fredag, januari 04, 2008

I väntan på New Hampshire...

Vann Barack Obama presidentvalet igår? När jag tar del av den svenska nyhetsbevakningen av nomineringarna i Iowa så är det omöjligt att bortse från hur vinklade reportagen i DN, SVT, Aftonbladet och Expressen är till demokraterna fördel. Den enorma skillnaden i antal citat, rubriker, bilder och spaltmeter som skrivs om demokraterna och republikanerna vittnar inte enbart om vänstersympatier hos journalistkåren utan även om ett ointresse av att förmedla en korrekt och nyanserad bild av en viktig nyhet. Den enda tidning som avviker från den trista trenden är SvD.

Resultatet av presidentkandidatsnomineringarna i Iowa följer både trenden i de senaste opinionsundersökningarna och det sedvanliga mönstret i delstaten Iowa. Iowa är av hävd en delstat där demokraterna och republikanerna nominerar kandidater som ligger en bra bit till vänster respektive till höger om mittfåran i partierna. Det finns även ett visst inslag av proteströstande mot etablissemanget i nomineringarna av den tidigare guvernören Mick Huckabee och senator Barack Obama – två presidentkandidater som anses stå för förändring och vara mer oberoende än många av de övriga kandidaterna.

Det höga valdeltagandet, i synnerhet bland oberoende och unga väljare, tycks ha gynnat främst Barack Obama. Senator Obama sätter nu press på Hillary Clinton och John Edvards inför primärvalen i New Hampshire. Hillary Clinton har tillgång till enorma resurser och en effektiv kampanjorganisation, men senator Clintons trianguleringsstrategi och fokuseringen på hennes mångåriga politiska erfarenhet har inte varit framgångsrik när väljarna efterfrågar tydliga värderingar och förändring. Demokraternas andrahandsval i Iowa och tillika vicepresidentkandidat 2004, John Edvards, är en skicklig populist som säkert är rejält revanschsugen efter misslyckandet i primärvalet för fyra år sedan. Edvards egen presidentkampanj 04 tog slut redan i New Hampshire efter att han då liksom nu erövrat andraplatsen i Iowademokraternas nominering.

Inom republikanerna är läget än mer ovisst. Mick Huckabee har förvisso etablerat sig som en stark kandidat, men i New Hampshire lär Huckabee få betydligt tuffare motstånd både politiskt och ekonomiskt. I New Hampshire genomförs ett ”vanligt” val; trosfrågorna har mindre betydelse; behovet av kampanjresurser är betydligt större och de övriga republikanska kandidaterna är mer engagerade i sina kampanjer.

Nu lägger jag snabbt nomineringen i Iowa till handlingarna och går vidare. Jag tror att resultatet i New Hampshire blir mer betydelsefullt för både primärvalskampanjerna och presidentvalet i november.

Mathias Knutsson

2 kommentarer:

Anonym sa...

Antalet väljare som röstade i Iowa är mindre än en fjärdedel av en valkrets i NYC. Det ger lite perspektiv. Obama
hade kanske mer stöd från unga väljare i Iowa än vad han kan räkna med i fortsättningen. Inte bara hade var det unga Iowans hemma från college. Hans kampanj registrerade tydligen också yngre väljare utifrån Iowa. Historiskt visar yngre väljare entusiasm, men röstar inte. Supertuesday är de tillbaka på skolbänken.

Anonym sa...

Visst är det imponerande av Huckabee att nå så stora framgångar med så lite resurser. Ed Rollins, kampanjstrateg för Reagan är nu på Huckabees sida. Det skulle vara uppfriskande med en riktigt konservativ, troende och ändå förnyare som president i USA. McCain skulle vara en bra vice president. Ska vi gissa på att Fred Thompson hoppar av efter New Hampshire?

Mvh Jens