torsdag, januari 08, 2009

Den ekonomiska krisen IV : För tidigt att blåsa faran över

Igår stack några analytiker ut hakan i Dagens Industri och förutspådde att vändningen kan komma tidigare än förväntat under ”skitåret” 2009. De senaste amerikanska konjunkturindikatorerna avseende sysselsättningen i den privata sektorn i kombination med vinstvarningar och oljeprisutvecklingen dämpade dock snabbt optimismen och både de amerikanska och de asiatiska börserna backade rejält.

Många tycks lite överraskade av den kraftiga reaktionen i främst USA, men jag hävdar att många svenska bedömare tycks ha dock missat en mycket viktig faktor: ett minskat kinesiskt intresse för utlåning till USA. Nu finns det likväl många som vill köpa ”säkra” papper räntebärande i oroliga tider och en förskjutning av kinesiska investeringar från USA till Kina kan mycket väl var positiv för världsekonomin, men den försiktigare kinesiska linjen förstärker likväl oron på finansmarknaderna.

Det är viktigare än någonsin tidigare att vi följer utvecklingen i Kina och inser landets betydelse i världsekonomin. Under de senaste åren har Kinas tydligaste avtryck inte varit priskonkurrens inom olika illverkningsindustrier utan omfattande investeringar och kapitalplaceringar på de västerländska marknaderna. Kinas köp av amerikanska obligationer har pumpat in pengar i det amerikanska systemet och landets framtida vägval har avgörande betydelse för utvecklingen av den amerikanska ekonomin.

Läs mer i DN, DN och SvD.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: