tisdag, februari 13, 2007

Ett stort steg mot ett bättre Sverige

Äntligen är en av sossarnas och LO:s gemensamma bastiljoner på väg att falla! Europadomstolen fäller den svenska staten för brott mot de mänskliga rättigheterna och kritiserar hur Byggnads har skött ett absurt system där facket gavs rätt att ta ut avgifter av samtliga byggnadsarbetare oavsett om de är medlemmar i facket eller ej. Byggnads granskningsarvode uppgår till 1,5 procent av arbetarens lön och ska användas till att granska att varje byggnadsarbetares lön är korrekt. Europadomstolen anser att granskningsavgifterna inte är förenliga med individens rätt att själv disponera sina tillgångar och inkomster vilket innebär bakläxa för systemet med att ta ut avgifter för byggnadsarbetare som inte är anslutna till facket.

Det är lätt att i likhet med Europadomstolen ifrågasätta systemet på principiella grunder, men Europadomstolen klandrar även Byggnads för bristfällig redovisning och kontroll av hur intäkterna från granskningsavgifterna används.

För mig är det uppenbart att facket helt enkelt inte brytt sig om att särredovisa intäkterna eftersom de aldrig trodde att systemet skulle ifrågasättas. Om ingen kritiserar ett helt befängt system som kränker våra grundläggande rättigheter så är det faktiskt rimligt att anta att det är möjligt att komma undan med slarvig bokföring, fiffel och diverse oklarheter…

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: