tisdag, juni 20, 2006

"Han måste ha någonstans att bo, karl’n"

När landshövdingen i Halland och förre bostadsministern Lars-Erik Lövdén får möjlighet att köpa sin lägenhet på Östermalm i Stockholm tackar han ja till erbjudandet trots att han under hela sin ministergärning enbart försvårade för människor som ville köpa och äga sina egna bostäder.

Det tycks vara lite av ödets ironi över hela historien. Lars-Erik Lövdén – mannen som mer än andra s-politruker har motarbetat ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter – tycks inte tveka en sekund när själv han får chansen att köpa loss sin lägenhet. Historien blir inte sämre av att Lövdéns lägenhet ägs av Stiftelsen Allmänna Barnhuset, som tidigare mest uppmärksammats för att stiftelsen gång på gång har låtit medlemmar av den röda adeln slinka före i bostadskön.

Det är viktigt att poängtera att jag inte fördömer Lövdén för att han gör en bra bostadsaffär och tjänar minst 1,3 miljoner kronor. Det som upprör är att samma person som gör bostadsklippet tidigare har gjort sitt yttersta för att du och jag inte ska ges möjlighet som han själv har fått. Lövdén var under sin tid som statsråd banerförare för socialdemokraternas miserabla bostadspolitik. Efter några decennier av s-styre med mängder av regleringar, monopol och höga skatter så har vi näst efter Luxemburg EU:s högsta boendekostnaderna i relation till hushållets inkomster. Bostadsmarknaden har dessutom i många avseenden havererat, och det är omöjligt att få tag på en hyresrätt i någon av landets största städer om du inte tillhör sosseeliten eller är beredd att betala hundratusentals kronor i ”hittelön” till skumma svartmäklare.

Göran Perssons kommentar "han måste ha någonstans att bo, karl’n" avslöjar socialdemokraternas hyckleri. Persson vet att sossarnas bostadspolitik gjort det omöjligt att få tag på en hyresrätt, men istället för att vara självkritisk så väljer han att skylla sossarnas misslyckanden på den borgerliga oppositionen.

Om svenskarna vill ha en fungerande bostadsmarknad med lägre boendekostnader så krävs det att vi radikalt förändrar vår bostadspolitik. Internationella studier visar att avreglerade bostadsmarknader med fri hyressättning ger upphov till både lägre boendekostnader och kortare söktider efter bostäder. Den 17 september kan Sverige ta det första steget mot lägre hyror och större möjligheter för alla att få en egen bostad.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: