torsdag, januari 08, 2009

Mediekrig och propagandakanaler I

Samtidigt som Hamas förkastar ett avtal om eldupphör uppmärksammar CUF:s ordförande Magnus Andersson att Aftonbladet (i likhet med mängder av andra medier) används som en propagandakanal av den norske kommunistledaren Mads Gilbert. Den aktuella artikeln i Aftonbladet är faktiskt i det närmaste stötande eftersom kommunisten och narkosläkaren Gilbert utan omsvep erkänner att det är viktigare för honom och hans kollega Erik Fosse att synas i media och förmedla sin bild av kriget istället för att rädda liv trots att de norska läkarna enligt egen utsago ”vadar i ett hav av blod och död”.

Gilbert och Fosse har utan tvekan varit framgångsrika i sin strävan att synas i media eftersom de har figurerat i mängder av tidningsartiklar och reportage. De norska läkarna tycks ha varit mer upptagna med att fotografera krigsoffren och tala med media än att faktiskt hjälpa de skadade. Det är först när Aftonbladet ställer en liten kritisk fråga gällande deras objektivitet som de inte orkar svara på frågor: ”Erik Fosse medger att de inte har försökt att dölja sina sympatier för palestinierna. Efter många dagars arbete under hård press är båda mycket trötta och säger att de inte var beredda på att möta världens medier.”

Vän av ordning borde då ställa frågan varför Gilbert och Fosse plötsligt inte är beredda att möta världens medier när de likväl dyker upp i varje tidning och nyhetskanal som låter dem kabla ut sin propaganda? Om ni söker på Google så upptäcker ni att det finns drygt 78 000 träffar på Mads Gilbert och 28 000 träffarna på Erik Fosse bland ”världens medier”, bloggar och hemsidor. Det är uppenbart att de båda läkarna är två mycket upptagna herrar - inte konstigt att de varken hinner ta hand om patienter eller svara på kritiska frågor…

Medier: Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, DN , SvD, SvD
Bloggar:Magnus Andersson

Mathias Knutsson

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför kallar du dem för kommunister och vad har du själv gjort för att rädda liv?

Det är ju lätt för oss att sitta här och ha åsikter om vad andra ska göra. Men vad gör vi själva?

Jag delar dessutom uppfattningen att omvärlden måste få se hur kriget faktiskt främst drabbar de civila och helt oskyldiga palestinierna. Eftersom Israel gjort allt för att cencurera sitt krig för media är det befriande att se att de inte lyckats helt. För vänner av demokrati och pressfrihet borde Mads och Erik tackas för det de gjort eftersom de ser till att mer än en vinkel av kriget ges.

För många navia människor tror på lögner om pressisionsbomber som bara dödar målet. De behöver lära sig att det inte finns några sådana. Dessutom använder Israels militär sig av en taktik som går ut på att spränga sig genom civila palestiners hem och göra truppförflyttningar i deras hem för att på så sätt skydda sina trupper. Och nu senast råkade de döda en av sina egna militärer som tvångsinkallats. En ung man, nästan en pojke, som aldrig fick leva ett fullt live pga. de idiotier som hålls vid liv av de mest extrema muslimerna och judarna.

För trots vad dessa säger, de extrema judrana och muslimerna, så är majoriteten i både Israel och Palestina mot krig och terror och vill inget annat än att leva i fred.

//Greger

Mathias Knutsson sa...

Bäste Greger,

Tack för kommentar och ditt engagemang. Jag delar din uppfattning att det stora flertalet palenstinier och israeler inte önskar något annat än fred. För att freden ska bli möjlig så krävs nog att palenstinierna representeras av en annan aktör än terroristorganisationen Hamas. Personligen så tror jag att denna uppfattning delas av väldigt många, däribland ledande krafter i Egypten och Jordanien.

Du undrar varför jag kallar "dem" kommunister? Jag kallade enbart Mads Gilbert för kommunist.Han är aktiv politiker och jag länkade till referens i mitt inlägg.

Jag håller med dock med dig att vi ska alltid rannsaka oss själva vad vi gör för att rädda liv. Jag har förvisso inte arbetat i Gaza men jag arbetat som voluntär i Sverige på härbärgen och inom social verksamhet. Jag har även varit engagerad i flera bistånds-/stödprojekt och arbetat med etisk handel.

Måhända är det därför jag blir så upprör när jag läser att vårdpersonal struntar i att rädda liv i en akut krigssituation och istället exploaterar människors lidande för sina egna politiska syften.

Med vänlig hälsning
Mathias Knutsson

Anonym sa...

Utan läkarnas faktarapporter hade ingen vetat vad som pågår- är det så svåprt att begripa???
Och vad har kommunism med det att göra? Du skriver som en nazist ju.
Agera för mänskliga rättigheter i stället- och en eloge till dessa två norska läkare som både jobbat dygnet runt med att hjälpa offer och rapporterat fakta till omvärlden!!!

Så kan du hjälpa de drabbade i Gaza:
Röda korset , PG: 900 800-4. Märk talongen ”Gaza”.

Vi kräver en vapenvila. Avaaz kommer att leverera petitionen direkt till FN: s säkerhetsråd, Arabförbundet, USA och andra världsledare!
Var med och stöd ett krav att jobba för fred och vapenvila
signera petitionen HÄR!

http://www.avaaz.org/en/gaza_time_for_peace/97.php?cl_tf_sign=1

Salvan sa...

Mathias, jag har börjat titta runt lite i din blogg. Omedelbart fastnar jag. Du skriver alltså ett inlägg i början på januari där du kritiserar andra för att påstå att de inte har tid att svara på kritiska frågor. Sedan använder du samma taktik själv i en diskussion med mig angående ditt inlägg mars 7. Detta trots att det i bloggar inte krävs omedelbara svar...

När det gäller de norska läkarnas skuld så har man rätt att tycka att de skulle kunna använda sin tid bättre. Om man istället för att fokusera på att rädda svårt skadade människor försöker stoppa de som skadar människorna så lyckas man sannolikt rädda betydligt fler. Här har politiker en oerhört viktig uppgift. Det är trots allt politiker som ligger bakom hela eländet, inte läkare.

Jag ska fortsätta leta och se om du har något inlägg om hur hemskt det är att Israeliska soldater dödar civila. Om jag inte hittar något sådant är det verkligen dags för dig att börja fundera över dina prioriteringar...