lördag, augusti 16, 2008

Det är allt mer uppenbart att ondskans imperium har återuppstått…

Polen och USA har ingått ett avtal om radarövervakning och ett missilförsvar i form av missiler som enbart skjuter ner andra missiler. Denna överenskommelse har irriterat Ryssland så pass att generalen Anatolij Nogovitsyn hotar Polen med en kärnvapenattack eftersom de tio missilerna i missilsköld uppfattas som ett hot mot Ryssland. Läs mer i DN, SvD, Aftonbladet och Washington Post.

General Nogovitsyns uttalande ”Genom att tillåta missilförsvaret blottar sig Polen för en attack - till hundra procent” vittnar inte enbart om att ordkriget har trappats upp utan att påtryckningspolitiken övergår till mer öppet aggressiv fas.

Det är svårt att se hur tio försvarsmissiler med kort räckvidd kan vara ett verkligt hot mot Ryssland som förfogar över drygt 5 000 kärnvapenmissiler… Dessa tio missiler och en missilsköld är enbart hot mot Kremls förlegade världsbild och vanföreställningen att de tidigare medlemsstaterna i Warszawapakten fortfarande är lydstater under Ryssland.

Ondskans imperium tycks ha återuppstått – frågan är om det ens gick under inledningen av nittiotalet? När Rysslands förste folkvalde presidenten Boris Jeltsin gick bort i april 2007 ställde jag frågan om den demokratiska utvecklingen under president Jeltsin var början på en ny rysk epok eller bara en parantes. Jag befarar att jag har fått svaret…

Mathias Knutsson

1 kommentar:

Anonym sa...

Instämmer helt.