tisdag, januari 29, 2008

Om konsten att än en gång våga att välja den svåra vägen...

Idag presenterar Kristianstadsbladet en opinionsundersökning som visar ett nästan två tredjedelar av kommuninvånarna vill ha en folkomröstning om den planerade idrotts- och evenemangsarena i Kristianstad. En majoritet av de tillfrågade är även kritiska till arenaprojektet och anser att kommunen inte ska bygga Kristianstad Arena.

Kristianstad Arena har diskuterats under flera år men uppenbarligen har allt för lite gjorts för att sprida debatten och förankra arenaprojektet hos kristianstadsborna. I likhet med de flesta politiska projekt i Kristianstad fastnade både diskussionen och beslutsfattandet i rådhusets korridorer och mycket slutna sammanträdesrum. De senaste dagarna händelseutveckling med utspelet ”aldrig att i livet att vi lyssnar på folk eller omprövar vårt beslut” från kommunstyrelsens arbetsutskott samtidigt som samma gäng politiker vill satsa på en informationskampanj för att övertyga kristianstadsborna om arenans förträfflighet bekräftar denna dystra (nid)bild av kommunpolitiken i Kristianstad. För är det verkligen någon som tror att alla kristianstadsbor som kritiska mot arenan byter åsikt bara för att kommunledningen satsar skattebetalarnas pengar på en kampanj som ska upplysa invånarna om att de har fel och att politikerna har rätt?

Dilemmat är att allt för få politiker i Kristianstad (vill) inse att motståndet mot arenan inte bara handlar om arenans lokalisering, inriktning eller kostnad. Folkstormen handlar inte heller om att kristianstadspolitikerna vägrar att lyssna på folket i denna specifika fråga utan bör snarast tolkas som ett symptom på mer generellt och utbrett missnöje med politikerna i vår kommun. Efter alla år av politiska misslyckanden, tillkortakommanden och skandaler så blir arenaprojektet ”bara” droppen som får bägaren att rinna över…

Jag hoppas att vi kommunpolitiker kan återfå väljarnas förtroende och jag är beredd att anta denna mycket svåra utmaning. Jag informerade min partigrupp den 17 januari att jag är öppen för förutsättningslös diskussion om arenaprojektet och att jag stöder medborgarnas krav på en folkomröstning.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: