fredag, januari 25, 2008

Opinionshysteri

Under de senaste månaderna har varje opinionsundersökning pekat på ett minskat stöd för regeringspartierna. I den senaste undersökningen från Synovate, som publiceras i DN, Expressen och Aftonbladet, har oppositionspartiernas försprång växt till tjugo procentenheter och ett av allianspartierna har dessutom halkat under fyraprocentsspärren till riksdagen.

Opinionsutvecklingen leder många debattörer till slutsatsen att väljarflykten beror på att regeringen har hamnat i en djup förtroendekris och att det svaga stödet för alliansen tyder på att socialdemokraterna kommer att vinna valet 2010.

Är alliansens läge verkligen så hopplöst? Nja, låt oss analysera hur stor väljarflykten verkligen är…

Ett opinionsmässigt övertag på tjugo procentenheter är faktiskt inte så stort som det verkar – det räcker med att var tionde väljare byter fot och röstar på något av allianspartierna. Omsvängningen kan ske mycket snabbt: många väljare är osäkra och många av dagens s-sympatisörer röstade uppenbarligen på alliansen ”när det var på allvar” valdagen den 17 september 2006. Det är rimligt att anta att många av dessa väljare kommer att återvända till de borgerliga partierna när det blir ”skarpt läge” igen i september 2010.

Vi ska inte heller glömma att alliansregeringen är den första majoritetsregeringen i Sverige på många år. Under socialdemokraternas regeringstid så låg deras väljarstöd oftast under dagens nivåer för alliansregeringen på 37,9 procent. Vid flera tillfällen sjönk socialdemokraternas opinionssiffror under 30 procent, men likväl så lyckades s-regeringen att sitta kvar… Nu är det förvisso en viss skillnad mellan en s-regering och dess regeringsunderlag med stödpartierna vänsterpartiet och miljöpartiet, men låt oss inte förglömma att socialdemokraterna nästan aldrig får förtroendet att leda en majoritetsregering som allianspartierna fick i valet 2006.

Låt oss även reflekterar över en annan skillnad mellan att vara en borgerlig majoritetsregering med en vänsteropposition och en socialdemokratisk minoritetsregering med dels en borgerlig opposition och dels två vänsterpartier som efter behag växlar mellan rollerna som stödparti och oppositionsparti. En besviken alliansväljare kan i dag bara välja ett av de tre vänsterpartierna, men när en s-väljare blev besviken över s-regeringens agerande under åren 1994 - 2006 kunde väljaren gå till vänster och höger. Allt för ofta tar då väljaren det steg som känns enklast - till vänster - trots att både vänstern och miljöpartiet oftast stödjer den politik som väljaren vill protestera mot!

För vad tror ni hade hänt om vi hade haft ett borgerligt oppositionsparti i riksdagen idag? Ett parti som står utanför regeringen men likväl är en del av regeringsunderlaget och som likt v och mp fångar upp besvikna väljare utan att regeringen behöver riskera krigsrubriker i tidningarna om misstroende, väljarflykt och rekordsiffror för oppositionen…

Jag är övertygad om att det hade inte varit något "rekordgap" mellan de politiska blocken om den borgerliga regeringen hade haft en "populistisk säkerhetsventil" som s-regeringarna har haft i form av vänsterpartiet och miljöpartiet. Vår borgerliga regering saknar som bekant denna möjlighet så låt oss istället avkräva s, v och mp tydliga besked i regeringsfrågan i god tid inför nästa val.


Mathias Knutsson, som är övertygad om att alliansen vinner valet 2010

Inga kommentarer: