onsdag, mars 28, 2007

Vem kommer att sakna förmögenhetsskatten?

Det blev en bra start på dagen... På DN Debatt (se även SvD) kan vi läsa att förmögenhetsskatten - som är en av de mest skadliga skatterna för företag och ekonomisk utvecklingen – kommer att avskaffas redan under 2007.

I Skåne har vi i likhet med övriga landet under många år fått se effekterna av vänsterblockets misslyckade närings- och skattepolitik. Allt för få företag har förmått att växa och utvecklas vilket har urholkat vår gemensamma ekonomi och välfärd. Den höga beskattningen av arbete och kapital samt tröskeleffekter i skattesystemen har varit några av de största hindren för företagen.

Ju högre skattetryck som anses vara nödvändigt i ett land eller region, desto viktigare måste det vara att skatterna tas ut på ett sätt som minimerar välfärdsförlusterna, men förmögenhetsskatten har medfört att kapital flyr Sverige (och påfallande ofta flyr även kapitalets ägare).

Effekten blir extra tydlig i Skåne eftersom Danmark, Tyskland och Polen redan har avskaffat förmögenhetsskatten. Om förmögenhetsskatten tas bort skulle kapitalströmmarna ut ur Skåne minska och kapitalet skulle istället kunna investeras i skånska företag och projekt. Enlig SCB:s beräkningar uppgår svenska hushålls odeklarerade sparande sedan 1980 till mer 800 miljarder kronor inklusive ränta. Om vi använder denna uppgift för att skatta kapitalflykten från Skåne sedan 1980 så uppgår den till 106,7 miljarder kronor eller 4,25 miljarder kronor årligen. Om de årliga investeringarna i Skåne ökade med 4,25 miljarder kronor skapas möjligheter för nya satsningar, utveckling och fler arbetstillfällen. En tumregel är att en nyanställning kräver en kapitalstock på 2,0 miljoner kronor och ett tillskott på 4,25 miljarder kronor skulle sålunda kunna ge upphov till 2 100 nya jobb varje år.

Nu märks det att vi har en borgerlig regering som arbetar för att skapa ett bättre företagsklimat, stark ekonomisk utveckling och tryggad välfärd. Avskaffandet av förmögenhetsskatten är ett viktigt steg mot ett bättre Skåne och Sverige!

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: