söndag, oktober 04, 2009

Ge papperslösa och gömda flyktingar sjukvård!

Jag har aldrig tvekat i frågan om sjukvård till gömda och papperslösa flyktingar. För mig är det självklart att människor som är i behov av hälso- och sjukvård ska kunna söka vård utan rädsla för repressalier. Denna rätt till vård ska omfatta alla – oavsett etnisk härkomst, legal status eller betalningsförmåga.

Det är helt oacceptabelt att Sverige fortfarande förvägrar en de svagaste grupperna i samhället nödvändig vård. Jag är i likhet med debattörerna i DN oerhört tacksam för de frivilliginsatser som görs inom sjukvården, men det är inte rimligt att livsavgörande vård ska vara beroende av volontärarbete som staten dessutom både ogillar och motarbetar.

Det är hög tid för Sverige att i likhet med övriga europeiska länder erbjuda gömda och papperslösa flyktingar hälso- och sjukvård. Nu måste (m)otståndarsidan rannsaka sig själva och inta en betydligt mer human hållning.

Läs mer i DN

Andra bloggar: Centerpartiets Integrationsnätverk, Oscar Fredriksson, Jonssons funderingar, Kent Persson

Mathias Knutsson

3 kommentarer:

M.S. sa...

Så sant. Tack för de orden.

Tips! "Varför ska asylsökande och papperslösa migranter ha tillgång till sjukvård på lika villkor som svenska medborgare?" http://www.vardforalla.se/files/vardforalla/Argument_ratt-till-vard.pdf

Mathias Knutsson sa...

Hej M.S,

Tack för din kommentar!

Mvh
Mathias Knutsson

Anonym sa...

Gömda flyktingar? Varför inte kalla dem för vad det är istället? D v s illegala invandrare. Personer som av någon anledning inte uppfyller kraven för att få asyl i Sverige.

Rent nyfiken bara... Menar du att den välfärd jag betalar via min skattsedel nu även skall inkludera människor som inte ens har rättighet att vistas i landet?
Så det enda kriteriet framöver, för att få ta del av det svenska välfärdssystemet, är att man befinner sig i landet Sverige när vårdbehovet uppstår?

Jag förstår bara inte hur du får ihop det? Vistas man här legalt, och vårdbehov uppstår - då får man betala för sig - vilket är helt rätt. Om man sedan löser det via sin försäkring eller via egna medel är annan historia. Men vistas man i Sverige illegalt - då skall helt plötsligt alla regler och krav sluta gälla?

Så för alla som vill ta del Sveriges bottenlösa skattkista av välfärd skall det alltså enbart räcka med att slänga passet vid gränsen och bege sig till närmsta vårdinrättning?