och att bemanningsföretagen på fem månader lyckades att hjälpa 106 av 256 arbetssökande akademiker till ett fast jobb. Mitt förslag är enkelt: konkurrensutsätt AMS och gör det nu innan hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar slarvas bort och allt fler människor fastnar i arbetslöshet och utanförskap! och hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar slarvas bort!
Mathias Knutsson
PS För att undvika den sedvanliga, och ganska trista, diskussionen med vänsterkartellens stormtrupper om hur många som står utanför arbetsmarknaden så rekommenderar jag er att läsa en krönika av s-krönikören Lena Askling från i vintras DS
Varför vill ingen investera i Sverige?
Vad kan då vara förklaringen till att de svenska investeringarna halkar efter omvärlden? En av orsakerna är utan tvekan socialdemokraternas bedrövliga näringspolitik. Häromdagen tvingade nättidningen Realtid näringsdepartement att låta Nutek presentera en kritisk rapport som s-regeringen helst ville lägga på is till efter valet. Nu kröp det fram att svenska företags kostnader för att upprätta, lagra eller överföra information eller uppgifter enligt arbetsrättslagstiftningen uppgår till 5,8 miljarder per år. En enda lagstiftning kostar alltså nästan sex miljarder kronor per år i ökad administration för de svenska företagen. Dessa miljarder är dock bara toppen av isberget, den totala kostnaden för administrationen i företagen är enligt Näringslivets regelnämnd 60 miljarder kronor per år… Tänk om bara några av dessa 60 miljarder hade kunnats användas till investeringar, forskning, produktutveckling eller nyanställningar istället – undra om det inte skulle gå bättre för Sverige då?
Mathias Knutsson
måndag, juli 31, 2006
Och så var sommarlovet slut!
Nu när juli går mot sitt slut är det bara 47 dagar kvar till valet och det känns som om ”den riktiga valrörelsen” snart sätter igång! Jag kommer att använda min blogg en hel del i valarbetet – det är en snabb, direkt och bra kommunikationskanal som fungerar perfekt när dygnets 28 timmar inte räcker till :-) och jag hoppas att ni kommer att uppskatta mina kommentarer
Mathias Knutsson
fredag, juli 07, 2006
Sommar, sommar och sol...
Nu väntar några veckors semester och jag kommer inte att ha möjlighet att uppdatera bloggen lika regelbundet som tidigare. Jag kommer dock att skriva kommentarer lite då och då så att det händer lite på sidan även under sommarledigheten. Ni kan anmäla er till sändlistan för mitt nyhetsbrev så får ni veta när bloggen uppdateras.
Jag vill även passa på att önska alla läsare en riktigt härlig och lång sommar!
Mathias Knutsson
torsdag, juli 06, 2006
Bryt utvecklingen mot ökad arbetslöshet, utslagning och bidragsberoende!
Under det senaste decenniet har arbetsmarknaden i Skåne präglats av stagnation och tillbakagång. Allt för många skåningar förvägras ett riktigt arbete - under de senaste åren har ständigt runt 50 000 skåningar varit öppet arbetslösa och i konjunkturberoende arbetsmarknadsprogram. Det totala antalet personer som söker arbete eller står utanför arbetsmarknaden är dock betydligt fler än så, i april 2006 var drygt 87~000 personer arbetssökande enligt AMS. Antalet personer som står utanför arbetsmarknaden uppskattar vi med hjälp av SCB:s statistik till drygt 215~000 personer vilket motsvarar 30 procent av befolkningen i arbetsför ålder.
Centerpartiet vill bryta utvecklingen mot ökad arbetslöshet, utslagning och bidragsberoende. De arbetssökande som löper störst risk att slås ut från arbetsmarknaden ska snabbt erbjudas hjälp och stöd. Våra förslag syftar till att öka de arbetssökandes anställningsbarhet genom att förena stödinsatsen med krav, ekonomiska incitament och tydliga mål. Det finns en stor risk att stora grupper slås ut från arbetsmarknaden och tvingas till arbetslöshet och utanförskap. Skåne behöver mindre av toppstyrning, statliga stöd och kortsiktiga AMS-åtgärder och mer av ett system där makt, beslut och resurser ligger nära de människor som berörs.
I vårt program för en starkare utveckling på arbetsmarknaden i Skåne presenterar vi flera konstruktiva förslag för att minska arbetslösheten och öka de arbetslösas anställningsbarhet.
Centerpartiets förslag för fler jobb i Skåne:
· Inför en jobbgaranti
· Inför särskilda ungdomsavtal
· Avskaffa förmögenhetsskatten
· Introduktionsjobb, nystartsjobb och "ta steget jobb"
· Utveckla sektorn hushållsnära tjänster
· Arbetslotsar och mentorer
· Certifiering av arbete, fristående yrkesprov och lärlingsplatser
· Satsa på det skånska trafiksystemet
· Utveckla den privata vårdsektorn
· Inför avdrag för hushållsnära tjänster
· Satsa på fler gröna jobb
· Lokala distansarbetsplatser
Programmet kommer snart att finnas tillgängligt på min hemsida. I väntan på min nya kampanjsite så kan ni ta del av Kristianstadsbladets artikel och ledare om programmet.
Mathias Knutsson
måndag, juli 03, 2006
Till höger om höger...
Det som förvånar mig mest är inte att Juholt - i likhet med Aftonbladets krönikör Lena Askling - staplar slitna klichéer som Timbrohöger, nyliberaler och Mauderater på varandra eller att artiklarna i praktiken är karbonkopior av varandra (kommer båda direkt från den röda propagandapressen)? Nej, det som förvånar mig mest är vilka som Juholt och Askling tror ska läsa artiklarna och påverkas av deras trötta sosseretorik? Måhända kan en och annan av de få centerpartister som saknar nittiotalets medlöperi fastna för en formulering ”med Margret Thatcher som inspiratör och sossehat som arbetsmetod söker dagens centerparti sympatisörer bland storstadens högerungdomar, inte bland landsbygdens arbetare” men det är knappast dom som är kampanjens målgrupp. Nej – målgruppen är den allt större gruppen osäkra s-väljare som har tröttnat på socialdemokraternas maktfullkomlighet, skandaler och politiska tillkortakommanden.
Det är uppenbart att Centerpartiets starka, tydliga och framgångsrika oppositionspolitik besvärar det stora partiet. Jag ser socialdemokraternas reaktion som ett mycket tydligt tecken att vi är på rätt väg – om (s) hade varit nöjda och tillfreds med centerpartiet så hade jag varit mycket mer bekymrad över utvecklingen.
Mathias Knutsson
Som trivs bra till höger om höger, Timbro, Thatcher och Djingis Khan...
lördag, juli 01, 2006
Läsvärt...
Mathias Knutsson
fredag, juni 30, 2006
Ett tryggt Kristianstad på äldre dar
Idag presenterade jag och Ingrid Karlsson Centerpartiet i Kristianstads nya äldreomsorgsprogram. Vår politik för ”Ett tryggt Kristianstad på äldre dar” syftar till att ge människor högre livskvalitet och erbjuda de äldre i Kristianstad en äldreomsorg som kännetecknas av kvalitet, trygghet, valfrihet och inflytande. Vi lägger fram fler spännande och nya förslag för att förbättra och utveckla äldreomsorgen i Kristianstad.
* Inför ett fritt val av omsorgs- och vårdgivare
* Fria servicecheckar - varje invånare över 75 år får fem timmars hemtjänst per månad
* En särskild boendegaranti för invånare över 85 år
* Inrätta minst 100 nya platser eller lägenheter för äldre under perioden
* Erbjud varje brukare en personlig kontakt inom äldreomsorgen
* Ökat stöd till anhöriga
* Fler platser i korttidsboende
* Satsning på stöd- och dagverksamheter
* Utveckla samarbetet med närsjukvården
* Förstärk de medicinska resurserna inom den kommunala äldrevården
* Erbjud varje brukare en vårdlots och regelbundna hälsosamtal
* Förbättra närsjukvårdens tillgänglighet och inför en fungerande vårdgaranti
* Satsning på god närservice i hela kommunen
Ni kan läsa hela programmet på Centerpartiet i Kristianstads hemsida.
Mathias Knutsson
onsdag, juni 28, 2006
Om, om, om, om och om och om igen
Nu – med endast 81 dagar kvar till valet – vill socialdemokraterna göra allt de valt att inte genomföra och satsa på under åren vid makten. I likhet med tidigare valrörelser får vi nu höra löften om mer pengar till vård, skola och omsorg samt att ekonomin går o-t-r-o-l-i-g-t bra men med facit i hand vet vi ju att deras satsningar aldrig blir verklighet.
Johanssons och Fritzons artikel är lika självgod och skamlöst bedräglig som socialdemokraternas "avbockning" av vallöften från 2002. För är det någon som har märkt att sossarna har stoppat kvinnohandeln? (Har någon informerat Margareta Winberg?) Eller att främlingsfientlighet och rasism har upphört? Eller att reglerna för småföretag har förenklats? Och ni kan väl inte ha missat att det nu ska finnas lediga hyresrätter i storstäderna, att kvaliteten i äldreomsorgen har höjts och att fängelserna numera är knarkfria?
(S) återanvänder ogenerat vallöften från 2002, 1998 och 1994 utan att speciellt många av dem har förverkligats under de gångna åren. Det är uppenbart att socialdemokraterna har insett att den under mandatperioden förda politiken inte kommer att ge dem förnyat förtroende den 17 september. Sossarnas välsmorda propagandamaskineri kommer att gå på högvarv under resten av valrörelsen för att övertyga alla om att allt är så ofantligt mycket bättre än vad vi tror. Låt oss hoppas att väljarnas minne är bättre än vad socialdemokraterna tror!
Mathias Knutsson
måndag, juni 26, 2006
Läsvärt i Veckans Affärer
Mathias Knutsson
söndag, juni 25, 2006
Dansa apa, dansa...
Antagligen årets besynnerligaste rubrik på min blogg...
Ibland så hittar man en del riktigt bra klipp på www.youtube.com. Den här filmen är något alldeles extra - den är gjord av en apa!
Mathias Knutsson
lördag, juni 24, 2006
Är matchen redan slut pappa?
Det bidde visst ingen fotbollsfest på lördagen... Nåväl, våra tyska vänner hade säkert riktigt roligt trots att matchen egentligen var ganska trist förutom några briljanta tyska anfall och strålande spel av den svenske målvakten.
Vi hade knappt hunnit att sätta oss till rätta i soffan innan det stod 2-0 till den tyska lagmaskinen... Och glassen hann inte ens smälta i sommarvärmen innan det svenska laget var reducerat till tio man. Tiden läker som bekant alla sår - tur att det är två år till EM.
Mathias Knutsson
fredag, juni 23, 2006
Glad midsommar till alla bloggläsare!
Jag hoppas att ni alla får en härlig, festlig och somrig helg tillsammans med nära och kära!
Mathias Knutsson
onsdag, juni 21, 2006
Nuders storslagna satsning
Så hur mycket är finansminister Nuder beredd att satsa på ett av sina ”viktigaste uppdrag”? Jo, i statsbudgeten på totalt ungefär 770 miljarder kronor anslår Nuder 1,8 miljoner kronor till SCB så att ”de kan gå vidare med sitt arbete att utveckla volymmått för den offentliga sektorn”. Den grandiosa satsningen är alltså i själva verket ett mycket modest tillskott som motsvarar 0,0000023 (!) procent av statsbudgeten…
Nuders satsning är utan tvekan ett spel för gallerierna. För det första är satsningen löjeväckande liten och helt otillräckligt om Nuder verkligen vill ta fram ett gediget material. För det andra så finns det redan mängder av både svenska och internationella studier som mäter, analyserar och jämför produktiviteten i olika länder så varför ska SCB ta fram egna siffror. Kan det månntro vara så att exempelvis ECB:s studier kommer fram till allt för kritiska resultat?
Jag tror faktiskt att Nuders syfte är att visa att (s) trots allt bryr sig om produktivitet i offentlig sektor och se till att den offentliga statistiken är tillrättalagd och i linje med det styrande partiet valpropaganda. Det är beklämmande att landets finansminister inte förmår att helhjärtat satsa på kvalitetsuppföljningar och analyser av den offentliga sektorn.
Mathias Knutsson
tisdag, juni 20, 2006
"Han måste ha någonstans att bo, karl’n"
Det tycks vara lite av ödets ironi över hela historien. Lars-Erik Lövdén – mannen som mer än andra s-politruker har motarbetat ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter – tycks inte tveka en sekund när själv han får chansen att köpa loss sin lägenhet. Historien blir inte sämre av att Lövdéns lägenhet ägs av Stiftelsen Allmänna Barnhuset, som tidigare mest uppmärksammats för att stiftelsen gång på gång har låtit medlemmar av den röda adeln slinka före i bostadskön.
Det är viktigt att poängtera att jag inte fördömer Lövdén för att han gör en bra bostadsaffär och tjänar minst 1,3 miljoner kronor. Det som upprör är att samma person som gör bostadsklippet tidigare har gjort sitt yttersta för att du och jag inte ska ges möjlighet som han själv har fått. Lövdén var under sin tid som statsråd banerförare för socialdemokraternas miserabla bostadspolitik. Efter några decennier av s-styre med mängder av regleringar, monopol och höga skatter så har vi näst efter Luxemburg EU:s högsta boendekostnaderna i relation till hushållets inkomster. Bostadsmarknaden har dessutom i många avseenden havererat, och det är omöjligt att få tag på en hyresrätt i någon av landets största städer om du inte tillhör sosseeliten eller är beredd att betala hundratusentals kronor i ”hittelön” till skumma svartmäklare.
Göran Perssons kommentar "han måste ha någonstans att bo, karl’n" avslöjar socialdemokraternas hyckleri. Persson vet att sossarnas bostadspolitik gjort det omöjligt att få tag på en hyresrätt, men istället för att vara självkritisk så väljer han att skylla sossarnas misslyckanden på den borgerliga oppositionen.
Om svenskarna vill ha en fungerande bostadsmarknad med lägre boendekostnader så krävs det att vi radikalt förändrar vår bostadspolitik. Internationella studier visar att avreglerade bostadsmarknader med fri hyressättning ger upphov till både lägre boendekostnader och kortare söktider efter bostäder. Den 17 september kan Sverige ta det första steget mot lägre hyror och större möjligheter för alla att få en egen bostad.
Mathias Knutsson
måndag, juni 19, 2006
Varför ber inte LO om ursäkt?
Det är självklart illa nog att ett gäng socialdemokrater, maskerade som fackligt aktiva, inte kan hitta på något bättre sätt att argumentera mot sina poliska meningsmotståndare. Men problemet blir bara värre av att LO:s ledning väljer att vara oanträffbar och inte kommentera händelsen. Låt mig få dra en parallell till när Liberala ungdomsförbundet gick över gränsen och arrangerade pilkastning på foton på kristdemokrater för ett par år sedan. Luf bad direkt om ursäkt och träffade kort därefter kristdemokraterna för att diskutera händelsen. Tystnaden från LO:s ledning är talande. Ingen tycks vara beredd att ens ta avstånd från övertrampet under festivalen och det finns inte en tillstymmelse till ursäkt på deras hemsida utan bara ett glättigt reportage från ”LO:s oas i Hultsfred”.
Det är bedrövligt att LO inte förmår att be om ursäkt!
Mathias Knutsson
fredag, juni 16, 2006
Uppåt för alliansen i Skåne
Jag kan skönja flera positiva tendenser i denna opinionsmätning. Centerpartiet lyckas få fotfäste i de större städerna i Skåne och det finns synnerligen goda förutsättningar för borgerlig valseger i valen till regionfullmäktige och de flesta skånska kommunfullmäktigeförsamlingar.
Mathias Knutsson
torsdag, juni 15, 2006
Tänk om företagandet ökade med 200 procent
Professor Braunerhjelm jämför Sverige med USA och kommer till slutsatsen att ”svenska skatter vore döden för två företag av tre i USA”. Låt oss för ett ögonblick leka med tanken… Vad som skulle hända med världsekonomin om sossarna styrde USA, införde världens högsta skatter och två av tre företag i USA försvann? Ja, förutom att vi inte hade fått något Microsoft, Apple eller Google så hade världsekonomin stagnerat och den svenska ekonomin hade kraschat. Vän av ordning kanske frågar varför den svenska ekonomin skulle haverera? Det enkla svaret är att en liten öppen ekonomi med stora exportföretag är extremt beroende av att få sälja sina varor utomlands. Sverige hade drabbats oerhört hårt av en svag internationell utveckling och förlusten av en stor exportmarknad som USA.
Nu är det lyckligtvis så - både för den globala ekonomin och för den svenska ekonomin – att socialisterna och kommunisterna är helt marginaliserade i USA. Men i Sverige är det dessa två partier som har styrt landet i 65 av de senaste 74 åren. Så låt oss istället fundera på vad som skulle hända om (s) och (v) försvann från makten. Vad skulle hända med den svenska ekonomin om antalet företag ökade med 200 procent? Vem vet – vi skulle kanske ta igen en del av allt vi förlorat under de senaste decennierna i termer av utveckling, arbetstillfällen och välstånd?
För mig kommer inte Braunerhjelms analys som en överraskning. Det är allmänt känt att det svenska företagsklimatet har varit bedrövligt under de senaste årtiondena. Bilden blir tydlig om vi jämför hur gamla de största och mest lönsamma företagen är i olika länder för att uppskatta hur bra eller dåligt företagsklimatet har varit under de närmast föregående åren. Om jag i likhet med Braunerhjelm jämför Sverige med USA så har inget av storföretagen i Sverige startats efter 1970 – i USA har över hälften av företagen på motsvarande den svenska A-listan startats efter 1970. Detta samband förklarar enligt mig en stor del av det svenska fallet i alla globala tillväxt- och välståndsligor under de senaste 36 åren.
Mathias Knutsson
onsdag, juni 14, 2006
En liten kommentar om en stor man
Ni kan lösa mer om Sir Peter Smithers fantastiska liv och njuta av hans förstklassiga foton som han tog i sina trädgårdar om ni klickar här.
Mathias Knutsson
tisdag, juni 13, 2006
Grattis Emma på ettårsdagen!
En mer personlig kommentar: idag fyller min lilla dotter Emma ett år! Det känns helt otroligt att det redan har gått ett helt år sedan lilltjejen kom till jorden och Elias blev storebror. Vi – Jennie, Elias och jag – ska fira henne idag och sen kommer släkt och vänner på besök till helgen. Så pappa passa på att säga grattis till lillan och jag lovar att vara hemma i god tid till tårtkalaset!
"Mums - jordgubbstårta är ju jättegott - varför har jag inte fått smaka det innan jag blev ett år gammal?"
Mathias Knutsson
Regionfullmäktige i backspegeln
Vänstermajoritetens budget präglas först och främst av en ambition att klamra sig fast vid makten genom att lova alla skåningar en liten del av den stora, gemensamma och skattefinansierade kakan. Majoritetsföreträdarna gjorde sitt yttersta för att undvika att debatter om problemen inom sjukvården avseende dålig tillgänglighet, långa väntetider, semesterstängda vårdcentraler och kaotiska akutmottagningar. Allianspartierna hade tjänat på om fler av våra debattörer hade varit lite tuffare, rappare och ”giftigare” när de äntrade talarstolen – nu blev det lite för enkelt för vänsterkartellen att fly undan allt ansvar för sin bedrövliga sjukvårdspolitik.
Skåne förtjänar något bättre än en vänsterkartell vars enda bedrift är en framgångsrikt genomförd skattehöjning. Skånes invånare förtjänar politiker som ser deras verklighet och lever i deras vardag. Skåne behöver en ny, stark och borgerlig regionledning som får vår region att växa och nå sin fulla potential. Debatten under regionfullmäktige och alliansens gemensamma budget visar att det finns ett tydligt – och mycket, mycket, mycket bättre – alternativ till dagens bakåtsträvande och vänstervridna regionledning.
Mathias Knutsson
PS Läs gärna Peter J Olssons blogg och ledare i Kvällsposten. DS
måndag, juni 12, 2006
När ringer Lagerbäck?
Mathias Knutsson
Ett stort tack till Henrik Bergman för bilden
Regionfullmäktige samlas
Mathias Knutsson
fredag, juni 09, 2006
Inför helgen
Jag misstänker att det kommer att bli svårt att uppdatera bloggen när jag glider fram på E4:an så jag vill erbjuda er lite förströelse tills jag kommer tillbaka till Skåne och min dator.
5 Year Old DDR Player
Varsågoda – en mycket dansant och skicklig liten kille!
Vi ses nästa vecka - trevlig helg!
Mathias Knutsson
torsdag, juni 08, 2006
Allians för Skånes budget för Region Skåne
Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet erbjuder skåningarna en politik för frihet, välfärd och trygghet. Vi vill leda Skåne in i framtiden genom nya satsningar på fler riktiga jobb, företagarvänlig politik, starkt regionalt självstyre, moderna kommunikationer och en väl fungerande sjukvård. Ni hittar vår budget på Centerpartiets hemsida.
Kom gärna med synpunkter och idéer!
Mathias Knutsson
onsdag, juni 07, 2006
Ungt Val 2006
Jag kan dock skönja vissa positiva tendenser bland ungdomsväljarnas partival. Ungt Val indikerar att vänstervågen har försvagats under de fyra senaste åren. I Ungt Val 2006 förlorar socialdemokraterna var tredje ungdomsväljare jämfört med 2002 och faller från 29,3 procent till 20,8 procent. För vänsterpartiet är resultatet än mer nedslående – kommunisternas stöd halveras från 16,4 procent till 7,4 procent.
Resultatet av Ungt Val i Kristianstad
Centerpartiet 3,00%
Feministiskt initiativ 0,60%
Folkpartiet 12,60%
Junilistan 0,50%
Kristdemokraterna 2,30%
Miljöpartiet 5,90%
Moderaterna 26,70%
Nationaldemokraterna 1,90%
Piratpartiet 3,90%
Socialdemokraterna 21,90%
Sverigedemokraterna 9,20%
Vänsterpartiet 5,20%
Övriga partier 6,30%
Totalt 1299 100,00%
Mathias Knutsson
En synnerligen objektiv analys av vänsterkartellens regionbudget...
Vänsterkartellens budget för 2007 tycks mest präglas av deras ambition att klamra sig fast vid makten genom att lova alla skåningar en liten del av den stora, gemensamma och skattefinansierade kakan. Valbudgeten är fylld med svepande formuleringar och en skattefinansierad ”satsning för varje tänkbar väljargrupp”. Men deras förslag för att verkligen korta vårdköerna, öka tillgängligheten i närsjukvården och minska ohälsan i Skåne lyser med sin frånvaro.
För mig är vänstermajoritens strategi mycket tydlig och enkel. Nu – när det endast är tre månader kvar till valet – vill vänsterkartellen i Region Skåne göra allt de valt att inte genomföra och satsa på under sina år vid makten. I likhet med tidigare valrörelser får vi nu höra löften om mer pengar till vård och omsorg, men vi vet ju att deras satsningar aldrig blir verklighet. (S), (v) och (mp) återanvänder ogenerat vallöftena från 2002 om ökad valfrihet, fungerande vårdgaranti, förbättrad tillgänglighet och personalsatsningar samtidigt som dom hoppas att väljarna har glömt 3 år och 9 månader med långa vårdköer, ökad ohälsa och regional obalans.
Den enkla sanningen är att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet varken är kapabla att utveckla hälso- och sjukvården eller uppnå en god ekonomisk hushållning. Regionledningen slår sig gärna för bröstet och skryter om den ekonomiska utvecklingen, men det är uppenbart för de flesta att Region Skånes förbättrade ekonomi först och främst på att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har övervältrat kostnaden för sina politiska misslyckanden och utsvävningar på de skånska skattebetalarna. Det som vänstertrojkan beskriver som en stor bedrift är i själva verket det oundvikliga resultatet av en gigantisk skattehöjning och en omfattande ransonering av den skånska sjukvården. Vänstermajoriteten har misskött den skånska sjukvården och tiotusentals patienter tvingas vänta och lida i Region Skånes allt längre vårdköer. Under de senaste åren har väntetiderna till vård och behandling ökat oerhört snabbt och till många viktiga behandlingar får människor köa månader och år. Det uppenbart att (s), (v) och (mp) förutom anställnings- och investeringsstopp har infört ett sjukvårdsstopp som besparingsåtgärd. Vänstermajoriteten har redan förbrukat den senaste skattehöjningen som förstärkte regionens ekonomi med drygt två miljarder kronor och som syftade till att ge både arbetsro och handlingsfrihet. Det är provocerande för både skattebetalare och ansvarstagande politiker att (s), (v) och (mp) hävdar att de har genomfört en ”bedrift” samtidigt som regionledningens politik och ekonomiska hushållning går ut på att skattebetalarna ska betala mer och mer för allt mindre sjukvård.
Ni kan läsa mer om min och Allians för Skånes analys av vänsterkartellens första tre år vid makten i rapporterna "Guldet blev till sand" och "Svindlande affärer". (länkar läggs upp inom kort)
Med vänlig hälsning
Mathias
tisdag, juni 06, 2006
Årets nationaldagsfirande
Mathias Knutsson
måndag, juni 05, 2006
Nuder och de förmögna lobbyisterna
Jag tror inte att Nuder egentligen har något emot lobbyister – inte så länge de springer hans och ”han-som–bestämmers” ärenden. Problemet för (s) är att borgarnas konsulter är skickligare och att förmögenhetsskatten är en tillväxthämmande kvarleva från tiden före avregleringen av valutamarknaden. De flesta av våra konkurrent- och grannländer har redan avskaffat förmögenhetsskatten, och de få som har kvar skatten har en mycket lägre skattesats än Sverige. Om förmögenhetsskatten avskaffades skulle kapitalströmmarna ut ur Sverige minska och kapitalet skulle istället kunna investeras i svenska företag och projekt. Enligt SCB:s beräkningar uppgår de svenska hushållens odeklarerade sparande sedan 1980 till mer än 800 miljarder kronor inklusive ränta. Om vi använder denna uppgift för att skatta kapitalflykten från Skåne sedan 1980 så uppgår den till 106,7 miljarder kronor eller 4,25 miljarder kronor årligen. Om de årliga investeringarna i Skåne ökade med 4,25 miljarder kronor skapas möjligheter för nya satsningar, utveckling och fler arbetstillfällen. En tumregel är att en nyanställning kräver en kapitalstock på 2,0 miljoner kronor vilket innebär att ett tillskott på 4,25 miljarder kronor skulle kunna ge upphov till 2 100 nya jobb varje år.
Nu vill jag inte förleda någon till att tro att socialdemokraterna är helt ovetande om förmögenhetskattens brister och negativa effekter. Sossarna vet att förmögenhetsskatten leder till att riskkapital försvinner ut ur landet istället för att investeras i Sverige och (s) har därför valt att undanta de allra rikaste, landets mångmiljardärer, från förmögenhetsskatt. Det är oerhört förvånande – och provocerande - att en socialdemokratisk ”vänsterregering” väljer att gynna ett skattefrälse med ”gamla ärvda pengar” före driftiga entreprenörer som under sin levnad bygger upp sin förmögenhet eller vanliga småhusägare som äger ett eget hus i ett populärt bostadsområde.
Mathias Knutsson
söndag, juni 04, 2006
Högerhoppet
Ni kan se programmet på www.svt.se/dokumentinifran . Rubar beskriver förtjänstfullt utvecklingen inom partiet, men Lennart Daléus och studentförbundet får för liten roll i Centerpartiets metamorfos och några griniga gubbar får för mycket sändningstid… Ni kan ju även titta på programmet om socialdemokraterna och reflektera över vilka kritiska frågor som ställs. Och vilka som inte ställs. Och varför SVT valt att enbart avhandla en enda fråga – socialdemokraterna kontra femini(s)terna – och helt bortsett från den interna maktkampen, skandalerna och alla politiska misslyckanden.
Mathias Knutsson
Vi får aldrig glömma
Den 4 juni 2006 är sjuttonårsdagen av massakern på Den himmelska fridens torg. En fredlig studentdemonstration slogs ner av den kommunistiska diktaturen som antagligen befarade att frihetsvågen som svepte över Östeuropa skulle spridas till Kina. Strax efter midnatt rullade röda armens stridsvagnar in på Pekings torg och gator. Tragedin som följde kostade hundratals människor livet och följdes av massarresteringar av kinesiska regimkritiker. Trots att sjutton år har förflutit vägrar de kinesiska myndigheterna fortfarande att redovisa hur många demonstranter som föll offer för armens kulor och krossades under pansarvagnarna natten mellan den tredje och fjärde juni 1989.
Händelserna på Himmelska Fridens torg påverkade mig oerhört mycket och väckte mitt politiska engagemang. Jag - en tonåring i ett öppet och demokratiskt samhälle på andra sidan jordklotet – insåg plötsligt att alla de friheter och rättigheter som vi så ofta tar för givna ständigt måste värnas och försvaras mot våld, förtryck och diktatur. Jag kommer aldrig att glömma bilden av den unge kinesiske studenten som ensam ställer sig upp och med blockerar vägen för stridsvagnar. För mig personifierar han kampen för att få de demokratiska rättigheterna – en kamp som fortfarande förs i exempelvis Kina, Nordkorea, Iran, Vitryssland och Zimbabwe. Den unge mannen ni ser på bilden sägs heta Wang Weilin och hans öde är fortfarande okänt. Förhoppningsvis var han en av dem som undkom militärens kulor och lyckades att fly undan kommunisternas hetsjakt på oppositionella. Flera av de studentledare som överlevde massakern fängslades och under de gångna sjutton åren har hundratals misstänkta regimkritiker gripits årligen och antalet politiska fångar i kinesiska fängelser kan räknas i tusental.
Inför varje årsdag under sjutton års tide har kinesisk polis gripit medborgarrättsaktivister i syfte att förhindra minneshögtider. Jag önskar att fler svenska politiker hade modet att kritisera den kinesiska regeringen för alla grova kränkningarna av de mänskliga rättigheterna som sker dagligen i Kina. Förhoppningsvis så kommer en borgerlig regering att driva på denna utveckling och arbeta för att även EU skärper tonen mot de kinesiska myndigheterna.
Mathias Knutsson
lördag, juni 03, 2006
Hellre döma tio oskyldiga än att en skyldig går fri…
SSU:s ordförande Anna Sjödin tycks dock inte se några problem med att en åtalad person ska tvingas att bevisa sin oskuld för att undvika en fällande dom och ett långvarigt fängelsestraff. Tankarna vandrar osökt tillbaka till de medeltida häxjakterna och inkvisitionens summariska ”rättsprocesser”. Frågan är om SSU vill begränsa rättstryggheten än mer och föreslå liknande lagändringar för andra våldsbrott, exempelvis för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, egenmäktigt förfarande och förolämpning…
Jag tror inte att SSU fullt ut har insett konsekvenserna av sitt förslag. För hur ska lagstiftaren kunna definiera aktivt samtycke till sexuellt umgänge? Hur länge gäller samtycket – måste frågan ställas igen efter en stunds umgänge? Skall avtalet vara skriftligt eller muntligt? Och vad skulle hända om en person som är åtalad för våldtäkt helt plötsligt lämnar in en motanmälan? Kommer båda att dömas för att våldtagit varandra?
Mathias Knutsson
(Som faktiskt inte kan bevisa att jag höll hastighetsbegränsningarna när jag körde hem i kväll – kommer jag att få böter eller körkortet indraget direkt?)
fredag, juni 02, 2006
Alla ska ha det lika dåligt i vänsterpartiets Sverige…
För att uppnå ”likvärdighet” vill vänsterpartiet inte bara avskaffa betygen och se till att barnen inte äter frukost hemma utan även förbjuda hemläxor eftersom skolan ska vara ”kompensatorisk så att skillnader i elevernas bakgrund motverkas och inte har någon betydelse för utbildningen”. Om vi översätter vänsterretoriken till vanlig svenska så innebär förslaget att skolan och lärarna ska avråda eleverna från att ägna sig åt självstudier för att (v) är bekymrade över att alla elever inte får lika mycket stöd och hjälp i hemmet.
Jag undrar vad nästa (v)- förslag kommer att bli? Skall (v) förbjuda motion efter skoltid eftersom inte alla barn har samma förutsättningar eller möjlighet att springa, kasta boll eller gymnastisera på fritiden? För rimligtvis borde motion och friskvård begränsas till den offentliga och likvärdiga skolans idrottsundervisning? Eller blir nästa (v) -förslag ett generellt förbud mot bokläsning på fritiden eftersom inte alla föräldrar har råd att köpa Harry Potter eller prenumerera på Kalle Anka? I ett lik(v)ärdigt samhälle samlas antagligen alla barnen i det offentliga skolbiblioteken för att läsa samma böcker. Och alla barnen måste säkerligen vänta på att få vända blad i boken tills alla i gruppen har läst färdigt sidan – annars är ju inte läsandet likvärdigt.
Jag hoppas att vänsterpartiet horribla förslag aldrig tillåts få genomslag i den svenska skolan. Vänsterpartiets skolpolitik skulle bara leda till en kraftig försämring av utbildningskvalitén i den svenskan skolan och ökad klyftor i både skolan och samhället. Om vänsterpartiet verkligen vill att alla elever – oavsett bakgrund – ska ges goda möjligheter så borde de stödja mina och centerpartiets förslag på individuella studieplaner, flexibel skolstart, läxhjälp och satsningar för att alla elever ska lära sig att läsa, skriva och räkna. Först då får barn och ungdomar som kommer från studieovana hem samma start i livet som sina mer lyckligt lottade skolkamrater – jag tror inte att (v) hjälper någon skolelev genom att avråda dem från läxläsning och självstudier.
Mathias Knutsson
torsdag, januari 05, 2006
Centerpartiets väljarstöd har mer än fördubblats i Kristianstad!
Nu ser framtiden betydligt ljusare ut för Kristianstad! Enligt en Temoundersökning beställd av Kristianstadsbladet har det skett stora svängningar i den lokala väljaropinionen och det finns synnerligen goda förutsättningar för att bilda en borgerlig majoritet med ett stort centerinflytande. Om det var val idag skulle 13,5 procent av kristianstadsborna rösta på Centerpartiet vilket är en ökning med 8,3 procentenheter (!) jämfört med valet 2002. Ni kan läsa hela artikeln på Kristianstadsbladets hemsida, www.kristianstadsbladet.se .
Hälsningar
Mathias
tisdag, januari 03, 2006
Tänk om...
Idag redovisar Kristianstadbladet, http://www.kristianstadsbladet.se, de senaste medlemssiffrorna för Svenska kyrkan i Kristianstads kommun. Under året valde 572 kristianstadsbor att lämna kyrkan, men enligt Svenska kyrkan i Kristianstad är medlemsflykten ett övergående fenomen och att den negativa trenden håller på att brytas.
Jag tror personligen att många lämnar kyrkan av rent ekonomiska skäl – och då tänker jag inte på en handfull Mamondyrkare utan alla de som har en så pass ansträngd privatekonomi att de måste prioritera bort allt som inte anses vara helt nödvändigt för att vardagen ska fungera.
Med tanke på den nuvarande kommunledningens något ovarsamma sätt att hantera skattebetalarnas pengar kan jag inte låta bli att leka med tanken om vad som skulle hända om vi gav kommuninvånarna möjlighet att avstå från att finansiera vissa delar av den kommunala verksamheten? Jag undrar hur många som skulle vara intresserade av att satsa på det politiska luftslottet FFC, den taffliga livsmedelsprofilen Spirit of Food och kommunledningens synnerligen olämpliga granskning av hur ”lydig” lokalpressen är i rapporteringen av politiskt kontroversiella frågor? Det skulle faktiskt inte förvåna mig om det var betydligt fler än 572 kristianstadbor som skulle säga ”nej – mina skattepengar ska inte slarvas bort på sådant strunt”. Om det låter som en spännande tanke så tänk på att den 17 september är det val igen och då har du din möjlighet att välja bort slöseriet med dina skattepengar!
Hälsningar
Mathias