fredag, oktober 31, 2008

Hennes enda brott var att hon var en flicka...

När blev en människas liv så lite värt? Hur kan människor vara så ofattbart grymma?

Jag är djupt skakad efter att ha tagit del av Aisha Ibrahim Duhulows öde. Aisha Ibrahim Duhulow stenades till döds av islamiska fundamentalister inför tusentals åskådare på en fotbollsarena i Kismayo, Somalia. Hennes enda ”brott” var att hon var en kvinna, eller rättare sagt en ung flicka på tretton år, som hade våldtagits av tre män och när hon anmälde övergreppet så fängslades hon omedelbart för äktenskapsbrott…

De fega, vedervärdiga och omänskliga kräken band fast flickan och stoppade ner henne i ett hål i marken så att enbart hennes huvud stack upp och därefter inleddes steningen. Den arma flickan togs upp ur gropen vid tre tillfällen och sjuksköterskor garanterade att hon fortfarande var vid liv och kunde plågas än mer av de femtio stenkastande bödlarna…

Efter ett tag reagerade ett fåtal åskådare mot brutaliteterna och den islamiska milisen öppnade eld och dödande en liten pojke. Därefter så tog fundamentalisterna slutligen även Aisha Ibrahim Duhulows unga liv.

Avrättningen har fördömts av EU och flera människorättsorganisationer, men frågan är om ord har någon som helst effekt på barbarerna i Kismayo. Jag tvingas även att konstatera att stora delar av den västerländska muslimska världen inte upprörs eller protesterar. Det blir intressant att se om exempelvis SVT:s nya satsning Halal–Tv kommer att ta upp frågan – i synnerhet som en av programledarna, Cherin Awad, har uttalat sitt stöd för stening av kvinnor som begår äktenskapsbrott.

Cherin Awad har numera tagit avstånd från uttalandet hon gjorde 2003 och försökt att förklara sitt agerande med att hon endast var arton år gammal vid tillfället ifråga. Jag vill dock poängtera att vid arton års ålder så var hon dels myndig och dels fem år äldre än vad flicka i Somalia tilläts att bli innan hon berövades livet. Det är tur för både Cherin Awad och oss övriga att vi inte lever under sharialagar…

Läs gärna mer i SvD, SvD, SvD, SvD, svd , DN, Aftonbladet, Kristianstadsbladet och HD.


Mathias Knutsson

3 kommentarer:

Anonym sa...

Då muslimsk teologi förutsätter att muslimer alltid lever under sharia i en muslimsk stat har vägledningar utfärdats för hur de som lever i ickemuslimska länder skall förhålla sig till detta. I en av dessa pläderas för att muslimerna ska organisera sig med siktet inställt på att skapa en livskraftig muslimsk gemenskap baserad på islams principer. Man förordar vidare självald geografisk segregation genom skapande av områden med stor andel muslimer. Muslimerna ska bygga moskéer, islamiska center och egna muslimska skolor. Till varje pris ska de undvika att assimileras. Dock bör de interagera med det övriga samhället i syfte att sprida islam (Dawa). Varje muslim förväntas att på något sätt bidra till den övergripande strategin. Det yttersta målet är muslimsk majoritet och att hela landet en gång skall styras enligt islam. (M. Ali Kettani "The Problems of Muslim Minorities and their Solutions" in Muslim Communities in Non-Muslim States, utgivet av Islamic Council of Europe. 1980. s.96-105)

Anonym sa...

Alla har rätt att ändra inställning, klart unga människor som tycker illa om otrohet kan säga en sån sak utan att tänka igenom det ordentligt. Bara ni politikeras som vrider och vänder på allt innan ni uttalar er så ni inte ska kunna framstå som ruttna, vilket ni tyvärr är, annars hade samhället inte sett ut som det är idag.

Anonym sa...

Av alla 2500 korkade religioner som finns på den här planeten, måste islam räknas in bland de mest enfaldiga de facto. Svårt att utnämna en favorit till titeln men kanske islam är den absolut mest korkade. De är inga bubblare i alla fall.