lördag, oktober 04, 2008

Ett svek mot de allra svagaste i vårt samhälle

När ni läser Peter Birros krönika i Aftonbladet så kommer ni att beröras och uppröras av Rolf Machnows öde. Reflektera gärna över de frågor som Birros ställer och fundera på hur vi själva ser på de allra svagaste människorna i vårt samhälle.

Oavsett vad som egentligen hände i OT-rummet inne på T-centralen så är det uppenbart att det svenska samhället allt för ofta sviker våra mest utsatta medborgare. För innan polisens eventuella övergrep så hade Rolf Machnow säkert haft kontakt med de sociala myndigheterna under lång tid utan att få den hjälp som behövdes för att komma på fötter.

Det kan säkert vara så att Rolf Machnow fick all tänkbar hjälp och kastade bort många chanser, men likväl så måste vi i Sverige ifrågasätta den svenska social- och drogpolitikens mål och arbetssätt. För hur kan det komma sig att Sverige ligger i Europatoppen avseende både andelen narkomaner och drogrelaterade dödsfall trots att vi driver en restriktiv politik under parollen ”Ett narkotikafritt samhälle”.

En jämförelse med exempelvis Holland är inte till Sveriges fördel för trots att Holland har nästan dubbelt så många invånare så har både länderna ungefär lika många tunga narkomaner. När vi sedan studerar narkotikarelaterade dödsfall och brott så framträder en än mer skrämmande bild av den svenska drogpolitiken och dess misslyckanden.

Det är hög tid för oss att förändra och utveckla den svenska social- och drogpolitiken. Rolf Machnows öde är extremt, uppseendeväckande och djupt tragiskt, men det är viktigt att vi inser att Machnow antagligen aldrig ens hade hamnat i OT-rummet på T-Centralen om Sverige hade haft en annan narkotikapolitik.

Vi måste inse att det går att förena en restriktiv narkotikapolitik med en human skademinskningspolitik. Den svenska narkotikapolitiken är allt för ensidigt repressiv och uppvisar ett bedrövligt resultat i form av mycket lidande och många onödiga dödsfall. Det är inte värdigt ett humant samhälle att gång på gång svika, kränka, förnedra och straffa sina mest utsatta och sårbara medborgare.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: