onsdag, augusti 02, 2006

Lägg ner Centrum mot rasism!

Centrum mot rasism (CMR) som mest är känt för den vettlösa och utskrattade kampanjen mot den rasistiska glassen Nogger Black och förra veckans kritik mot Kristianstadsbladet efter att tidningen tagit in en annons från en bostadssökande som ville bo "i ett område fritt från mångkultur och kriminalitet" har nu hittat en ny huvudmotståndare: Kolmårdens djurpark. Du kan läsa och se mer på svt.se.

CMR har kommit fram till att Kolmården har en rasistisk och afrofobisk show i sin djurpark eftersom fem massaier deltar i en dansuppvisning i djurparken. Det kan låta som en rötmånadshistoria, men enligt Aftonbladet så anser CMR att djurparken ”underblåser rasistiska tankegångar” eftersom de fem massaierna till råga på allt faktiskt ”dansar, sjunger och hoppar” när de deltar i Kolmårdens show. CMR:s ordförande, riksdagsledamoten Yvonne Ruwaida, drämmer till och säger att ”det för tankarna till kolonialtiden när svarta visades upp på kringvandrande cirkusar och museer”.

Men vad tycker då massaierna själva om CMR:s utspel? Ja, uppenbarligen så har inte CMR bemödat sig med att kontakta dem innan de beskriver de fem kenyanerna som ovetande offer för rasism och afrofobi. Den fem man starka gruppen är professionella djurskötare som deltar i ett projekt som är sponsrat av Kenya Airways. ”Vi gör PR för vårt land, får bra betalt och upplever inte att vi jämställs med vilda djur”, säger Daniel Ole Leuka, en av de fem djurskötarna som trivs utmärkt med sina arbetsuppgifter och inte alls har något emot att delta i en dansuppvisning.

Men det kanske är så att CMR anser att varken Kenya Airways eller de fem djurskötarna/dansarna vet sitt eget bästa? Jag tycker att det enda som för tankarna till kolonialtiden och en nedlåtande attityd mot afrikaner är CMR som implicit säger att ingen av de ”dansande, sjungande och hoppande” massaierna förstår hur skamlöst de utnyttjats av Kolmården!

CMR och deras uttalanden motarbetar dessutom mig och alla andra som bekämpar den verkliga rasismen i samhället. Kampen mot rasism, diskriminering och främlingsfientlighet är allt för viktiga frågor för att hanteras av en organisation som mest tycks vara intresserad av att göra huvudlösa utspel i media för att legitimera sin egen existens (och budget).

Mathias Knutsson

PS Centrum mot rasism är förutom korståget mot GB och Nogger (ö)känt för interna bråk, medlemsfusk, sexuella trakasserier, revisorer som dömts för valfusk och föreningens hejdlösa slöseri med skattebetalarnas pengar. CMR har hittills spenderat merparten av sitt anslag på lyxhotell, spabehandlingar, designmöbler, resor och ett dyrt kontor på en fashionabel adress i Stockholm. DS

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med dig Mathias! Med formuleringar som "dansar, sjunger & hoppar" och klappa andra på huvudet attityd är det Centrum mot rasism och inga andra som konserverar och förstärker fördomar.