lördag, april 21, 2007

Hotet mot Sverigedemokraterna är även ett hot mot demokratin

Jag fick nyss nyheten att Sverigedemokraterna tvingas att ställa in sitt riksårsmöte på grund av att den inbokade konferensanläggningen inte kunde garantera gästernas säkerhet om kongressen genomfördes. Ni kan läsa om händelseutvecklingen i DN, SvD och Sydsvenskan. Det är mycket oroväckande att ett politiskt parti i en utvecklad och mogen demokrati tvingas att ställa in sitt årsmöte för att extremister hotar både partiet och konferensarrangörer.

Under de senaste veckorna har Sd fått boka om mötet vid tre tillfällen och slutligen fått flytta mötet till Danmark för att kunna genomföra årsmötet. Nu har uppenbarligen hotbilden skärpts och det danska kongresscentret har efter kontakter med den danska säkerhetspolisen och indikationer om våldsdådet meddelat att de bryter kontraktet med Sd

Jag kan inte bedöma hur allvarliga hoten är mot Sd:s årsmöte, bakgrunden till hoten eller rimligheten i den danska polisens bedömning, men jag vill kommentera händelserna innan Sd tvingades att fly landet för att kunna genomföra sitt möte. Det är ytterst allvarligt att den svenska staten inte förmår att garantera säkerheten vid politiska sammankomster. Jag uppmanar berörda myndigheter och ansvariga politiker att se över problematiken och skyndsamt lösa frågan. Hoten mot Sd är dessutom ingen isolerad företeelse. Vi minns alla attentaten mot centerpartiets lokaler, bomben vid folkpartiets valstuga i Malmö och hoten mot flera ledande politiker under förra valrörelsen. Om vi inte förmår att hantera utvecklingen och tillskapa trygga arenor för både partier och politiker så riskeras vårt parlamentariska system. Vi måste inse att våldspiralen har skruvats upp och vi måste vidta kraftfulla åtgärder för att värna en väl fungerande demokrati.

Mathias Knutsson

10 kommentarer:

Anonym sa...

Visst, svenska politiker har en liten möjlighet nu, efter det danska hotellets nej, att inte skämma ut sig. Om de är snabba dvs. Jag misstänker att krafter inom dansk politik, i skrivande stund, jobbar på att lösa SDs hotellproblem. Danska politiker (inte bara dansk folkeparti) har nämligen suttit i dansk TV och diskuterat detta och ifrågasatt om Sverige kan betecknas som en demokrati osv.

Ett riksmöte i Danmark skulle ge SD många poäng. Risken finns att fler utländska redaktioner blir intresserade och nyfikna på varför Sverige inte kan skydda sina egna politiska partier från våldsyttringar.

Om det svenska etablissemanget vill undvika risken att bli utskämda i hela Europa så fixar dom ett hotell åt Sverigedemokraterna nu.

Anonym sa...

Vad gör ditt parti? centern för att ordna fram en lokal i sverige? låna ut komun huset?

Jorma sa...

Detta visar hur lågt detta landet sjunkit i vänsterextremistiska och kommunistiska träsket. själv anser jag personligen att Sd bör skaffa en egen vaktstyrka för att upprätthålla demokrati och mötesfriheten. Innan vänsterns väljare har förstört Sverige som demokrati och västerland. Man vill inte se ett nytt DDR i Sverige!

magnus sa...

Jag kan bara instämma. Jag har tyvärr av både folkpartister och liberala centerpartister kallats nazist samt nazianstruken för att jag inte tagit avstånd från SD på det sätt som de gjort, nämligen med påståenden om att SD är rasister och hyser nazistiska åsikter samt har som mål att avskaffa demokratin. Socialdemokrater finns det massvis av som beskriver SD som nazianstruket och att de är ickedemokrater. T ex Erik Laakso (bland många, många!).

Liberaler kan vara otrevliga.

Men själva den stämning som etablerade politiker på detta sätt skapar mot SD tror jag kan vara en sak som ger AFA råg i ryggen till att hota samt använda sitt våld mot SD.

Efter mordet på Pim Fortuyn medgav politiker som kallat honom nazianstucken att de kunde ha varit en orsak till att mördaren (en djurrättsaktivist) utförde dådet.
(Från Axess-programinfo: "I dag anser många holländare att mordet inte bara var en isolerad handling från en ensam fanatiker, utan snarare en naturlig reaktion på det hat mot Pim Fortuyn som piskats upp av det politiska etablissemanget i syfte att försäkra sig om fortsatt maktinnehav. Men vad ansåg egentligen massmedierna och de politiska motståndarna om Fortuyns meteoriska karriär? Och kan de anses vara indirekt ansvariga för mordet?")

Men detta tycker jag var ett mycket bra och kärnfullt inlägg som du ska ha all heder för! Det bästa vore kanske om SD kunde samarbeta med polisen för att ordna sitt möte, och att de får ordentligt skydd under mötet.

-

Såg nu att Hanne Kjöller i DN skriver "Problemet är ju att vi lever i en demokrati" om SD:s framgångar.

Men nästan 30 procent av Malmös invånare är födda utomlands och ökar med ett par procent per år (andel med utländsk bakgrund ganska snart över 50 procent alltså) där även etniska svenskar utflyttning ökar med skäl som oro och kriminalitet. Detta är ju bakgrunden till SD:s framgångar (som är stora just där); demokrati i funktion.

Tråkigt att inte ditt parti ser detta problem för Sverige med "generös" invandring (är det bara generositet omt flyktingar; en av mördarna i Fittjamordet gör nu militärtjänst i sitt hemland så att han kommer undan rättegången; är han politisk flykting? Källa.)

Mathias Knutsson sa...

Hej,

Tack för alla intressanta kommentarer till mitt inlägg.

Först vill besvara Saras konkreta frågor vad Centerpartiet gör för att hjälpa Sd. Jag tror att partiledningen drar samma slutsats som jag – att det är ett oerhört stort och allvarligt problem att ett parti inte kan genomföra sitt årsmöte på grund av att extremister hotar både partiet och lokaluthyrare. Mitt partis lokaler utsattes ju för en omfattande vandalisering under valrörelsen och det förekom även hot mot enskilda politiker så jag/vi har full förståelse för problematiken. Du frågar vidare om vi kan ordna en lokal. Svaret är nej, partiet har inga egna lokaler som går att använda för ändamålet och vi hyr alltid kongress- eller idrottsanläggningar för våra stämmor. Jag är även verksam i Region Skåne (Landstinget i Skåne län) så jag vet att det har förts en diskussion om det kunde var möjligt för Sd att använda regionens lokaler, men det tycks inte vara en framkomlig väg.

Till Nils, Jorma och Magnus vill jag säga att vi tycks dela åsikten att det krävs snabba och kraftfulla åtgärder för att möta hoten mot demokratin. Min uppfattning är den att de senaste årens utveckling med förstärkt hotbild mot både partier och politiker samt en ökad benägenhet hos vissa extremgrupper att använda våld som politiskt medel är alarmerande. Det finns flera tydliga tecken på att utvecklingen eskalerar: kravaller i flera stora städer, våld i samband med demonstrationer och regelrätta terrorattacker (exempelvis det planerade bombattentatet mot McDonalds i Nyköping).

Till Nils: I likhet med dig kommer jag att med stort intresse att följa diskussionerna i omvärlden kring händelseutvecklingen. Det är ofta oerhört givande och insiktsfullt att ta del av vad som sägs utanför den svenska ankdammen.

Till Jorma vill säga att jag verkligen inte hoppas att det krävs att varje parti skaffar egna vaktstyrkor. Det är polisens och säkerhetspolisens uppgift att lösa säkerheten kring våra partiarrangemang.

Till Magnus: Jag delar din uppfattning att Sd bör lösa frågan tillsammans med polisen. Det är absurt att det hela har fått gå så pass långt så att Sd:s årsmöte måste ställas in och det tyder på att det finns vissa brister avseende kommunikation och samarbete mellan berörda parter.

Jag återkommer gärna till diskussionen om flyktingmottagande och integrationspolitik m.m. vid ett senare tillfälle.

Med vänlig hälsning
Mathias Knutsson

magnus sa...

"Jag delar din uppfattning att Sd bör lösa frågan tillsammans med polisen. ... vissa brister avseende kommunikation och samarbete mellan berörda parter"

Jag tror inte att det finns några samarbetsproblem med polisen men kanske ett underskattande av vad som krävs och att viss kommunikation nog måste till även vid ett s a s hemligt planerande av en konferens.

Men här gäller det ju att samhället står bakom och legitimerar de polisiära insatserna. Inte som en annan centerbloggare (Bloggen Bent) just skrev, att SD typ på nåder ska få ha möte i Sverige om de betalar polisinsatsen (en enligt min mening barock antidemokratisk åsikt). I detta fall bör nog justitieministern gör klart vad som gäller. Men jag tyckte du svarade bra här också!! :-)

Det ökade politiska våldet är nog desvärre en korrekt notis; ett resultat av skolans förfall, hopplöshet efter att hamnat i uanförskap samt undervisning av socialistisk ideologi kanske? Jag kanske bara svartmålar...

Jorma sa...

Tack Mathias för ett utmärkt svar. Nej självfallet så ska inga behöva anskaffa egna vaktbolag osv. Även Sd själva säjer att detta inte ska behövas i en demokrati. Men tragegin i det hela med eskalerande våld emot tex Sd och C ifrån diverse förmodade vänstergrupperingar måste stoppas till varje pris. Därav min uppfattning att kan inte en nation skydda ett demokratiskt folkligt valt partis mötesfrihet med ca 4% utav väljarstödet, ja då kanske endast en egen vaktstyrka är sista utvägen. Demokratin är för mej en värdegrund som bör skyddas oavsett partitillhörighet eller politisk syn. Demokratin är en grundsten för människors fortsatta frihet, vilket uppenbarligen inte några ur vänstern håller med om.

Anonym sa...

Kika på Rapports 19.30 sändning idag

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22568&lid=nyheter&from=menu

"- Någon lokal för sitt riksmöte har SD inte lyckas hitta och idag fick man nej också från det danska konferenshotell man försökt boka in sig på.

Nalin Pekgul - För mig känns det faktiskt lite bra att samhället så totalt tar avstånd från deras värderingar och vill inte ha med dom att göra."

Är det inte på gränsen till kriminellt att vilseleda tittarna så mycket? De informerar alltså inte om anledningen till att ingen vill boka in dom.

Mathias Knutsson sa...

Till Jorma och Magnus,

Det här blev en riktigt givande diskussion! Jag hoppas och tror att samarbetet mellan partierna och myndigheterna kan utvecklas så att vi framgent inte enbart tvingas att reagera på kriser, hot och attacker utan har möjlighet att agera mer proaktivt och förebygga en hel del av de problem vi diskuterar. Jag tror att en stor del av problematiken bottnar i svenska partiers och myndighets smått naiva förhållningssätt till vissa kriminella element som verkar i (utanför) vårt samhälle och en frapperande ovilja hos många att inse problemens omfattning.

Ett tydligt exempel är utvecklingen i Göteborg under EU-toppmötet 2001 när polis och andra myndigheter tycktes helt oförberedda när upploppen och vandaliseringen startade trots att allt tydde på att situationen snabbt skulle urarta. Tänk om den svenska polisen exempelvis hade lärt sig något av händelserna i Köpenhamn under EU-toppmötet 1993 när demonstranterna slog sönder halva staden.

Avslutningsvis, så hoppas jag att vi slipper en utveckling när de politiska partierna tvingas att mobilisera egna vaktstyrkor. En dylik utveckling är inte bara icke önskvärd – den är faktiskt oacceptabel men jag förstår varför vissa politiker känner sig tvingade att i alla fall tänka tanken.

Gällande kostnaderna för (extra) polisiär bevakning i samband med Sd:s möten så anser jag att det är självklart att staten/skattebetalarna ska finansiera insatsen. Eftersom vi i dagsläget skattefinansierar polisbevakningen och säkerhetslösningarna vid exempelvis större idrottsevenemang och vissa kommersiella musikevenemang så vore det absurt att kräva att egenfinansiering av verksamhet som stödjer vårt parlamentariska system och värnandet av de demokratiska rättigheterna.

Med vänlig hälsning
Mathias Knutsson

Mathias Knutsson sa...

Till Nils,

Tack för ditt inlägg! Nalin Pekguls kommentar är förvisso besynnerlig, men frågan är om inte Ilmar Reepalus utspel är än mer anmärkningsvärt. Det kan dock vara så att hans utspel är ”beställt” av sossarnas riksorganisation som en eftergift till de sossar och vänsterväljare som tycker att det är förskräckligt att ”deras Mona” tar debatten med Sd. Men det kan även vara så att sossarna i sedvanlig ordning stoppar huvudet i sanden och försöker intalar sig själva att om de inte ser sd så finns inte sd… Den strategin har ju som vi alla vet varit föga framgångsrik och i motsats till Reepalu så är jag öppen för att debattera med Sd – frågan är bara om vi hitta någon lokal!

Mathias Knutsson