lördag, mars 24, 2007

Har Vin & Sprit en framtid i Kristianstad?

Under de senaste veckorna har debattens vågor gått höga om statens utförsäljning av ett flertal statliga företag, däribland Vin & Sprit med sitt flaggskepp Absolut Vodka. I lokalpressen har en mängd debattörer, med oppositionen i spetsen, uttryckt stora oro för vad som kommer att hända med Absolut Vodka och företagets anläggningar i Åhus och Nöbbelöv om Vin & Sprit tas över av ett privat - och (ve & fasa) multinationellt - företag.

Det är värt att poängtera att statligt ägande inte är en garanti för att verksamheten stannar kvar för evigt. Fråga bara Sundsvallsborna som får se hur det fortfarande statliga V&S flyttar verksamheten från ”deras” fabrik till Åhus, Nöbbelöv, Danmark och andra fabriker i koncernen. Jag undrar vilka slutsatser s-politikerna drar av V&S:s agerande i Sundsvall?

Oavsett vilka slutsatser som dras av händelseutvecklingen i Sundsvall så är det viktigt att inse att den politiska debatten ofta tar avstamp från en missuppfattning om de statliga bolagens uppgift. Utgångspunkten för de statliga bolagen är att verksamheten ska bedrivas på affärsmässiga grunder, det vill säga bolagens verksamhet ska inte ha exempelvis regional- eller sysselsättningspolitisk karaktär. Socialdemokraternas utspel: ”stor risk att privat ägare flyttar V&S:s produktion från kommunen”; ”upp till tusen jobb i vår kommun kan vara hotade” och ”Åhusfabriken riskerar nu att flyttas ut i världen” är klassisk skrämselpropaganda som tydligt belyser problemet med att förskjuta fokus för debatten. Jag har inget emot en saklig debatt om utförsäljningen av V&S men frågan är varför (s) tycks leva i och sprida villfarelsen att Absolut Vodka inte skulle överleva under en annan ägare än den svenska staten? För att om (s) anser att staten är en bra ägare (?) så kan vi väl utgå ifrån att ägaren också bör se till att bolagen uppnår de marknadsmässiga krav som fastställts?

Om staten har skött sig ägarroll på ett korrekt sätt så är V&S ett välskött företag vars verksamhet är konkurrenskraftig och synnerligen attraktiv för andra aktörer på marknaden. I så fall föreligger ingen risk att verksamheterna i Åhus och Nöbbelöv avvecklas efter ett ägarbyte. Alternativet är att staten är dålig och svag ägare vilket riskerar framtiden för V&S, men entydigt talar för staten bör avveckla sitt ägande. Jag är fullt övertygad om att V&S kommer att gynnas av en nya ägare som skapar nya utvecklingsmöjlighet för företaget och därmed även Kristianstads kommun.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: