onsdag, juni 07, 2006

En synnerligen objektiv analys av vänsterkartellens regionbudget...

Det är uppenbart att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har insett att den politik de fört under mandatperioden inte kommer att ge dem förnyat förtroende i valet till regionfullmäktige den 17 september. Efter fyra års vanstyre lägger regionledningen en riktigt saftig valbudget som är full av fagra ord och tomma löften. Ni hittar (s), (v) och (mp):s budget på www.skane.se

Vänsterkartellens budget för 2007 tycks mest präglas av deras ambition att klamra sig fast vid makten genom att lova alla skåningar en liten del av den stora, gemensamma och skattefinansierade kakan. Valbudgeten är fylld med svepande formuleringar och en skattefinansierad ”satsning för varje tänkbar väljargrupp”. Men deras förslag för att verkligen korta vårdköerna, öka tillgängligheten i närsjukvården och minska ohälsan i Skåne lyser med sin frånvaro.

För mig är vänstermajoritens strategi mycket tydlig och enkel. Nu – när det endast är tre månader kvar till valet – vill vänsterkartellen i Region Skåne göra allt de valt att inte genomföra och satsa på under sina år vid makten. I likhet med tidigare valrörelser får vi nu höra löften om mer pengar till vård och omsorg, men vi vet ju att deras satsningar aldrig blir verklighet. (S), (v) och (mp) återanvänder ogenerat vallöftena från 2002 om ökad valfrihet, fungerande vårdgaranti, förbättrad tillgänglighet och personalsatsningar samtidigt som dom hoppas att väljarna har glömt 3 år och 9 månader med långa vårdköer, ökad ohälsa och regional obalans.

Den enkla sanningen är att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet varken är kapabla att utveckla hälso- och sjukvården eller uppnå en god ekonomisk hushållning. Regionledningen slår sig gärna för bröstet och skryter om den ekonomiska utvecklingen, men det är uppenbart för de flesta att Region Skånes förbättrade ekonomi först och främst på att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har övervältrat kostnaden för sina politiska misslyckanden och utsvävningar på de skånska skattebetalarna. Det som vänstertrojkan beskriver som en stor bedrift är i själva verket det oundvikliga resultatet av en gigantisk skattehöjning och en omfattande ransonering av den skånska sjukvården. Vänstermajoriteten har misskött den skånska sjukvården och tiotusentals patienter tvingas vänta och lida i Region Skånes allt längre vårdköer. Under de senaste åren har väntetiderna till vård och behandling ökat oerhört snabbt och till många viktiga behandlingar får människor köa månader och år. Det uppenbart att (s), (v) och (mp) förutom anställnings- och investeringsstopp har infört ett sjukvårdsstopp som besparingsåtgärd. Vänstermajoriteten har redan förbrukat den senaste skattehöjningen som förstärkte regionens ekonomi med drygt två miljarder kronor och som syftade till att ge både arbetsro och handlingsfrihet. Det är provocerande för både skattebetalare och ansvarstagande politiker att (s), (v) och (mp) hävdar att de har genomfört en ”bedrift” samtidigt som regionledningens politik och ekonomiska hushållning går ut på att skattebetalarna ska betala mer och mer för allt mindre sjukvård.

Ni kan läsa mer om min och Allians för Skånes analys av vänsterkartellens första tre år vid makten i rapporterna "Guldet blev till sand" och "Svindlande affärer". (länkar läggs upp inom kort)

Med vänlig hälsning
Mathias

Inga kommentarer: