måndag, augusti 21, 2006

Är politikerna tillräckligt rädda om dina skattepengar?

Idag besöker Skattebetalarnas förening Kristianstad för att uppmärksamma behovet av att se över de offentliga utgifterna och vara sparsam med skattebetalarnas pengar. Skattebetalarna pekar på det orimliga i att alla löntagare – även de med lägst inkomster – betalar tre av fem kronor av sin lön i skatt.

Nu kanske någon invänder med att "alla pengar som finns" behövs till att finansierar skolan, vården och omsorgen… Men sanningen är den att bara en mindre del av våra skattepengar går till välfärdens grundpelare och det finns även anmärkningsvärt stora skillnader i kostnader för skola, vård och omsorg om vi jämför olika kommuner. Skillnaderna i kostnader är dessutom mycket större än skillnaderna i kvalitet, vilket indikerar att många kommuner skulle kunna effektivisera sina kärnverksamheter utan att sänka ambitionsnivån om de ”bara” lärde sig lite av de mer skötsamma och effektivare kommunerna.

De som har följt de senaste årens utveckling i Kristianstad blir inte förvånade över att det finns en rejäl effektiviseringspotential i den kommunala ekonomin. Kristianstad har en av de högsta skattesatserna i Skåne, men likväl satsas inte mer pengar på våra kärnverksamheter och kvalitén i våra verksamheter är inte bättre än i övriga kommuner.

Vad beror detta på – varför finns det ”svarta hål” i den kommunala ekonomin i Kristianstad? En stor del av förklaringen är den nuvarande kommunledningens ovarsamma sätt att hantera skattebetalarnas pengar. Problemet märks både i form av svag ledning av kommunens kärnverksamheter och flera misslyckade - och kostsamma - projekt. Socialdemokraterna, kristdemokraterna och miljöpartiet har bland annat valt att satsa på det politiska luftslottet FFC, den taffliga livsmedelsprofilen Spirit of Food och en synnerligen olämplig granskning av hur ”lydig” lokalpressen är i rapporteringen av politiskt kontroversiella frågor. Jag tror att många kristianstadbor skulle säga ”nej – mina skattepengar ska inte slarvas bort på sådant strunt” och kräva att kommunen lägger ner dessa projekt.

Låt oss stärka Kristianstads kommun genom att fokusera på kommunens kärnverksamheter och utvecklar dem istället för att satsa på storskaliga politikerprojekt. Problemen i Kristianstad finns överallt i samhället, och på alla politiska nivåer. I Martin Borgs film ”1 200 miljarder" så beskrivs hur stat och kommuner slarvar bort skattebetalarnas pengar på mer eller mindre onödiga projekt. Jag tycker att filmen är intressant så jag kommer att lotta ut filmen till fem personer som står på sändlistan för mitt nyhetsbrev. Jag drar namnen onsdagen den 13 september så se till att både ni själva och era vänner får mitt nyhetsbrev så har ni chansen att vinna Martin Borgs film! Det enda ni behöver göra är att skicka ett mail till mig så sätter jag upp er på listan.

Vallöfte nummer ett: En röst på Mathias Knutsson är en röst på en politiker som är rädd om skattebetalarnas pengar.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: