måndag, augusti 11, 2008

Krigsoffer och brickor i ett maktpolitiskt spel

Flyktingarna från Sydossetien ger en skrämmande inblick i krigets fasor och de övergrep som civilbefolkningen har utsatts för av de stridande parterna. Det är min bestämda uppfattning att internationella hjälporganisationer måste agera snabbt och bistå flyktingarna med stöd för tyvärr så lär de stridande dels prioritera andra hjälpinsatser och dels är flyktingarna och deras lidande värdefulla i propagandakriget. Läs gärna mer i SvD, SvD Brännpunkt, DN och Aftonbladet.

Det är som bekant aldrig ens fel att två träter, men fakta talar entydigt för att Ryssland bär huvudansvaret för både tillkomsten och upptrappningen av konflikten i Georgien. Rysslands engagemang i utbrytarprovinserna har tre tydliga syften som tycks vara överordnade alla andra hänsynstaganden: att säkra ryska ekonomiska intressen, upprätthålla Rysslands fullständiga kontroll över sitt närområde och förhindra att ryska grannländer ansluts till Nato.

Den ryska strategin för att nå målen är lika uppenbar: Ryssland vill få bort Georgiens västvänliga regering från makten. En snabb, farlig och möjligtvis mördande effektiv metod men knappast modern, fredlig eller smärtfri…

Mathias Knutsson

2 kommentarer:

dennis österberg sa...

jaha, så du menar att flera av Åläningar vill ansluta sig till Sverige och majoriteten har svenska pass, ger detta rätt för finland att jämna Mariehamn med marken!

Är helt dum i huvudet eller?

Gerorgien hade INGEN rätt att anfalla civila Syd-osetier! Och det spelar ingen roll vad än ryssland gjorde!

Mathias Knutsson sa...

Tack för din kommentar Dennis.

Syftet med mitt inlägg är inte att legitimera angrepp på civilbefolkningen utan att tydliggöra att parterna använder flyktingar och (påståenden om) övergrep som medel i propagandakriget.

Jag hoppas också att du förstår att frågan om passtillhörighet är ett gammalt ”knep” för att kunna motivera attacker mot andra länder. Förfaringssättet är nästan lika utslitet som det är hycklande! För om det verkligen finns ett genuint intresse att rädda människoliv – spelar då nationaliteten någon roll?

Det är viktigt att komma till insikt om att krisens bakgrund och de stridande parternas agendor för att förstå händelseförloppet. Jag rekommenderar dig att läsa uttalandet av presidenterna i Estland, Lettland, Litauen och Polen för att få en viss inblick i hur dessa länder resonerar i frågan.


Du hittar uttalandet på exempelvis http://georgiandaily.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5572&Itemid=65

“We strongly condemn the actions by the Russian military forces against the sovereign and independent country of Georgia”
”It is pointlessness to continue a “visa facilitation” program with a country that does not meet even the minimal requirements set by the EU and which uses visa facilitation to issue Russian Federation passports to foreigners and then abuses this EU given privilege to claim intervention rights such as "we are protecting Russian citizens" in South Ossetia. “
“We underline the obvious bankruptcy of Russian “peacekeeping operations” in its immediate neighbourhood. The Russian Federation has overstepped a red-line in keeping the peace and stability in the conflict zone and in protecting Russian citizens outside its own borders.”

Mathias Knutsson