fredag, februari 01, 2008

Klart att storbonden ska en piga!

Dagens stora avslöjande i Aftonbladet, Expressen, SvD och DN är att tidigare statsministern Göran Persson har ansökt om skatteavdrag för inköp av hushållsnära tjänster. Mängder av debattörer förfasas och påpekar skadeglatt att ”han som bestämde” kritiserade ”pigavdraget” innan valet.

Det är visserligen tacksamt att kritisera Göran Persson, men jag kan inte låta bli att undra om det verkligen finns någon som hade förväntat sig något annat av patron Persson? Hela Göran Perssons tid vid makten kännetecknades av maktbegär, självgodhet, skamlöshet, girighet och besinningslöst hyckleri. Låt oss inte glömma att vi talar om en man som under sin regeringstid av opinionsmässiga skäl haltade runt med en sliten höft och stod i kö till offentliga vården trots att han via regeringen hade en privat sjukvårdsförsäkring på Sophiahemmet… För att därefter dra sig tillbaka till sin 20 miljoners herrgård, bli PR-konsult och ägna sig åt avancerad skatteplanering. Jovisst, så beter sig en man som lever som han lär…

Ni kan även notera att det nya s-radarparet Sahlin och Östros i DN deklarerar att de vill avskaffa alla borgerliga reformer utom just ”pigavdraget”. Jag kanske borde ändra tempusformen på ”han som bestämde”… Eller så bör några grävande journalister kolla upp om fler ur sosseadeln har fått skattesubventioner för sitt tjänstefolk.

Mathias Knutsson

4 kommentarer:

Fundersam sa...

Hej!
Du låter så säker när Du uttalar Dig om Steens och Perssons beviljade skatteavdrag för hushållsnära tjänster, så att jag förstår att att Du vet och kan mycket. Med tanke på din ålder förstår jag också att Du samlat på Dig stor erfarenhet. Det finns dock annat som jag inte förstår. Du kanske kan förklara för mig och besvara följande frågor:
1. Har paret gjort något olagligt?
2. Är det bara de som röstat för avdraget som får göra det?
3. Får de som motarbetat ombildningar till bostadssrätter bo i en sådan?
4. Måste de som inte röstat för skattesänkningar för redan förmögna betala skatt efter en högre skattesats?
5. Hur gör vi med dem som var emot omläggningen till högertrafik?
Måste de köra på vänster sida?
Tacksam för svar!
PS. Hur mycket får en riktig socialdemokrat tjäna per månad? DS

Mathias Knutsson sa...

Bäste Fundersam,

Tack för din kommentar och dina fem frågor på temat ”får inte att en arbetargrabb komma upp sig i världen, bli riktigt rik och köpa en vräkig herrgård?”. Det enkla svaret är att det får han så gärna och Göran Persson ska självklart maximera sin egennytta, men den intressanta frågan är vad politiker kan göra för att skapa förutsättningar för att andra människor ska ges möjlighet att ta samma steg och bli ekonomiskt oberoende.

Under sin regeringstid förde Göran Persson istället en politik som förvägrade andra människor dessa möjligheter. Det är sålunda inte en fråga om Göran Persson har begått ett brott eller brutit mot gällande regler – Perssons agerande uppfattas som moraliskt klandervärt, politiskt bedrägligt och urholkar förtroendet för politiker.

Så mina svar på dina frågor lyder: fråga ett till fyra besvaras nej och fråga fem besvaras med att det är aldrig något problem med gå från vänster till höger. Avslutningsvis din fråga om hur mycket pengar en socialdemokrat får tjäna måste jag besvara med en motfråga: varför ska jag som politiker bestämma hur mycket en annan individ får tjäna? Du bör nog ställa den fråga till socialister eller kommunister som är betydligt mer förtjusta i progressiva skattesystem, värnskatter och social utjämning än en nyliberal centerpartist…

Mathias Knutsson

Fundersam sa...

Menar Du allvar med "nejet" på fråga 3?

Mathias Knutsson sa...

Bäste Fundersam,

Du frågade: Menar Du allvar med "nejet" på fråga 3?

- Nej,svaret på fråga tre ska vara "ja". I all hast så skrev jag helt enkelt fel. Tack för att du så snabbt uppmärksammade mig på misstaget!

Mvh
Mathias Knutsson