torsdag, januari 10, 2008

Nu måste vi minska antalet aborter i Sverige!

Statistik från Socialstyrelsen visar att antalet aborter fortsätter att öka i Sverige. Under år 2006 genomfördes 36 045 aborter i Sverige vilket är en ökning med 13 procent jämfört med fem år tidigare. Trenden i Sverige är olycklig, tragisk och avviker från utvecklingen i övriga nordiska länder där antalet aborter har minskat under ett stort antal år.

Det är tydligt att Sverige har mycket att lära av våra grannländers arbete. En kursomläggning skulle inte enbart minska antalet oönskade graviditeter och aborter utan även minska spridningen av könssjukdomar.

Ett synnerligen viktigt och konkret förbättringsområde som jag driver är att vi måste minska antalet oönskade graviditeter och aborter bland tonåringar. De senaste tio åren har tonårsaborterna i Sverige ökat från 17,7 till 25,4 aborter per 1000 kvinnor i åldern 15 till 19 år. Det anmärkningsvärt att den ökning sker samtidigt som det förebyggande arbetet i många andra länder har varit mycket framgångsrikt och minskat antalet aborter radikalt.

Jag hoppas att både det förebyggande arbetet och den politiska debatten i Sverige i högre grad tar intryck av tankegångarna i Norge, Danmark och Finland. Det är hög tid för Sverige att i likhet med våra grannländer aktivt arbeta för att minska det mänskliga lidandet och antalet aborter.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: