lördag, augusti 05, 2006

A Terrifying Message from Al Gore

Den förre amerikanske vicepresidenten Al Gore har lyckats göra en mycket framgångsrik comeback. Gores bok och film ”An Inconvenient Truth" har vitaliserat den miljöpolitiska debatten i USA samt stärkt Al Gore politiska inflytande så pass mycket att han återigen omnämns som en tänkbara demokratisk presidentkandidat om två år.



När Al Gore tog steget tillbaka in i rampljuset var det uppenbart att den förre presidentkandidaten idag är en starkare och populärare ledare än någonsin tidigare. Skillnaden är oerhört stor jämfört med både primärvalen och presidentvalskampanjen 2000 – idag är Al Gore tydlig, engagerad och statsmannamässig (with a "hybrid pimpmobile"!).

Allt fler bedömare anser att Gore just nu är demokraternas starkaste kandidat till presidentposten. Min egen bedömning har hittills varit att Gores ökade popularitet främst har berott på att hans miljöengagemang har blivit mer intressant efter översvämningarna i New Orleans, att han anses vara lite av en ”folkets man” efter valnederlaget år 2000 samt att han i motsats till många andra ledande demokrater lyckats undvika att göra bort sig i frågan om kriget i Irak. Nu börjar jag att tro att det finns betydligt mer än så bakom Al Gores agerande under de senaste åren, och det tydligaste tecknet brukar vara hur de tänkbara motkandidaterna agerar. Förre presidenten Bill Clinton tillkännagav nyligen att han framgent kommer att ägna allt mer av sin tid åt klimatfrågorna vilket utan tvekan är ett utspel som syftar till att hjälpa hustrun Hillary att profilera sig mer i miljöfrågor. Det kommer att bli mycket spännande och intressant att följa utvecklingen i det demokratiska partiet både inför och under primärvalen i USA.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: