torsdag, januari 31, 2008
Ett av världens säkraste läkemedel...
Men nu har The New York Times avslöjat att tillverkaren av ”abortpillren” det statliga kinesiska läkemedelsföretaget Shanghai Hualian, är i rejält blåsväder i Kina efter en skandal med skadliga och förorenade cancermediciner. Läkemedlet har orsakat förlamning och andra skador hos minst 200 cancerpatienter. Den kinesiska motsvarigheten till läkemedelsverket har stängt den aktuella fabriken och misstänker att företaget har försökt att dölja problemen. De aktuella problemen härrör från förra sommaren men Shanghai Hualian har ifrågasatts under många år. Enligt The New York Times vill exempelvis den välkända läkemedelskoncernen Pfizer inte befatta sig med företaget eftersom Shanghai Hualian inte når upp till rimliga kvalitetskrav. Vid två tillfällen har även det amerikanska läkemedelsverket stoppat leveranser av läkemedel från Shanghai Hualian.
Enligt mina uppgifter så levererar Shanghai Hualain även till Europa och Sverige, men jag kan inte bekräfta om all tillverkning av Mifegyne/Mifeprex/Mifepristone/RU-486 flyttades från Frankrike till Kina efter att det amerikanska läkemedelsverket, FDA, hade godkänt preparatet år 2000. Oavsett vilket så bör skandalen och främst mörkläggningen i Kina väcka till eftertanke hos alla – även de betraktar Mifegyne som ett av ”världens säkraste läkemedel”.
Mathias Knutsson
DAF: Brothers
Det blir lite si och så med bloggandet de dagar mina faderliga plikter (förkylda barn) kallar på mig. Men jag har i alla fall de två minuter som krävs att kommentera de senaste veckornas elaka skvaller och påhopp. Det sägs att jag numera bara lyssnar på gubbrock och musik vars BPM aldrig överstiger 90 vilket självklart är helt fel… Men istället för att bara dementera detta illasinnade rykte så få ni njuta av musiken som farfar dansade till i ungdomens dagar!
Dansgolvsklassikern (?) Brothers är antagligen inte Deutsch-Amerikanische Freundschaft, DAF, mest kända sång men den svänger rejält och det händer faktiskt att jag dammar av den 23 år gamla tolvtumssingeln…
Mathias Knutsson
onsdag, januari 30, 2008
Och så var de bara två...
En intressant aspekt av John Edwards avhopp är att demokraterna nu förlorar den kandidat som antagligen hade störst chans att bli president. Det kommer säkert som en överraskning för de som enbart följer svenska media men opinionsundersökningarna indikerar att om John McCain blir republikanernas presidentkandidat så skulle han besegra samtliga av demokraternas kandidater. John McCain skulle besegra Clinton, Obama eller Edwards men att McCains segermarginal hade varit minst om demokraternas kandidat hade varit John Edwards...
Mathias Knutsson
John McCain vinner primärvalet i Florida
Min favoritkandidat John McCain tog i natt ett stort steg mot att bli republikanernas presidentkandidat. John McCain vann republikanernas primärval i Florida före Mitt Romney och Rudy Giuliani. Envisa rykten gör dessutom gällande att Rudy Giuliani kommer att stiga åt sidan inom kort och ge sitt stöd till McCain i god tid inför ”Super Tuesday” den 5 februari då primärval eller nomineringar genomförs i 22 delstater.
Mathias Knutsson
tisdag, januari 29, 2008
Om konsten att än en gång våga att välja den svåra vägen...
Kristianstad Arena har diskuterats under flera år men uppenbarligen har allt för lite gjorts för att sprida debatten och förankra arenaprojektet hos kristianstadsborna. I likhet med de flesta politiska projekt i Kristianstad fastnade både diskussionen och beslutsfattandet i rådhusets korridorer och mycket slutna sammanträdesrum. De senaste dagarna händelseutveckling med utspelet ”aldrig att i livet att vi lyssnar på folk eller omprövar vårt beslut” från kommunstyrelsens arbetsutskott samtidigt som samma gäng politiker vill satsa på en informationskampanj för att övertyga kristianstadsborna om arenans förträfflighet bekräftar denna dystra (nid)bild av kommunpolitiken i Kristianstad. För är det verkligen någon som tror att alla kristianstadsbor som kritiska mot arenan byter åsikt bara för att kommunledningen satsar skattebetalarnas pengar på en kampanj som ska upplysa invånarna om att de har fel och att politikerna har rätt?
Dilemmat är att allt för få politiker i Kristianstad (vill) inse att motståndet mot arenan inte bara handlar om arenans lokalisering, inriktning eller kostnad. Folkstormen handlar inte heller om att kristianstadspolitikerna vägrar att lyssna på folket i denna specifika fråga utan bör snarast tolkas som ett symptom på mer generellt och utbrett missnöje med politikerna i vår kommun. Efter alla år av politiska misslyckanden, tillkortakommanden och skandaler så blir arenaprojektet ”bara” droppen som får bägaren att rinna över…
Jag hoppas att vi kommunpolitiker kan återfå väljarnas förtroende och jag är beredd att anta denna mycket svåra utmaning. Jag informerade min partigrupp den 17 januari att jag är öppen för förutsättningslös diskussion om arenaprojektet och att jag stöder medborgarnas krav på en folkomröstning.
Mathias Knutsson
måndag, januari 28, 2008
Elvis Costello: "GOD GIVE ME STRENGTH"
Från den fantastiska skivan "Painted from memory" av Costello och Burt Bacharach
fredag, januari 25, 2008
Opinionshysteri
Opinionsutvecklingen leder många debattörer till slutsatsen att väljarflykten beror på att regeringen har hamnat i en djup förtroendekris och att det svaga stödet för alliansen tyder på att socialdemokraterna kommer att vinna valet 2010.
Är alliansens läge verkligen så hopplöst? Nja, låt oss analysera hur stor väljarflykten verkligen är…
Ett opinionsmässigt övertag på tjugo procentenheter är faktiskt inte så stort som det verkar – det räcker med att var tionde väljare byter fot och röstar på något av allianspartierna. Omsvängningen kan ske mycket snabbt: många väljare är osäkra och många av dagens s-sympatisörer röstade uppenbarligen på alliansen ”när det var på allvar” valdagen den 17 september 2006. Det är rimligt att anta att många av dessa väljare kommer att återvända till de borgerliga partierna när det blir ”skarpt läge” igen i september 2010.
Vi ska inte heller glömma att alliansregeringen är den första majoritetsregeringen i Sverige på många år. Under socialdemokraternas regeringstid så låg deras väljarstöd oftast under dagens nivåer för alliansregeringen på 37,9 procent. Vid flera tillfällen sjönk socialdemokraternas opinionssiffror under 30 procent, men likväl så lyckades s-regeringen att sitta kvar… Nu är det förvisso en viss skillnad mellan en s-regering och dess regeringsunderlag med stödpartierna vänsterpartiet och miljöpartiet, men låt oss inte förglömma att socialdemokraterna nästan aldrig får förtroendet att leda en majoritetsregering som allianspartierna fick i valet 2006.
Låt oss även reflekterar över en annan skillnad mellan att vara en borgerlig majoritetsregering med en vänsteropposition och en socialdemokratisk minoritetsregering med dels en borgerlig opposition och dels två vänsterpartier som efter behag växlar mellan rollerna som stödparti och oppositionsparti. En besviken alliansväljare kan i dag bara välja ett av de tre vänsterpartierna, men när en s-väljare blev besviken över s-regeringens agerande under åren 1994 - 2006 kunde väljaren gå till vänster och höger. Allt för ofta tar då väljaren det steg som känns enklast - till vänster - trots att både vänstern och miljöpartiet oftast stödjer den politik som väljaren vill protestera mot!
För vad tror ni hade hänt om vi hade haft ett borgerligt oppositionsparti i riksdagen idag? Ett parti som står utanför regeringen men likväl är en del av regeringsunderlaget och som likt v och mp fångar upp besvikna väljare utan att regeringen behöver riskera krigsrubriker i tidningarna om misstroende, väljarflykt och rekordsiffror för oppositionen…
Jag är övertygad om att det hade inte varit något "rekordgap" mellan de politiska blocken om den borgerliga regeringen hade haft en "populistisk säkerhetsventil" som s-regeringarna har haft i form av vänsterpartiet och miljöpartiet. Vår borgerliga regering saknar som bekant denna möjlighet så låt oss istället avkräva s, v och mp tydliga besked i regeringsfrågan i god tid inför nästa val.
Mathias Knutsson, som är övertygad om att alliansen vinner valet 2010
tisdag, januari 22, 2008
Fred Thompson hoppar av republikanernas primärval
Men det blev platt fall för den tidigare senatorn och skådespelaren. Med facit i hand är det lätt att misstänka att Fred Thompsons besynnerliga strategi med en mycket sen kampanjstart, svaga engagemang och nästa sömniga (!) framtoning helt enkelt bottnade i en viss tvekan inför primärvalscirkusen. Fred Thompsons avhopp är inte oväntat - Thompson har halkat efter övriga kandidater under lång tid och det är klokt av honom att kasta in handduken innan det mycket resurskrävande primärvalet i Florida.
Mathias Knutsson
söndag, januari 20, 2008
onsdag, januari 16, 2008
Bromsklossen Länsstyrelsen
Det är beklagligt att Länsstyrelsen motarbetar förnyelse- och utvecklingsarbetet i Kristianstad. Är det något vår stad INTE behöver så är det fler bromsklossar…
Mathias Knutsson
tisdag, januari 15, 2008
Läs gärna Gustavs debattartikel i DN!
Mathias Knutsson
fredag, januari 11, 2008
Obekväma sanningar för (f)populister
Det är förvisso beklagligt att opinionssiffrorna för folkpartiet gör att partiledningen känner sig tvingad att göra ett desperat utspel som spräcker regeringens energipolitik och riktar udden mot Centerpartiet, men det är inte tendensen till borgerlig splittring och kannibalism som stör mig (mest). Och jag kan leva med tanken att kompani Björklund missat att fp presenterar sin kärnkraftssatsning mindre än ett år efter att SVT avslöjade säkerhetsbristerna på Forsmark…
Nej, det som gör mig beklämd är folkpartiets argumentation att Sverige måste bygga ut kärnkraften för att klara klimatmålen och minska växthuseffekten. Låt mig ge er några obekväma sanningar som sticker hål på folkpartiets argumentation.
1, Kärnkraften är inte koldioxidneutral om vi beaktar hela processen från brytning till slutförvaring. Och så länge vi inte har löst övriga problem med avfallet, uranbrytningen eller riskerna med driften av verken så är det tveksamt om det är god miljöpolitik att förorda en utbyggnad av kärnkraften.
2, Klimatfrågan är en global utmaning som måste hanteras gemensamt av alla världens länder. Vad blir effekten på marginalen om ett av världens mest kärnkraftsberoende länder – Sverige -ställer om ännu mer ännu mer av sin energiproduktion till kärnkraft?
3, Om vi vill lösa klimatkrisen med hjälp av en utbyggnad av kärnkraften så tvingas vi också att öka antalet kärnkraftverk i världen från dagens 450 till runt 7000. Är det realistiskt eller ens önskvärt? Inser folkpartiet konsekvenserna av att sprida kärnkraften till allt fler länder, däribland Nordkorea, Venezuela och Iran?
4, Det krävs decennier av planering och arbete för att vi ska bygga ut kärnkraftsprogrammen i Sverige och övriga världen. Vi har faktiskt inte den tiden till vårt förfogande om vi vill stoppa klimatförändringarna utan vi måste agera snabbt och vidta åtgärder som får omedelbar effekt.
5, Hur vet folkpartiet att det framtida energibehovet motsvarar (exakt) fyra nya kärnkraftverk? Har fp tillgång till information som är okänd för (andra) liberaler eller hänfaller de till samma planekonomiska tankesätt som socialdemokraterna gjorde när de byggde ut kärnkraften i Sverige? (Svaret på frågan är antagligen att någon PR-nisse har sagt att fyra reaktorer kan vara lämpligt antal i dagens utspel...)
Det är min bestämda uppfattning att vi måste genomföra omfattande satsningar på energieffektivisering, förnyelsebara energikällor och internationella överenskommelser om utsläppsnivåerna om vi ska lösa klimatkrisen. Jag är öppen för en förutsättningslös diskussion om kärnkraftens framtida roll i Sveriges energiförsörjning, men jag vill i motsats till folkpartiet inte förespegla allmänheten att en utbyggnad kärnkraften snabbt och enkelt löser klimatfrågan.
Mathias Knutsson
torsdag, januari 10, 2008
Utan burka eller bara bröst?
Stark och Hagberg efterlyser i likhet med mig en debatt om dessa frågor, men tyvärr så riktar artikelförfattarna sitt upprop främst (läs enbart) till Sveriges feministiska debattörer, vilket tyvärr enbart borgar för fler misslyckande och vänsterpopulism. För var fanns dessa debattörer för några år sedan när vissa skolor ville införa ett så kallat burkaförbud? Det vore mer intressant om vi initierade en bred och övergripande debatt om jämlikhetsarbetet i Sverige och om hur vi ska hantera de konflikter som uppkommer när olika friheter och rättigheter kommer på kollisionskurs. Barnäktenskap och könsstympning – både kvinnlig och manlig – är tydliga exempel på den typ av frågor och konflikter som vi hittills inte förmått att hantera på den politiska arenan.
Det finns allt för få feminister som är intresserade av denna svåra debatt som enligt min mening är oerhört central om vi ska ta avgörande steg mot ett mer jämlikt och modernt samhälle. Dagens feminister tycks vara mer intresserade av att propagera för att de ska få visa brösten i de kommunala simhallarna istället för att arbeta för att unga muslimska flickor överhuvudtaget ska få tillträde till simhallarna, se exempelvis en annan artikel i dagens Aftonbladet, DN och SvD... Simhallsfrågan är ju egentligen bara en mindre del av problemet för bakom denna symbolfråga finns just de värdeladdade konflikter och motstridiga krav som ständigt nonchaleras eller rent av undviks av nästan alla politiker och opinionsbildare i jämställdhetsdebatten. Det är hög tid att förändra debatten och skifta fokus från vänsterfeminism, kvasivetenskapliga genusteorier och toplesspopulism till att verka för ett jämlikt samhälle.
Mathias Knutsson
Nu måste vi minska antalet aborter i Sverige!
Det är tydligt att Sverige har mycket att lära av våra grannländers arbete. En kursomläggning skulle inte enbart minska antalet oönskade graviditeter och aborter utan även minska spridningen av könssjukdomar.
Ett synnerligen viktigt och konkret förbättringsområde som jag driver är att vi måste minska antalet oönskade graviditeter och aborter bland tonåringar. De senaste tio åren har tonårsaborterna i Sverige ökat från 17,7 till 25,4 aborter per 1000 kvinnor i åldern 15 till 19 år. Det anmärkningsvärt att den ökning sker samtidigt som det förebyggande arbetet i många andra länder har varit mycket framgångsrikt och minskat antalet aborter radikalt.
Jag hoppas att både det förebyggande arbetet och den politiska debatten i Sverige i högre grad tar intryck av tankegångarna i Norge, Danmark och Finland. Det är hög tid för Sverige att i likhet med våra grannländer aktivt arbeta för att minska det mänskliga lidandet och antalet aborter.
Mathias Knutsson
onsdag, januari 09, 2008
Regeringen satsar på E22 och Skåne
Nu märker skåningarna värdet av en regering med stort centerinflytande som tar utvecklings- och infrastrukturfrågorna på allvar och - som i motsats till s-regeringarna - även satsar de resurser som krävs för att genomföra investeringarna.
Mathias Knutsson
Ron Paul kommenterar kritiken mot honom
Mathias Knutsson
Ron Pauls mörka sida
Ett urval:
“[O]ur country is being destroyed by a group of actual and potential terrorists—and they can be identified by the color of their skin.”
“My friend waved to the tiny [African-American] child, who scowled, stuck out her tongue, and said (somewhat tautologically): “I hate you, white honkey.” And the parents were indulgent. Is any white child taught to hate in this way?” “My friend waved to the tiny [African-American] child, who scowled, stuck out her tongue, and said (somewhat tautologically): “I hate you, white honkey.” And the parents were indulgent. Is any white child taught to hate in this way?”
“I miss the closet. Homosexuals, not to speak of the rest of society, were far better off when social pressure forced them to hide their activities."
"gays in San Francisco do not obey the dictates of good sense," adding: "[T]hese men don't really see a reason to live past their fifties. They are not married, they have no children, and their lives are centered on new sexual partners." Also, "they enjoy the attention and pity that comes with being sick."
Mathias Knutsson
tisdag, januari 08, 2008
Nu slipper jag att köra 55 mil för att köpa en flaska Alvedon...
För var ska du få tag på en flaska Alvedon till din febersjuka femåring om barnet trotsar apoteksmonopolet och ”väljer” att insjukna en sen lördagsnatt? Tja, närmaste jourapotek som har öppet dygnet runt ligger på Klarabergsgatan i Stockholm… Oavsett var du bor i vårt avlånga land…
En så frapperande avsaknad av servicetänkande, tillgänglighet och flexibilitet kan bara uppstå i ett offentligt monopol. För är det verkligen någon som tror att alla privata apotek på en omreglerad marknad skulle stänga kvälls- och nattetid? Knappast - idag kan vi handla i stort sett alla mer eller mindre nödvändiga varor och tjänster dygnet runt, men efter midnatt kan vi bara införskaffa livsnödvändiga och viktiga läkemedel på ett enda apotek i hela landet.
Regeringens utredare Lars Rejes förslag till en omreglering som ni kan läsa om i DN och SvD är ett nödvändigt första steg, men det är även nödvändigt att sälja ut Apoteksbolaget och samtliga apotek för att fri konkurrens ska råda på marknaden. Denna fråga ska avgöras längre fram och då hoppas jag att regeringen har modet att fullfölja systemskiftet. Om modet och den politiska viljan finns kan alliansregeringen lägga grunden för en modern, kundorienterad och fungerande apoteksmarknad. Och vem vet - regeringen kanske rent av vågar att använda ordet avreglering istället omreglering…
Mathias Knutsson
måndag, januari 07, 2008
Besök gärna "You Decide 2008"
Mathias Knutsson
söndag, januari 06, 2008
Hög tid att vitalisera Nato-debatten
Mathias Knutsson
fredag, januari 04, 2008
I väntan på New Hampshire...
Resultatet av presidentkandidatsnomineringarna i Iowa följer både trenden i de senaste opinionsundersökningarna och det sedvanliga mönstret i delstaten Iowa. Iowa är av hävd en delstat där demokraterna och republikanerna nominerar kandidater som ligger en bra bit till vänster respektive till höger om mittfåran i partierna. Det finns även ett visst inslag av proteströstande mot etablissemanget i nomineringarna av den tidigare guvernören Mick Huckabee och senator Barack Obama – två presidentkandidater som anses stå för förändring och vara mer oberoende än många av de övriga kandidaterna.
Det höga valdeltagandet, i synnerhet bland oberoende och unga väljare, tycks ha gynnat främst Barack Obama. Senator Obama sätter nu press på Hillary Clinton och John Edvards inför primärvalen i New Hampshire. Hillary Clinton har tillgång till enorma resurser och en effektiv kampanjorganisation, men senator Clintons trianguleringsstrategi och fokuseringen på hennes mångåriga politiska erfarenhet har inte varit framgångsrik när väljarna efterfrågar tydliga värderingar och förändring. Demokraternas andrahandsval i Iowa och tillika vicepresidentkandidat 2004, John Edvards, är en skicklig populist som säkert är rejält revanschsugen efter misslyckandet i primärvalet för fyra år sedan. Edvards egen presidentkampanj 04 tog slut redan i New Hampshire efter att han då liksom nu erövrat andraplatsen i Iowademokraternas nominering.
Inom republikanerna är läget än mer ovisst. Mick Huckabee har förvisso etablerat sig som en stark kandidat, men i New Hampshire lär Huckabee få betydligt tuffare motstånd både politiskt och ekonomiskt. I New Hampshire genomförs ett ”vanligt” val; trosfrågorna har mindre betydelse; behovet av kampanjresurser är betydligt större och de övriga republikanska kandidaterna är mer engagerade i sina kampanjer.
Nu lägger jag snabbt nomineringen i Iowa till handlingarna och går vidare. Jag tror att resultatet i New Hampshire blir mer betydelsefullt för både primärvalskampanjerna och presidentvalet i november.
Mathias Knutsson
Ni kan följa diskussionerna i Iowa på CNN...
Mathias Knutsson
torsdag, januari 03, 2008
Attackerna i Charlottesborg är skamliga och förkastliga
Och vad ska vi göra för att lösa problemen? Kortsiktigt måste vi vidta kraftfulla åtgärder mot våldsverkarna och garantera räddningstjänstens säkerhet. På längre sikt så måste vi förändra värderingar, betona det egna ansvaret och genomföra ett perspektivskifte som bryter med den segregerande integrationspolitik som hittills förts och öppnar vägen för en inkluderande och framåtsyftande utvecklingspolitik i våra förorter.
Mathias Knutsson
onsdag, januari 02, 2008
Ström skakar om statsfeministerna
Nu påstår jag inte att kvinnor inte diskrimineras i Sverige, men det är ett gigantiskt problem att vi har anammat vänsterextrema förklaringsmodeller som allenarådande sanningar. Jag hoppas att Per Ströms artikel vitaliserar debatten i Sverige om hur vi ska forma ett jämlikt och rättvist samhälle för alla.
Mathias Knutsson
Inför primärvalen i Iowa
Svensk media har i sedvanlig ordning fokuserat på demokraternas kandidater och redan utnämnt antingen Hillary Clinton eller Barack Obama till ny president. Men bevakningen av demokraternas kandidater är i många avseenden lika ytlig, bristfällig och tendentiös som bevakningen av republikanernas kandidater är obefintlig så jag misstänker att många kommer att bli överraskade över utfallet i både primärvalen och presidentvalet.
En nyhet som helt försvunnit eller aldrig ens nått fram till Sverige är New Yorks populäre borgmästare Michael Bloombergs tydliga besked att han inte kommer att kandidera till presidentposten. Men när jag tar del av de senaste opinionsundersökningar från Iowa som indikerar att Barack Obama går fram rejält om de oberoende väljarna i högre grad går till valurnorna så drar jag mig till minnes att Obama och Bloomberg har träffats vid flera tillfällen under de senaste månaderna.
Är det månntro så att senator Obama försöker att rekrytera en vicepresidentkandidat? En vicepresidentkandidat som skulle fånga upp många oberoende väljare, tillföra en gigantisk kampanjkassa, knycka republikanska väljare och dessutom se till Obama får stöd i New York - på Hillary Clintons hemmaplan?
Mathias Knutsson
Årets första snö
Mathias Knutsson
Arbete pågår...
Mathias Knutsson
tisdag, januari 01, 2008
Gott nytt år!
Mathias Knutsson