fredag, april 20, 2007

Fp:s förslag för fler sjuka barn på dagis

Folkpartiet tycks inte kunna bestämma sig om det är batongliberalism eller vänstersocialliberalism som gäller för fp. Oavsett vilken väg partiet väljer i framtiden så hoppas jag att det senaste utspelet om att kvotera ersättningen för vård av sjukt barn bara är ett olycksfall i arbetet. Förslaget är inte bara fjärran god liberal politik som bygger på en stor tilltro till den enskildes förmåga att själv forma sitt liv, utan är även behäftat med mängder av svagheter.

Förslaget innebär att staten ska gå in och styra vilken förälder som tar hand om barnen när de är sjuka. Eftersom jag är både är liberal och småbarnsförälder så häpnar jag över hur fp kan ta fram ett så korkat, ogenomtänkt och omodernt förslag. Förslaget bygger i sedvanlig ordning inte på omtanke om barnen utan strävan efter jämställdhet enligt en socialistisk definition. Den bärande idén bakom förslaget är att papporna ska tvingas att ta ut en större del av ersättningen för vård av sjukt barn. I dagsläget tar männen ut 36 procent av VaB-dagarna vilket är på tok för lite enligt Folkpartiets sociala ingenjörer.

Det är beklämmande att ett liberalt parti hänger sig åt socialistiskt förmynderi och inte överlåter beslut av denna karaktär till den enskilda familjen. Det är också uppenbart att fp helt bortser från de praktiska konsekvenserna av förslaget. Fp tycks inte inse hur oerhört skevt förslaget skulle slå mot småbarnsföräldrar som är egenföretagare, nyanställda eller har oreglerad arbetstid. För dessa grupper är föräldrarnas frihet att själva bestämma vem som ska stanna hemma för att vårda barnen helt avgörande för att vardagen ska fungera. Om fp:s förslag skulle verklighet är jag övertygad om att många föräldrar skulle tvingas att sjukskriva sig själva eller låta sjuka barn gå till skolan och dagis.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: