lördag, april 21, 2007

Ett värdelöst beslut av Scandic

Det är nog bara i Sverige som landets största hotellkedja kan fatta ett så korkat och värdelöst beslut som Scandic har gjort när de väljer att kasta ut biblarna från hotellrummen.

Bakgrunden till beslutet är att ett mejl från en hotellgäst med önskemålet om att hotellet skulle ta bort Gideoniternas biblar från hotellrummen. Förslagsställaren Stefan Jansson, är medlem i den sekulära organisationen Humanisterna, och uppmanade Scandic att ta bor biblarna eftersom det är ”tråkigt och fördummande” med en ”religiös bok på rummen”. I motsats till när Scandic uppmanades att kasta ut porrfilmerna från hotellrummen så agerade hotellets marknadsavdelning blixtsnabbt och beslutade att samtliga hotell omedelbart skulle ta bort Den heliga skrift från hotellrummen.

Det intressanta är inte bara hur snabby hotellkedjan reagerade utan även hur lättvindligt de gör sig av med biblarna på hotellrummen. I de flesta länder finns inte bara en stor respekt för människors tro och livsåskådning utan även en större förståelse och kunskap om religion än i det allt mer sekulariserade Sverige. Låt mig förklara mitt resonemang med utgångspunkt från Humanisternas egna påståenden. Ett vanligt argument mot biblarna är – utöver att de är ”tråkiga och fördummande” - att skriften är kränkande mot personer som inte delar den kristna tron samt att bibeln enligt Stefan Andersson innehåller ”en hel del tokiga och nedsättande ord om bl a kvinnor och homosexuella”.

Om Stefan Janssons argument ska ha någon som helst giltighet så borde det gå att påvisa att kvinnor, homosexuella och de som har andra trosuppfattningar blir kränkta av hotellbiblarna. Humanisterna, som enligt egen utsago bygger sin verksamhet på förnuft, medmänsklighet, tolerans och ansvar samt hyllar principen om att allt som existerar även ska gå att bevisa vetenskapligt borde nog ha reflekterat lite mer över varför biblarna inte har väckt anstöt, kränkt miljontals människor och orsakat vilda protester över hela världen. Frågan blir snabbt oundviklig, i synnerhet om man tänker efter lite och rent av använder vetenskapliga metoder: varför har inte en majoritet av världens befolkning i form av alla kvinnor, homosexuella, judar, muslimer, buddister och hinduer med kraft krävt att biblarna skulle tas bort? Gideoniterna finns ju trots allt i 181 av jordens länder, verksamheten har pågått sedan slutet av 1800-talet och organisationen har under årens lopp delat ut mer än 1,3 miljarder biblar. Bara i Sverige har Gideoniterna delat ut nästan fem miljoner exemplar av Bibeln och Nya Testamentet till exempelvis hotell, skolor, sjukhus, vårdhem och anstalter.

Men likväl så tycks inte deras verksamhet ha väckt anstöt eller kränkt någon. Kan det rent av vara så att de grupper som Humanisterna och Andersson refererar till inte känner sig allt för kränkta av bibeln som finns på hotell- eller sjukrummen? De flesta kvinnor tycks vara betydligt mer upprörda över att Scandic fortfarande envisas med att erbjuda gästerna porrfilmer. De homosexuellas intresseorganisationer och andra religiösa samfund har inte ens kommenterat frågan så det tycks vara uppenbart att på samma sätt som jag som troende kristen inte kränks av andra religioners heliga skrifter så tycks världens judar, muslimer, buddister och hinduer undgå att uppröras över hotellbiblarna.

De enda som "upprörs" är humanister och ateister som väljer att tro på att det inte finns någon gud. Deras agerande är förståligt eftersom dessa grupper har helt andra andra bevekelsegrunder för sitt ställningstagande: det är ju deras mission att sprida gudlösheten så varför skulle inte de vilja bli av med biblarna på hotellrummen? Det är dock obegripligt hur Sveriges största hotellkedja kan springa deras ärenden utan att ifrågasätta Humanisternas motiv. Det är positivt om Scandic tillhandahåller fler religiösa skrifter, men varför skall denna tjänst ställas mot Gideoniternas biblar på rummet? Jag hoppas verkligen att Scandic omprövar sitt olyckliga beslut att stödja ateisternas och humanisternas kamp mot religionen i Sverige.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: