tisdag, februari 27, 2007

En kort kommentar till ansvarskommitténs slutbetänkande

Trots att de flesta förslagen redan var kända så fanns det en viss spänning i luften när Ansvarskommittén skulle presentera sitt slutbetänkande, "En hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft". Ansvarskommitténs arbete hanterar centrala framtidsfrågor som berör oss alla och jag vill gärna delge mina läsare några korta kommentarer rörande betänkandet och tiden (och arbetet) som komma skall.

För det första så är det oerhört viktigt att vi inte fastnar i en diskussion om geografiska gränsdragningar utan att vi fokuserar debatten på regionernas framtida uppgifter, ansvarsområden och arbetssätt.

För det andra så måste vi ha ”rätt” tidsperspektiv när diskuterar utvecklingen av den regionala nivån. Förslaget måste vara framåtsyftande och rusta samhället för att möta morgondagens utmaningar under de kommande trettio till fyrtio åren.

För det tredje, tänk internationellt och interregionalt. Nationalstaten har i vissa avseenden redan spelat ut sin roll och i framtiden kommer den regionala nivån att ha ett större ansvar för inom flera politikområden.

För det fjärde, tänk inte bara i termer av organisation och struktur utan diskutera även samverkan och samordning. Vi behöver inte alltid omorganisera utan det finns många problem vi kan lösa genom samverkan och samordning.

För det femte, sätt den enskilde medborgaren i centrum arbetet med formandet av morgondagens regioner.

För det sjätte, bejaka en öppen och förutsättningslös debatt om framtidens samhällsstruktur.

Tveka inte att kontakta mig om du har frågor, tankar och förslag om hur samhället ska se ut om tio, tjugo och trettio år.


Mathias Knutsson

Inga kommentarer: