fredag, oktober 31, 2008

Hennes enda brott var att hon var en flicka...

När blev en människas liv så lite värt? Hur kan människor vara så ofattbart grymma?

Jag är djupt skakad efter att ha tagit del av Aisha Ibrahim Duhulows öde. Aisha Ibrahim Duhulow stenades till döds av islamiska fundamentalister inför tusentals åskådare på en fotbollsarena i Kismayo, Somalia. Hennes enda ”brott” var att hon var en kvinna, eller rättare sagt en ung flicka på tretton år, som hade våldtagits av tre män och när hon anmälde övergreppet så fängslades hon omedelbart för äktenskapsbrott…

De fega, vedervärdiga och omänskliga kräken band fast flickan och stoppade ner henne i ett hål i marken så att enbart hennes huvud stack upp och därefter inleddes steningen. Den arma flickan togs upp ur gropen vid tre tillfällen och sjuksköterskor garanterade att hon fortfarande var vid liv och kunde plågas än mer av de femtio stenkastande bödlarna…

Efter ett tag reagerade ett fåtal åskådare mot brutaliteterna och den islamiska milisen öppnade eld och dödande en liten pojke. Därefter så tog fundamentalisterna slutligen även Aisha Ibrahim Duhulows unga liv.

Avrättningen har fördömts av EU och flera människorättsorganisationer, men frågan är om ord har någon som helst effekt på barbarerna i Kismayo. Jag tvingas även att konstatera att stora delar av den västerländska muslimska världen inte upprörs eller protesterar. Det blir intressant att se om exempelvis SVT:s nya satsning Halal–Tv kommer att ta upp frågan – i synnerhet som en av programledarna, Cherin Awad, har uttalat sitt stöd för stening av kvinnor som begår äktenskapsbrott.

Cherin Awad har numera tagit avstånd från uttalandet hon gjorde 2003 och försökt att förklara sitt agerande med att hon endast var arton år gammal vid tillfället ifråga. Jag vill dock poängtera att vid arton års ålder så var hon dels myndig och dels fem år äldre än vad flicka i Somalia tilläts att bli innan hon berövades livet. Det är tur för både Cherin Awad och oss övriga att vi inte lever under sharialagar…

Läs gärna mer i SvD, SvD, SvD, SvD, svd , DN, Aftonbladet, Kristianstadsbladet och HD.


Mathias Knutsson

onsdag, oktober 29, 2008

The Fair Trade Blog

Jag vill uppmärksamma mina läsare att jag har startat en ny blogg "The Fair Trade Blog" tillsammans med Desmaniar Nurdin från Indonesien. "The Fair Trade Blog" kommer inte enbart att handla om fair trade utan även miljöfrågor, bistånd, mänskliga rättigheter, sociala frågor och ekonomisk politik. Jag hoppas att ni alla kommer att uppskatta "The Fair Trade Blog".

Mathias Knutsson

måndag, oktober 27, 2008

Reklamtalibanerna slår till...

De gånger Näringslivets etiska råd har ifrågasatt annonser där nakna kvinnor insmorda i barnolja ska saluföra borrmaskiner eller bildäck så har jag haft en viss förståelse och sympati för rådets agerande. Det har dock varit uppenbart att rådet av någon anledning alltid finner nakna och sensuella kvinnor betydligt mer sexistiska och farliga än nakna och sensuella män samt att den klassiska kvinnorollen är betydligt mer otidsenlig, schabloniserad och förnedrande än det motsvarande mansrollen…

Nu senast är det Manpower som kritiseras för att de har en annons med ett barn och texten ”Mamma, kom hem”… Annonsen klandras med den sedvanliga formuleringen om att den är ”schabloniserande och konserverar en otidsenlig syn på könsrollerna som är förnedrande för såväl kvinnor som män”. Läs gärna mer i Smålandsposten och SvD.

Det intressanta är dock att rådet helt struntar i den andra annonsen ”Pappa, kom hem” och rådet betraktar familjen som företeelse och föräldrarnas ansvar för sina barn som ”förnedrande för såväl kvinnor som män”.

Undergrävandet av familjen borde inte vara en prioriterad uppgift för Näringslivets etisk råd, men jag är inte allt för förvånad över att reklamtalibanerna gör sitt yttersta för att förverkliga Gudrun Schymans fatwa ”död åt familjen”…

Det är även så oerhört trist att diskussionen om etik i marknadsföring allt för ofta reducera till moralpanik och feministisk dogmer – det finns så många andra oerhört viktiga frågor näringslivet etiska råd skulle kunna ta upp till behandling. Hur ofta granskas exempelvis etiken i läkemedelsbolagen, spelbolagens eller finansföretagens reklam? Jag hoppas att någon påminner Näringslivets etiska råd om att etik rimligtvis handlar om mer än lättklädda kvinnor och huruvida flickor ska rosa eller blå pyjamasar i annonser för barnkläder…

Mathias Knutsson

Bäva månde Joe the Plumber

YouTube är en veritabel guldgruva för oss som är intresserade av politik. Nu har någon hittat en radiointervju med Barack Obama från 2001 där han pläderar för en radikal omläggning av den ekonomiska politiken i USA.



Jag undrar dock om etablerade media i USA kommer att följa upp de ganska uppseendeväckande uttalanden som senator Obama gör i intervjun. Han beklagar exempelvis att den amerikanska konstitutionen förhindrar omfördelning av ekonomiska resurser.

Det blir intressant att följa hur Barack Obamas allt mer tydliga vänsterprofil kommer att gå hem hos de stora väljargrupperna i USA. Ekonomisk omfördelning; statlig konfiskering av privat egendom; progressiva skatter; politiker som "sprider runt" andra människors pengar, och stora bidragssystem är inte ”The American Way”…

Mathias Knutsson

Biden om marxisten Obama och socialistlandet Sverige...

Det blir allt mer uppenbart att demokraternas kandidater har blivit lite bortskämda med att få tillrättalagda frågor av allt för välvilligt inställda journalister. Barbara West ställer de tuffa, kritiska och ärliga frågorna som så få journalister har ställt till både Barack Obama och Joe Biden.



Vicepresidentkandidaten inleder med ett stort leende, men blir bara surare och allt mer irriterad när West frågar honom om röstfusket i organisationen Acorn och Barack Obamas marxistinspirerade tankar om omfördelning av ekonomiska resurser. Bidens fasad rämnar påfallande snabbt för det krävs bara en tuff fråga innan han tvingas att tänja på sanningen om Obamas engagemang i Acorn och hänfaller till ett ganska osympatiskt och arrogant beteende. Efter intervjun så meddelande demokraternas kampanjledning snabbt att de inte tänker ställa upp på fler intervjuer hos Barbara West och TV-bolaget WFTV…


Den sista frågan är särskilt rolig för oss svenskar: “What do you say to the people that are concerned that Barack Obama will want to turn America into a Socialist country like Sweden?”

Mathias Knutsson

onsdag, oktober 22, 2008

Bloggträff efter alliansmötet i Varberg

Efter halva mandatperioden kraftsamlar alliansen och tar sikte mot valet 2010. Vid mötet i Varberg presenterades planerna på gemensam valplattform och dito kampanjresurser men den viktiga frågan som egentligen bör ställas är vad som egentligen kommer att krävas för att alliansen ska vinna valet 2010…

De stora och gemensamma satsningarna är ett nödvändigt villkor för framgång, men knappast ett tillräckligt steg om vi vill säkra en valseger 2010. I valet 2010 kommer det inte att räcka med att stå för förändring, utan då kommer väljarna att kräva tydliga och trovärdiga förslag för utveckling och ett bättre Sverige.

Och det räcker inte ens med enbart förträffliga förslagen – utan politiken måste kommuniceras framgångsrikt och vägvinnande för att alliansregeringen ska bli omvald 2010.

Jag hoppas att dagens bloggträff med alliansens partisekreterare var ett första steg mot en mer öppen och proaktiv hållning från regeringen. Efter debaclet med FRA tycks (den något senkomna) insikten spridit sig i Rosenbads korridorer att bloggarna har en allt större betydelse som ”pratare” och opinionsbildare. De största politiska bloggarna når ut till tiotusentals läsare varje dag, vilket är betydligt fler besökare än både partiernas hemsidor och många dagstidningars webbplatser.

Partiledningarna tycks dock inte vilja inse att bloggarnas stora attraktionskraft bottnar i deras oberoende och självständighet. De politiska bloggarna kan inte reduceras till att vara megafoner utan de ska vara kritiska röst som ömsom driver på och ömsom bromsar partierna.

Mathias Knutsson

torsdag, oktober 09, 2008

I stormens öga är det lugnt och stilla...

Efter att ha följt den andra debatten mellan presidentkandidaterna John McCain och Barack Obama så tvingas jag att konstatera att debatten var påfallande tam och intetsägande. Hur kan debattglöden, kampviljan och engagemanget nästintill saknas när vi befinner oss i en global ekonomisk kris, kriget mot terrorismen pågår fortfarande och miljöproblemen bara blir värre?



Måhända bottnade McCains och Obamas nedtonade profil i en ambition att framstå som trygga och statsmannamässiga, men tyvärr så förenades deras lågmälda attityd med en oförmåga att leverera tydliga svar och ovilja att ta ansvar för den uppkomna situationen.

John McCain försökte vid några tillfällen att vara mer konkret och verkligen besvara de ställda frågorna, men varken Barack Obama eller moderatorn Tom Brokaw verkade vara intresserade av att verkligen föra diskussionen framåt. Barack Obama är en skicklig retoriker som ofta förmedlar ett intryck av att han verkligen säger något trots att han bara levererar tomma ord och vackra fraser. En kandidat som säger sig vilja FÖRÄNDRA den amerikanska politiken borde väl dels ha några egna förslag och dels vilja tala klarspråk med väljarna istället för att förleda dem?

Läs mer i DN, SvD och Aftonbladet
Mathias Knutsson

onsdag, oktober 08, 2008

Depeche Mode spelar på Arvikafestivalen...???

Efter några års tystnad så kommer Depeche Mode att ge ut en ny skiva och turnera under 2009. Konsertturnén har det grandiosa namnet ”Tour of the Universe” och består nästan uteslutande av storslagna arenaspelningar, men av någon outgrundlig anledning så blir den enda spelningen i Sverige upp i de värmländska skogarna på Arvikafestivalen…

Jag har inget emot Arvikafestivalen, men varför väljer inte Depeche Mode att spela på Ullevi i Göteborg eller (och) Stockholms Stadion? Arvikafestivalens 20 000 biljetter var visst slutsålda förra året samtidigt som Depeche Mode sålde ut Scandinavium, Globen och Stadion på sin förra turné… Jag tror att de flesta som uppskattar Depeche Mode – och i synnerhet de i in min ålder - kommer att åka till Parken i Köpenhamn eller invänta en eventuell inomhusturné framåt höstkanten.

Det är trist att Depeche Mode och deras konsertarrangör Live Nation inte tar tillfället i akt och bjuder oss på en oförglömlig kväll på Ullevi. Visserligen kan Arvikafestivalen ha fått Depeche Mode som tack för lång och trogen tjänst inom synthgenrén, men den troliga anledningen är att festivalspelningar är säkra pengar för konsertarrangörerna. En spelning på Ullevi hade antagligen genererat en betydligt större vinst, men den ekonomiska risken hade varit något större och risktagande är inte populärt bland investerare mitt i en djup finanskris. Lägg därtill att allt fler artister väljer att hoppa över Sverige när de gör stora arenaturnéer – det är helt enkelt för dyrt, omständigt och tidsödande att flytta showen till vår avlägsna och kalla avkrok av världen…

Mathias Knutsson

Läs mer i Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, Aftonbladet, GT, DN,

måndag, oktober 06, 2008

Kan det här hända i något annat land än Sverige?

Aftonbladet uppmärksammar att Sverige saknar ett sexbrottsregister med syfte att övervaka dömda sexbrottslingar och deras förehavanden. I sedvanlig ordning så hänvisar myndigheterna till den personliga integriteten och sekretesslagen utformning när de ska försöka att ge någon form av begripligt svar på frågan varför vi inte följer återfallsförbrytare som uppenbarligen utgör ett stort hot mot samhället.

Det är faktiskt helt absurt att polis, rättsväsende och sociala myndigheter av hänsyn till brottslingarnas integritet inte tillåts att kontrollera dömda sexualförbrytare när vår riksdag inte hade några större betänkligheter när de antog ”Lex Orwell” och gav FRA i uppdrag att spionera på varje svensk som skickar e-post. Det finns uppenbarligen behov av att ändra flera lagar än FRA-lagen…

Läs mer i Aftonbladets artikelserie

Mathias Knutsson

Försäkringskassans världsfrånvända reklamkampanj

Efter att Försäkringskassans ledning gång på gång visat att de varken kan sköta ”kassans” verksamhet eller ekonomi så försvinner den lilla trovärdighet de eventuellt hade kvar när de väljer att satsa femton miljoner kronor på informationskampanj med slogan som ”Nu får man hjälp i tid” och ”Ingen ska hamna utanför”.

Femton miljoner kronor är förvisso en droppe i havet i relation till det totala slöseriet inom Försäkringskassan, men agerandet vittnar om att både insikt och kompetens helt saknas inom organisationen. Haveriet blir fullständigt när Aftonbladet kontrollerar om reklamkampanjen förmedlar en korrekt bild av verkligheten… ”Väntetiden på telefon är tre minuter, enligt Försäkringskassan. Men när Aftonbladet ringde vid två tillfällen var väntetiden drygt 20 minuter.”

Det är allt mer uppenbart att Försäkringskassa inte förmår att hantera sina uppgifter. Problemen är dessutom inte nya – så länge jag minns så har Försäkringskassan kritiserats för långa väntetider, slarv och svag ekonomisk styrning.

Jag anser att Försäkringskassan ska införa en utbetalningsgaranti och att vissa uppgifter ska överföras till vanliga banker som i motsats till ”kassan” faktiskt förmår att hantera stora utbetalningssystem.

Mathias Knutsson

På resande fot

Ibland är det så fantastiskt och inspirerande att vara på resande fot… Veckan inleds med en tågresa upp till Stockholm och det slår mig att det inte är så många år sedan som restid var ”förlorad tid” som enbart innebar att vi förflyttade oss från en punkt till en annan. Idag kan jag arbeta – nästan lika bra som på kontoret eller hemma – när tåget susar fram genom ett vackert och allt mer höstlikt landskap.

I Stockholm väntar flera möten och jag ska bland annat träffa min goda vän Anki Elken som jag har en gemensam kampanj tillsammans med inför EU-parlamentsvalet nästa år. Vi har nyligen börjat att blogga på ”Välj Elken och Knutsson 2009”.

Nu kan ni även gå med i mitt bloggnätverk på Facebook där ni kan diskutera och förbättra min blogg. Jag vill även påminna om min "politikersida" på samma community. Jag hoppas att många av mina läsare går med i nätverken.

Mathias Knutsson

lördag, oktober 04, 2008

Ett svek mot de allra svagaste i vårt samhälle

När ni läser Peter Birros krönika i Aftonbladet så kommer ni att beröras och uppröras av Rolf Machnows öde. Reflektera gärna över de frågor som Birros ställer och fundera på hur vi själva ser på de allra svagaste människorna i vårt samhälle.

Oavsett vad som egentligen hände i OT-rummet inne på T-centralen så är det uppenbart att det svenska samhället allt för ofta sviker våra mest utsatta medborgare. För innan polisens eventuella övergrep så hade Rolf Machnow säkert haft kontakt med de sociala myndigheterna under lång tid utan att få den hjälp som behövdes för att komma på fötter.

Det kan säkert vara så att Rolf Machnow fick all tänkbar hjälp och kastade bort många chanser, men likväl så måste vi i Sverige ifrågasätta den svenska social- och drogpolitikens mål och arbetssätt. För hur kan det komma sig att Sverige ligger i Europatoppen avseende både andelen narkomaner och drogrelaterade dödsfall trots att vi driver en restriktiv politik under parollen ”Ett narkotikafritt samhälle”.

En jämförelse med exempelvis Holland är inte till Sveriges fördel för trots att Holland har nästan dubbelt så många invånare så har både länderna ungefär lika många tunga narkomaner. När vi sedan studerar narkotikarelaterade dödsfall och brott så framträder en än mer skrämmande bild av den svenska drogpolitiken och dess misslyckanden.

Det är hög tid för oss att förändra och utveckla den svenska social- och drogpolitiken. Rolf Machnows öde är extremt, uppseendeväckande och djupt tragiskt, men det är viktigt att vi inser att Machnow antagligen aldrig ens hade hamnat i OT-rummet på T-Centralen om Sverige hade haft en annan narkotikapolitik.

Vi måste inse att det går att förena en restriktiv narkotikapolitik med en human skademinskningspolitik. Den svenska narkotikapolitiken är allt för ensidigt repressiv och uppvisar ett bedrövligt resultat i form av mycket lidande och många onödiga dödsfall. Det är inte värdigt ett humant samhälle att gång på gång svika, kränka, förnedra och straffa sina mest utsatta och sårbara medborgare.

Mathias Knutsson

fredag, oktober 03, 2008

Debatten mellan Palin och Biden

Debatterna mellan vicepresidentskandidaterna är ofta mycket givande och har i motsats till debatterna mellan presidentkandidaterna tydligt fokus på politiken istället för kandidaterna. Ett utmärkt exempel på detta är debatten mellan Dick Cheney och Joseph Lieberman inför valet 2000.

Debatten mellan Sarah Palin och Joe Biden avvek dock delvis från det tidigare mönstret. Debatten präglades av ett stort intresse för främst Sarah Palin och inramningen påminde i mycket hög grad om debatterna mellan huvudkandidaterna. Det är värt att poängtera att debatten följdes av nästan 70 miljoner amerikaner, vilket är betydligt mer än debatterna mellan McCain och Obama samt de högsta tittarsiffrorna sedan 1992.



Det märktes tydligt att både kampanjorganisationerna hade insett hur mycket som stod på spel och kandidaterna var väl förbereda och flera av debattinläggen var (nästan alltför) välregisserade. Den kanske vanligaste kommentaren under och efter debatten var hur bra Sarah Palin hanterade debatten. Måhända var inte förväntningarna allt för höga eftersom många under de senaste veckorna har försökt sätta en bild av Sarah Palin som oerfaren och okunnig genom att påstå att hon har gjort bort sig i flera intervjuer.

Det är dock svårt att verkligen lyfta fram konkreta exempel på hennes misstag – när hon exempelvis påstås ha missuppfattat Bushdoktrinen i en intervju med ABC så var det faktiskt så att hon bad journalisten att förtydliga sin fråga och sen hon gav ett mycket bra men långt och reflekterade svar. Ni kan se intervjun här och ta del av några riktigt bra kommentarer här.

Jag tror att Sarah Palin helt enkelt är utsatt för en tuff kampanj mot henne eftersom så många demokrater inser att hon är en mycket duktig politiker som kan avgöra presidentvalet i november. Det är dessutom min bestämda uppfattning att de som kritiserar Sarah Palin för hennes bristande erfarenhet och okunskap rimligtvis måste avfärda Barack Obama som presidentkandidat på exakt samma grunder.

Mathias Knutsson