söndag, augusti 20, 2006

Hur många röster får vi får per mil motorväg?

Socialdemokraterna tycks bli allt mer desperata inför valet. När socialdemokraterna i Skåne hade valupptakt så passade statsminister Persson på att informera väljarna om att nu – när det är 28 dagar kvar till valet - så har regeringspartiet bytt uppfattning om trafikproblemen i Skåne och insett behovet av att rusta upp E22:an.

Göran Persson kom förstås med brasklappen att det antagligen inte går att bygga ut E22:an under kommande mandatperiod vilket dock inte hindrade Heléne Fritzon, ordförande för S i Skåne och kommunalråd i Kristianstad, att glatt konstatera och basunera ut att nu kommer E22:an att upp under de närmaste fyra åren… Antagligen så bottnar Göran Perssons tveksamhet i en insikt om att det kommer att ta flera år att ta fram nya projektplaner och det finns en stor risk att utbyggnaden inte blir färdig under de kommande TVÅ mandatperioderna.

Jag ska inte förneka att det är glädjande att socialdemokraterna nu säger sig vara intresserade av att satsa på E22:an, men frågan är hur trovärdiga (s) egentligen är? Det har inte ens gått två år sedan regeringen i november 2004 strök satsningen på E22 och Göran Persson har vid ett flertal tillfällen därefter poängterat att han anser att det är rätt att nedprioritera utbyggnaden av E22:an. Det skulle även förvåna mig om regeringens stödpartier (v) och (mp) kommer att sluta upp bakom sossarnas nya uppfattning, och om de väljer att stödja (s) så kommer både (v) och (mp) att kräva något i gengäld. Något riktigt dyrt och saftigt... Vem vet – det kanske blir biltullar i Malmö också om vänsterkartellen får fortsätta att styra och (s) ska köpa vänsterpartiernas stöd för en upprustning av E22:an.

Nej, då är allianspartiernas förslag om en PPP (privat - publikt – partnerskap) – lösning betydligt mer intressant och tilltalande. En gemensam satsning med privata finansiärer skulle garantera att projektet genomförs och antagligen kunna påskynda stora delar av upprustningen. En röst på allianspartierna är en röst på snabbast möjliga utbyggnad av E22:an. En röst på vänsterkartellen innebär att E22 i bästa fall byggs ut någon gång i framtiden… Förhoppningsvis… Möjligen… Om (s) inte ändrar sig igen… Eller att (mp) ställer att allt för höga och dyra krav för att stödja utbyggnaden… Och s-regeringen måste ju har frihet att omprioritera och svika sina vallöften än en gång…

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: