torsdag, januari 31, 2008

Ett av världens säkraste läkemedel...

I Sverige görs minst en fjärdedel av de tidiga aborterna med abortmedlet Mifegyne, RU-486. Trots mängder av komplikationer, flera dödsfall och krav på förbättrad information om läkemedlets risker så ökar användningen av abortpillret. Den svenska representanten för det ansvariga läkemedelsföretaget Exelgyn, Ketty Gunnerholm, kommenterade ett av dödsfallen, svenska Jessica 16 år som förblödde i duschen, på följande sätt: ”Det är sorgligt att abortmotståndarna får vatten på sin kvarn... Dödsfallen har också handlat om feldosering. Mifegyne är ett av världens säkraste läkemedel och det finns absolut ingenting som tyder på att vi ska dra in det.”

Men nu har The New York Times avslöjat att tillverkaren av ”abortpillren” det statliga kinesiska läkemedelsföretaget Shanghai Hualian, är i rejält blåsväder i Kina efter en skandal med skadliga och förorenade cancermediciner. Läkemedlet har orsakat förlamning och andra skador hos minst 200 cancerpatienter. Den kinesiska motsvarigheten till läkemedelsverket har stängt den aktuella fabriken och misstänker att företaget har försökt att dölja problemen. De aktuella problemen härrör från förra sommaren men Shanghai Hualian har ifrågasatts under många år. Enligt The New York Times vill exempelvis den välkända läkemedelskoncernen Pfizer inte befatta sig med företaget eftersom Shanghai Hualian inte når upp till rimliga kvalitetskrav. Vid två tillfällen har även det amerikanska läkemedelsverket stoppat leveranser av läkemedel från Shanghai Hualian.

Enligt mina uppgifter så levererar Shanghai Hualain även till Europa och Sverige, men jag kan inte bekräfta om all tillverkning av Mifegyne/Mifeprex/Mifepristone/RU-486 flyttades från Frankrike till Kina efter att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, hade godkänt preparatet år 2000. Oavsett vilket så bör skandalen och främst mörkläggningen i Kina väcka till eftertanke hos alla – även de betraktar Mifegyne som ett av ”världens säkraste läkemedel”.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: