torsdag, januari 10, 2008

Utan burka eller bara bröst?

I ett intressant debattinlägg i Aftonbladet sätter Inger Stark och Maria Hagberg, initiativtagare till Nätverket mot hedersrelaterat våld, fingret på en mycket öm punkt i den politiska debatten i Sverige – oförmågan att hantera värdeladdade konflikter och motstridiga krav! Debattörerna beskriver förtjänstfullt genom att exemplifiera med simundervisningen i våra skolor hur barn och ungdomar i dagens Sverige av religiösa skäl tvingas in i ett könssegregerat samhälle. Det är hög tid att vi börjar diskutera det orimliga i att muslimska flickor inte deltar i skolans simundervisning eller att detta problem löses genom att simhallen töms på allt manfolk…

Stark och Hagberg efterlyser i likhet med mig en debatt om dessa frågor, men tyvärr så riktar artikelförfattarna sitt upprop främst (läs enbart) till Sveriges feministiska debattörer, vilket tyvärr enbart borgar för fler misslyckande och vänsterpopulism. För var fanns dessa debattörer för några år sedan när vissa skolor ville införa ett så kallat burkaförbud? Det vore mer intressant om vi initierade en bred och övergripande debatt om jämlikhetsarbetet i Sverige och om hur vi ska hantera de konflikter som uppkommer när olika friheter och rättigheter kommer på kollisionskurs. Barnäktenskap och könsstympning – både kvinnlig och manlig – är tydliga exempel på den typ av frågor och konflikter som vi hittills inte förmått att hantera på den politiska arenan.

Det finns allt för få feminister som är intresserade av denna svåra debatt som enligt min mening är oerhört central om vi ska ta avgörande steg mot ett mer jämlikt och modernt samhälle. Dagens feminister tycks vara mer intresserade av att propagera för att de ska få visa brösten i de kommunala simhallarna istället för att arbeta för att unga muslimska flickor överhuvudtaget ska få tillträde till simhallarna, se exempelvis en annan artikel i dagens Aftonbladet, DN och SvD... Simhallsfrågan är ju egentligen bara en mindre del av problemet för bakom denna symbolfråga finns just de värdeladdade konflikter och motstridiga krav som ständigt nonchaleras eller rent av undviks av nästan alla politiker och opinionsbildare i jämställdhetsdebatten. Det är hög tid att förändra debatten och skifta fokus från vänsterfeminism, kvasivetenskapliga genusteorier och toplesspopulism till att verka för ett jämlikt samhälle.

Mathias Knutsson

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju uppenbart. Dagens feminister är huvudsakligen upptagna med medel- och överklasskvinnornas problem.
Invandrar-/flyktingflickor tillhör oftast underklassen och är därför inte intressanta att bry sig om.
Man tar seden dit man kommer, punkt slut. Om man privat vill idka vissa traditioner är alla fria att göra det.

Anonym sa...

Skitbra skrivet! Håller med.

Anonym sa...

Bra rutet, kunde inte skrivet det bättre själv. Helt i linje med vad jag tycker.

Mvh Jens

Anonym sa...

Väl rutet, broder!

Anonym sa...

Håller i princip med dig i vad du skriver. Men jag undrar hur man kan bli så upprörd över att någon inte vill bada?(artikeln) Observera att jag menar "inte vill själv", inte påtvingat det är såklart fel. När man själv gick i skolan så var det många som ogillade gymnastiken av olika orsaker. Tycker att det är minst lika illa hur unga påverkas åt det andra hållet, unga tjejer som känner att de måste se ut på ett visst sätt. Vara lätt klädda för att se ut som tjejerna på MTV.

Mannen sa...

Ang könsstympning av pojkar,
se http://www.motkonsstympning.se/
och
http://childrens-genital-integrity.blogspot.com/

Anonym sa...

Bra inlägg i debatten herr Knutsson. Angående just det här om simhallar. Det är ledsamt när föräldrar hindrar sina barn att ta del av det som försiggår i samhället men det är även tråkigt att det är så många missförtstånd om islam i dagens Sverige. Detta gäller både för ickemuslimer som muslimer (att just lära sig simma är sunnah alltså tradition i islam och något både män och kvinnor bör lära sig).

Anonym sa...

Mycket snack om feminister och jämställdhet senaste tiden? Gäller jämställdheten bara feminister? Vad händer med friheten? är inte Sverige ett så kallat fritt land? Kan man inte vara muslim i Sverige? Vilken gör mer skada i verkligheten att en tjej som har slöja som går till stranden eller en toppless tjej som sitter och solar?? Ni måste förstå att kvinnor och barn som har slöja i sverige gör det för att de vill och inte för att de är tvugna till det. Vad är problemet när flickor gå till en simhall som bara är för tjejer? har ni inte hört talats om tjejgym i Sverige? Måste man ha killar som tafsar på flickorna i simhall för att det ska vara jämställdhet? När en tidning skriver något negativt om Islam och profeten så kallar man det för yttrandefrihet men när en tjej vill behålla sin slöja kallas det för segration.

Anonym sa...

Fördjupat inlägg:

http://muslimskafriskolan.blogspot.com/2008/01/simkunskap-p-muslimsk-friskola.html

Stark sa...

Har inte hört talas om ¨tjejgym¨ i Sverige.... Får bara tjejer träna på dessa eller?
Sverige är ett fritt land och det borde inte vara några problem att vara muslim i Sverige. Problemet är att muslimer har krav som egentligen är orimliga för ett fritt land.
Om man inte kan acceptera hur det fungerar här och bara strävar bakåt så borde man börja fundera på att flytta tillbaka dit man kom ifrån eller nåt annat land där det råder shialagar. Det brukar ju inte vara så lugnt och tryggt i dessa länder. Undrar vad det kan bero på?!!! Men dessa bakåtsträvare är inte nöjda innan det är lika jävligt här. Det är alldeles för civiliserat här för dom.
Det måste vara riktigt jobbigt och bo här i Sverige, här funkar inte allt som det gör hemma ju. Istället för att se det positiva med det, som tex. inga krig, självmordsbomber eller att kunna bli mördad av staten för att du tycker annorlunda. Det måste verkligen vara hemskt att bo här och vara så diskriminerad(svenskar alltså:)
Skulle vara intressant med en folkomröstning om vi ska ta in mindre flyktingar. Jag känner inte nån som inte tycker det. Se på Norge och Finland. Kan dom så kan vi.

Anonym sa...

ja det finns gym endast för tjejer det finns även självförsvars träning endast för kvinnor men det är valfritt om kvinnorna vill gå dit eller ej.

invandrarna ska naturligtvis följa sveriges lagar offentligt men i deras eget hem ska de få göra vad de vill för det gör ju svenskar som bor i utlandet och följer sina traditioner så länge det inte medför någon form av brott på individ eller någon annan brottslig verksamhet som då ska påföljden bli straff rättsliga åtgärder på gärningmannen och hjälp till offret.

i en demokratiskt nation har alla som är boende i nationen samma rättigheter och skyldigheter oberoende kön etnicitet och religiös övertygelse.

Man bör inte dela upp det i vi och dom vilket medför mer hat och fördomar i samhället skulle inte förvåna mig om SD vill införa någon form av apartheid i sverige de angriper t o m samerna