onsdag, januari 02, 2008

Inför primärvalen i Iowa

På torsdag hålls de första primärvalen i Iowa och vi översköljs med mängder av opinionsundersökningar, rykten och spekulationer. Ni kan ta del av de senaste rapporterna i DN, Svd eller varför inte utmärkta Washington Post :-)

Svensk media har i sedvanlig ordning fokuserat på demokraternas kandidater och redan utnämnt antingen Hillary Clinton eller Barack Obama till ny president. Men bevakningen av demokraternas kandidater är i många avseenden lika ytlig, bristfällig och tendentiös som bevakningen av republikanernas kandidater är obefintlig så jag misstänker att många kommer att bli överraskade över utfallet i både primärvalen och presidentvalet.

En nyhet som helt försvunnit eller aldrig ens nått fram till Sverige är New Yorks populäre borgmästare Michael Bloombergs tydliga besked att han inte kommer att kandidera till presidentposten. Men när jag tar del av de senaste opinionsundersökningar från Iowa som indikerar att Barack Obama går fram rejält om de oberoende väljarna i högre grad går till valurnorna så drar jag mig till minnes att Obama och Bloomberg har träffats vid flera tillfällen under de senaste månaderna.

Är det månntro så att senator Obama försöker att rekrytera en vicepresidentkandidat? En vicepresidentkandidat som skulle fånga upp många oberoende väljare, tillföra en gigantisk kampanjkassa, knycka republikanska väljare och dessutom se till Obama får stöd i New York - på Hillary Clintons hemmaplan?

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: