fredag, oktober 03, 2008

Debatten mellan Palin och Biden

Debatterna mellan vicepresidentskandidaterna är ofta mycket givande och har i motsats till debatterna mellan presidentkandidaterna tydligt fokus på politiken istället för kandidaterna. Ett utmärkt exempel på detta är debatten mellan Dick Cheney och Joseph Lieberman inför valet 2000.

Debatten mellan Sarah Palin och Joe Biden avvek dock delvis från det tidigare mönstret. Debatten präglades av ett stort intresse för främst Sarah Palin och inramningen påminde i mycket hög grad om debatterna mellan huvudkandidaterna. Det är värt att poängtera att debatten följdes av nästan 70 miljoner amerikaner, vilket är betydligt mer än debatterna mellan McCain och Obama samt de högsta tittarsiffrorna sedan 1992.



Det märktes tydligt att både kampanjorganisationerna hade insett hur mycket som stod på spel och kandidaterna var väl förbereda och flera av debattinläggen var (nästan alltför) välregisserade. Den kanske vanligaste kommentaren under och efter debatten var hur bra Sarah Palin hanterade debatten. Måhända var inte förväntningarna allt för höga eftersom många under de senaste veckorna har försökt sätta en bild av Sarah Palin som oerfaren och okunnig genom att påstå att hon har gjort bort sig i flera intervjuer.

Det är dock svårt att verkligen lyfta fram konkreta exempel på hennes misstag – när hon exempelvis påstås ha missuppfattat Bushdoktrinen i en intervju med ABC så var det faktiskt så att hon bad journalisten att förtydliga sin fråga och sen hon gav ett mycket bra men långt och reflekterade svar. Ni kan se intervjun här och ta del av några riktigt bra kommentarer här.

Jag tror att Sarah Palin helt enkelt är utsatt för en tuff kampanj mot henne eftersom så många demokrater inser att hon är en mycket duktig politiker som kan avgöra presidentvalet i november. Det är dessutom min bestämda uppfattning att de som kritiserar Sarah Palin för hennes bristande erfarenhet och okunskap rimligtvis måste avfärda Barack Obama som presidentkandidat på exakt samma grunder.

Mathias Knutsson

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag anser att Sarah utsätts för en hård kampanj för att vi lever 2008 och inte 1808. Hon är ett otäckt exempel på den kvinnosyn den amerikanska kristna högern står för.Jag tror att det är många amerikanska kvinnor som har tröttnat på de pekpinnar som serveras dem. För att inte nämna den dubbelmoral som Sarah Palin vill legitimera.