Numera skall det mycket till innan jag häpnar över kotteriet, skråtänkandet och den skeva självbilden som är ovanligt utbredd inom läkarkåren, men de senaste dagarnas händelseutveckling efter att en läkare har blivit häktad misstänkt för dråp på en patient överträffar tyvärr det mesta jag har upplevt tidigare.
Hur kan det komma sig att vårdpersonal utan någon som helst kunskap om faktiska omständigheter direkt uttalar sitt stöd för den misstänka kvinnan? Det är även på sin plats att påtala för all vårdpersonal som uttryckt sitt stöd för den häktade läkaren att det verkliga offret är en liten flicka som lämnade jordelivet allt för tidigt.
Att helt utan fakta med undantag för en misstänkt gärningsmans yrkesval uttala sitt stöd för personen ifråga vittnar om en absurd kollegialitet eller acceptans för att all vårdpersonal när de finner det lämpligt släcker andra människors liv.
Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm drar resonemanget till sin spets när hon säger ”polisen har ingen kunskap om den här typen av ärenden”. Den givna följdfrågan till Eva Nilsson Bågenholm blir ju då vem som förväntas genomföra brottsutredningar om inte polisen har kompetensen?
Jag hoppas verkligen att de flesta läkare inser att deras yrke inte medför särskilda favörer eller en särställning inför lagen. Denna insikt finns nog hos de flesta läkare, men den närbesläktade vanföreställningen att enbart läkare kan värdera, granska och analysera andra läkares arbete tycks fortfarande vara vanligt förekommande. I likhet med andra yrkesutövare som erbjuder sina kunder kvalificerade tjänster så får även vårdpersonal finna sig i att kunderna och allmänheten är fullt kapabel att bedöma tjänsternas kvalitet.
Det är ju uppenbart att exempelvis de flesta ekonomer, jurister och ingenjörer i likhet med läkare besitter kunskap och erfarenhet som vida överstiger kundernas nivå, men likväl får dessa grupper finna sig att bli kritiskt granskade OCH de får faktiskt – sina fina akademiska examina till trots - följa samma lagar som övriga medborgare. Om denna insikt sprider sig inom vårdsektorn så kanske vi slipper fler överilade och korkade kommentarer från fackliga företrädare eller att även andra patienter drabbas för att kollegorna till en misstänkt gärningsman är så chockade att de inte förmår att utföra sitt arbete…
Läs mer i DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, Aftonbladet, Aftonbladet,
Andra bloggar: The Killer Clown,
Mathias Knutsson
8 kommentarer:
Jo jag håller med om att läkarförbundets ordförande var alldeles för snabb med att fördöma polisens agerande. Hon förutsatte antagligen att det var avbrytandet av livsuppehållande behandling som var skälet till gripandet, men det var ju ganska uppenbart att något mer måste ligga bakom om man tänkte efter ett par sekunder. Synnerligen tragiskt från början till slut i alla händelser.
En bakgrund kan ju vara att polisen på åklagarens uppdrag har sökt en sköterska för att höra henne innan man skulle höra läkaren.
Polisen lyckades under fyra dagar inte få tag på sköterskan och då beslöt åklagaren att polisen skulle arrestera läkaren och begärde henne häktad så att s.k. kollusion inte skulle föreligga. dvs läkaren inte skulle ha möjlighet att ha kontakt med sköterskan.
Sedan gick åklagaren ut och sade att hon visserligen inte skulle spekulera om motivet men att hon ändå ansåg att det handlade om ett barmhärtighetsmord, dvs överlagt mord. Åklagaren stöder sig på en rättsläkares utlåtande.
Många läkare kanske vet att livsuppehållande behandling samt val och dosering av smärtstillande för prenatala barn som är skadade av felbehandling kan vara komplicerat. Rättsläkaren kanske inte är expert på detta.
Då var det väl bra att Läkareförbundets ordförande gick ut med information om att Åklagarens och rättsläkarens linje inte måste vara den enda.
Jonny
Tack för era kommentarer!
En kort kommentar angående Nilsson Bågenholms agerande.
Jag finner det ytterst besynnerligt att en ledande facklig företrädare så lättvindligt kastar sig in i debatten och kommenterar en pågående brottsutredning om en enskild medlem i "hennes" fackliga organisation som är misstänkt för mord/dråp.
Och oavsett (o)lämpligheten i Nilsson Bågenholms agerande... Tror verkligen Läkarförbundet att kritik och ifrågasättande av polisens agerande och kompetens på något sätt gynnar den utpekade och häktade medlemmen?
Mvh
Mathias
Ja du Knutsson...
Jag tror att vi läkare skall sluta att sätta oss på höga hästar från och med nu. Jag tycker att vi i framtiden inte skall ge lindring till patienter i livets slutskede.
Ta in politiker och jurister i vården så kan en komitte av dessa avgöra de fall som anses vara så ömmande att en patient skall få lindring i form av Morfin och lugnande läkemdel.
Varför kan vi inte få återgå till gammalgod vård i livets slutskede där patienten får känna sig levande med sin smärta och ångest in i det sista.
Enligt din artikel så skall alla läkare misstänkliggöras i vilken vårdsituation som än uppstår.
Skyldig till det att motsatsen är bevisad. En ny och nyttig tes.
Tack för din kommentar,
Det är alltid sporrande med lite ironisk ton och "moteld", men du borde nog förbättra din argumentationsteknik...
För menar du verkligen att om vi stävjar kotteriet och åtgärdar andra attityd- och kulturproblem inom sjuvården så kommer du och övrig vårdpersonal att arbetsvägra?
Mvh
Mathias
Läkare den yrkesgrupp som är bäst på att hålla varandra bakom ryggen! Det märks väldigt tydligt nu.
När har socialstyrelsen gjort annat än sagt "ajabaja" till en av sina kolleger?
Folk är chockade, upprörda och tagna på sängen, verkligen skall vi inom sjukvårdenn också behöva stå till svars inför landets lagar?
ÄNTLIGEN!
Maken till patetiskt inlägg får man leta efter. Hoppas inte detta representerar någon officiell centerståndpunkt. Allteftersom detaljerna i denna sorgliga soppa klarnar lär du nog inse hur fel ute du varit. Men då har du väl dragit vidare med nya opportunistiska påhopp. Bottennapp!
Hej Habbe,
Tack för ditt inlägg. Återkom gärna när du kan tillföra diskussionen något!
Med vänlig hälsning
Mathias
Skicka en kommentar