måndag, juli 03, 2006

Till höger om höger...

Det är uppenbart att socialdemokraterna saknar det gamla självutplånande Centerpartiet från mitten av nittiotalet alldeles oerhört mycket. Nu senast är det biträdande partisekreteraren Håkan Juholt som i sossarnas husorgan Aktuellt i Politiken nostalgiskt blickar tillbaka på tiden då OJ och hans grabbar ledde centerpartiet.

Det som förvånar mig mest är inte att Juholt - i likhet med Aftonbladets krönikör Lena Askling - staplar slitna klichéer som Timbrohöger, nyliberaler och Mauderater på varandra eller att artiklarna i praktiken är karbonkopior av varandra (kommer båda direkt från den röda propagandapressen)? Nej, det som förvånar mig mest är vilka som Juholt och Askling tror ska läsa artiklarna och påverkas av deras trötta sosseretorik? Måhända kan en och annan av de få centerpartister som saknar nittiotalets medlöperi fastna för en formulering ”med Margret Thatcher som inspiratör och sossehat som arbetsmetod söker dagens centerparti sympatisörer bland storstadens högerungdomar, inte bland landsbygdens arbetare” men det är knappast dom som är kampanjens målgrupp. Nej – målgruppen är den allt större gruppen osäkra s-väljare som har tröttnat på socialdemokraternas maktfullkomlighet, skandaler och politiska tillkortakommanden.

Det är uppenbart att Centerpartiets starka, tydliga och framgångsrika oppositionspolitik besvärar det stora partiet. Jag ser socialdemokraternas reaktion som ett mycket tydligt tecken att vi är på rätt väg – om (s) hade varit nöjda och tillfreds med centerpartiet så hade jag varit mycket mer bekymrad över utvecklingen.

Mathias Knutsson

Som trivs bra till höger om höger, Timbro, Thatcher och Djingis Khan...

Inga kommentarer: