tisdag, augusti 01, 2006

Konkurrensutsätt arbetsförmedlingen!

Kommer ni ihåg när Centerpartiet studie om arbetsförmedlingarnas ineffektivitet skakade om AMS? Vi kom med hjälp av Riksdagens utredningstjänst fram till att varje arbetsförmedlare enbart förmedlade ett enda riktigt jobb per år. Nu kommer nästa – och allt för tydliga – bevis på att arbetsmarknadspolitiken och arbetsförmedlingarna måste förändras och utvecklas.

I vintras drog regeringen igång ytterligare ett storskaligt projekt för att hyfsa till arbetsmarknadsstatistiken. AMS fick uppdrag att under två års tid driva ett projekt för att ordna praktik och jobb till några av landets alla arbetslösa akademiker. Projektet förväntades hjälpa 8000 arbetslösa till jobb och notan beräknades till 515 miljoner kronor. Efter sju månader har arbetsförmedlingen lyckats att få fram sex jobb… Om arbetsförmedlarna fortsätter att arbeta i samma tempo så hinner de ordna 20 eller 21 jobb under tvåårsperioden och kostnaden per hittat arbetstillfälle blir 25 miljoner! Ni kan läsa mer om hur våra skattepengar slösas bort i DN.

AMS tycks dessutom vara fjärran alla former självkritik – allt är de privata bemanningsföretagens fel. Enligt Sydsvenskan säger AMS i Göteborg att ”Det var tänkt att vi aktivt skulle använda oss av bemanningsföretagen för att hyra ut akademiker till landets småföretagare”. Och det är här alla problemen tycks börja. Enligt bemanningsföretagen bad de om att få ordentliga rekryteringsuppdrag för de arbetssökande, men AMS vill istället att bemanningsföretagen själva skulle anställa 8000 arbetslösa akademiker som därmed på ett ögonblick skulle försvinna från den officiella arbetslöshetsstatistiken. I praktiken innebör detta att AMS vill lösa sitt eget uppdrag genom att vältra över ansvar, arbete och kostnader på de privata företagen.

Nu är det ju knappast så att ett privat bemanningsföretag har som affärsidé att mer eller mindre gratis lösa den offentliga arbetsförmedlingens uppgifter. AMS totala okunskap om arbetsgivarnas situation förklarar både varför detta projekt totalhavererar och varför var 1,7 miljoner svenskar i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden.

Det är uppenbart att AMS inte förmår att lösa sitt uppdrag. För de som eventuellt tvivlar på de privata bemanningsföretagens vilja och förmåga att hjälpa arbetssökande så rekommenderar jag er att läsa Sydsvenskan som tar upp både AMS misslyckande och att bemanningsföretagen på fem månader lyckades att hjälpa 106 av 256 arbetssökande akademiker till ett fast jobb. Mitt förslag är enkelt: konkurrensutsätt AMS och gör det nu innan hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar slarvas bort och allt fler människor fastnar i arbetslöshet och utanförskap! och hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar slarvas bort!

Mathias Knutsson

PS För att undvika den sedvanliga, och ganska trista, diskussionen med vänsterkartellens stormtrupper om hur många som står utanför arbetsmarknaden så rekommenderar jag er att läsa en krönika av s-krönikören Lena Askling från i vintras DS

Inga kommentarer: