söndag, juni 04, 2006

Vi får aldrig glömma


Den 4 juni 2006 är sjuttonårsdagen av massakern på Den himmelska fridens torg. En fredlig studentdemonstration slogs ner av den kommunistiska diktaturen som antagligen befarade att frihetsvågen som svepte över Östeuropa skulle spridas till Kina. Strax efter midnatt rullade röda armens stridsvagnar in på Pekings torg och gator. Tragedin som följde kostade hundratals människor livet och följdes av massarresteringar av kinesiska regimkritiker. Trots att sjutton år har förflutit vägrar de kinesiska myndigheterna fortfarande att redovisa hur många demonstranter som föll offer för armens kulor och krossades under pansarvagnarna natten mellan den tredje och fjärde juni 1989.

Händelserna på Himmelska Fridens torg påverkade mig oerhört mycket och väckte mitt politiska engagemang. Jag - en tonåring i ett öppet och demokratiskt samhälle på andra sidan jordklotet – insåg plötsligt att alla de friheter och rättigheter som vi så ofta tar för givna ständigt måste värnas och försvaras mot våld, förtryck och diktatur. Jag kommer aldrig att glömma bilden av den unge kinesiske studenten som ensam ställer sig upp och med blockerar vägen för stridsvagnar. För mig personifierar han kampen för att få de demokratiska rättigheterna – en kamp som fortfarande förs i exempelvis Kina, Nordkorea, Iran, Vitryssland och Zimbabwe. Den unge mannen ni ser på bilden sägs heta Wang Weilin och hans öde är fortfarande okänt. Förhoppningsvis var han en av dem som undkom militärens kulor och lyckades att fly undan kommunisternas hetsjakt på oppositionella. Flera av de studentledare som överlevde massakern fängslades och under de gångna sjutton åren har hundratals misstänkta regimkritiker gripits årligen och antalet politiska fångar i kinesiska fängelser kan räknas i tusental.

Inför varje årsdag under sjutton års tide har kinesisk polis gripit medborgarrättsaktivister i syfte att förhindra minneshögtider. Jag önskar att fler svenska politiker hade modet att kritisera den kinesiska regeringen för alla grova kränkningarna av de mänskliga rättigheterna som sker dagligen i Kina. Förhoppningsvis så kommer en borgerlig regering att driva på denna utveckling och arbeta för att även EU skärper tonen mot de kinesiska myndigheterna.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: