Jag får erkänna att det ska mycket till innan jag förvånas över hur vänstervridna media är i Sverige, men frågan är om Aftonbladets artikel om friskolorna inte är ett nytt lågvattenmärke. Formuleringar som ”ministrarnas klassamhälle”; ”friskolan är den nya elitskolan”, och ”det blir mer och mer segregering” passar faktiskt bättre i en socialistisk skolpolitisk pamflett än bland det redaktionella materialet i en rikstidning.
Och det känns nästan lite löjeväckande när artikelförfattarna ”glömmer” att berätta ”Petter Elmeroths och Kristoffer Engdahls unika enkätstudie vid Kalmar högskola” är en vanlig uppsats av två lärarstudenter i Kalmar…
Det är svårt att förstå hur någon kan hävda att friskolor och ökad valfrihet ger upphov till ökad segregering. Innan den borgerliga friskolereformen så var det ju enbart de riktigt rika som hade möjlighet att välja skola. Tidigare fanns nämligen bara två alternativ för en elev som ville byta till en bättre skola: att föräldrarna köpte en plats på en privatskola eller en bostad i ett mycket attraktivt och dyrt bostadsområde. För mig är det uppenbart att friskolor ökar valfriheten och skapar valmöjligheter för alla – inte enbart de med välfylld plånbok – för nu har alla dels rätt välja en annan skola och dels finns det ofta ett reell alternativ i form av en lokal friskola.
Jag kan inte påstå att jag är förvånad över att de flesta barnen på friskolor kommer hyfsat välbeställda akademikerhem. Denna grupp har alltid varit en aktiv och krävande grupp som gör aktiva och välinformerade val, så det är inte det minsta förvånande att de agerar på samma sätt när de som föräldrar ska välja skola åt sina barn.
Aftonbladets artikel om vilka skolor de borgerliga ministrarna har valt åt sina barn är lika löjlig som den är vinklad för att förmedla bilden att det enbart är borgerliga politiker som väljer friskolor. För självklart är det inte bara borgerliga politiker som väljer friskolor, exempelvis både Mona Sahlin och Lars Ohly har valt friskolor åt sina barn… Men det var visst inte intressant att skriva om?
Jag minns ett uttalande av Lars Ohly i Dagens Industri i augusti 2006 och följande text är hämtad från min blogg den tredje juli 2006. DI intervjuade riksdagspartiernas partiledare inför valet och gav läsarna möjlighet att ställa frågor till politikerna. En frågeställare påtalar att familjen Ohlys egna val inte helt överensstämmer med vänsterns politik…
”Hur försvarar du att vänsterpartiet är emot privatskolor när ditt eget barn går på privatskola?/Skruvat Lars Ohly svarar: Det är jag som är partiledare och därmed en offentlig person, mina barns livsval har ingen med att göra.
Det var ett utmärkt klargörande Lars Ohly! Då vill ju du och jag exakt samma sak: att våra egna barn ska få göra sina egna livsval och fritt välja skola! Skillnaden mellan oss tycks då vara att jag tycker att dina barn ska samma rättigheter och valfrihet som mina barn, medan du vill begränsa mina barns möjligheter att välja skola… Men det är klart - någon skillnad måste det ju vara mellan partiledarens barn och andras ungar!”
Läs mer i Aftonbladets tre artiklar, Aftonbladet, Aftonbladet och Aftonbladet.
Läs även bloggaren Callistos kommentar
Mathias Knutsson
2 kommentarer:
Lars Ohly påminde med sitt uttalande om en kärnfull sammanfattning om socialism som jag hörde från en väninna i gymnasiet. Hon sa att "Socialism är att alla ska ha det lika dåligt utom de som bestämmer.". BINGO: Lasse spädde visst på det själv också. Det är ganska lätt att vara i opposition mot vänstern med sådana partiledare som ömsom skjuter sig i foten, ömsom lägger bollar i egen korg.
Hej Callisto,
Tack för din kommentar. Jag läste din blogg "Callistos bekännelser" och jag tycker den är riktigt bra. Jag lägger till den bland mina blogglänkar.
Med vänlig hälsning
Mathias Knutsson
Skicka en kommentar