onsdag, juni 21, 2006

Nuders storslagna satsning

Helt plötsligt bestämmer sig finansminister Pär Nuder för att satsa på analyser av produktiviteten och effektiviteten i offentlig sektor. I ett pressmeddelande informerar finansdepartementet om den storslagna satsningen för att ”utveckla metoder att mäta produktiviteten i offentlig sektor”. Statsrådet Nuder lägger ut texten ”som finansminister ser jag det som ett av mina viktigaste uppdrag att verka för att vi får mer välfärd för varje skattekrona” och ”jag vill uppmuntra allt arbete för att öka produktiviteten i den offentliga sektorn så att vi får ut mer för varje skattekrona vi satsar.”

Så hur mycket är finansminister Nuder beredd att satsa på ett av sina ”viktigaste uppdrag”? Jo, i statsbudgeten på totalt ungefär 770 miljarder kronor anslår Nuder 1,8 miljoner kronor till SCB så att ”de kan gå vidare med sitt arbete att utveckla volymmått för den offentliga sektorn”. Den grandiosa satsningen är alltså i själva verket ett mycket modest tillskott som motsvarar 0,0000023 (!) procent av statsbudgeten…

Nuders satsning är utan tvekan ett spel för gallerierna. För det första är satsningen löjeväckande liten och helt otillräckligt om Nuder verkligen vill ta fram ett gediget material. För det andra så finns det redan mängder av både svenska och internationella studier som mäter, analyserar och jämför produktiviteten i olika länder så varför ska SCB ta fram egna siffror. Kan det månntro vara så att exempelvis ECB:s studier kommer fram till allt för kritiska resultat?

Jag tror faktiskt att Nuders syfte är att visa att (s) trots allt bryr sig om produktivitet i offentlig sektor och se till att den offentliga statistiken är tillrättalagd och i linje med det styrande partiet valpropaganda. Det är beklämmande att landets finansminister inte förmår att helhjärtat satsa på kvalitetsuppföljningar och analyser av den offentliga sektorn.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: