fredag, juni 02, 2006

Alla ska ha det lika dåligt i vänsterpartiets Sverige…

I går presenterade Vänsterpartiet sitt nya skolpolitiska program ”14 punkter för en likvärdig skola”. Programmets titel är en bra beskrivning av innehållet och vänsterpartiets skolpolitik – förslagen syftar inte till att förbättra, utveckla och stärka skolan utan målet för vänsterpartiets skolsatsningar är likvärdighet. Alla ska som bekant ha det lika dåligt i vänsterpartiets Sverige…

För att uppnå ”likvärdighet” vill vänsterpartiet inte bara avskaffa betygen och se till att barnen inte äter frukost hemma utan även förbjuda hemläxor eftersom skolan ska vara ”kompensatorisk så att skillnader i elevernas bakgrund motverkas och inte har någon betydelse för utbildningen”. Om vi översätter vänsterretoriken till vanlig svenska så innebär förslaget att skolan och lärarna ska avråda eleverna från att ägna sig åt självstudier för att (v) är bekymrade över att alla elever inte får lika mycket stöd och hjälp i hemmet.

Jag undrar vad nästa (v)- förslag kommer att bli? Skall (v) förbjuda motion efter skoltid eftersom inte alla barn har samma förutsättningar eller möjlighet att springa, kasta boll eller gymnastisera på fritiden? För rimligtvis borde motion och friskvård begränsas till den offentliga och likvärdiga skolans idrottsundervisning? Eller blir nästa (v) -förslag ett generellt förbud mot bokläsning på fritiden eftersom inte alla föräldrar har råd att köpa Harry Potter eller prenumerera på Kalle Anka? I ett lik(v)ärdigt samhälle samlas antagligen alla barnen i det offentliga skolbiblioteken för att läsa samma böcker. Och alla barnen måste säkerligen vänta på att få vända blad i boken tills alla i gruppen har läst färdigt sidan – annars är ju inte läsandet likvärdigt.

Jag hoppas att vänsterpartiet horribla förslag aldrig tillåts få genomslag i den svenska skolan. Vänsterpartiets skolpolitik skulle bara leda till en kraftig försämring av utbildningskvalitén i den svenskan skolan och ökad klyftor i både skolan och samhället. Om vänsterpartiet verkligen vill att alla elever – oavsett bakgrund – ska ges goda möjligheter så borde de stödja mina och centerpartiets förslag på individuella studieplaner, flexibel skolstart, läxhjälp och satsningar för att alla elever ska lära sig att läsa, skriva och räkna. Först då får barn och ungdomar som kommer från studieovana hem samma start i livet som sina mer lyckligt lottade skolkamrater – jag tror inte att (v) hjälper någon skolelev genom att avråda dem från läxläsning och självstudier.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: