onsdag, augusti 06, 2008

Varför återuppbygger Irak inte landet med oljemiljarderna?

Under de senaste åren har oljepriset skjutit i höjden och Irak har i likhet med övriga oljeproducerande länder tjänat enormt mycket pengar. Vid årets slut kommer den irakiska statskassan att vara mycket välfylld: den senaste prognosen pekar på ett ackumulerat överskott på 79 miljarder US-dollar eller 490 miljarder svenska kronor. Den irakiska regeringen har dock valt att låta oljemiljarderna stanna på banken och bara en försvinnande liten del har satsats på återuppbyggnaden och moderniseringen av landet.

Det finns nu ett utbrett missnöje i både Irak och USA med den irakiska regeringens oförmåga - eller ovilja - att investera oljemiljarderna. I veckan presenterades en ny amerikansk rapport som pekar det orimliga i att amerikanska skattebetalare fortsätter att betala projekt som den irakiska staten kan finansiera på egen hand. Lägg därtill att de projekt som de facto ligger i den irakiska investeringsbudgeten sällan genomförs utan skjuts på framtiden, endast 28 procent av budgeten förbrukades under 2008 och den irakiska staten missköter underhållet av gjorda amerikanska investeringar så inser alla situationen blir helt ohållbar när den amerikanska ekonomin befinner sig i kris.

Nu måste den irakiska regeringen ta sitt ansvar och satsa några av de hundratals miljarder kronor som ligger undangömda på diverse bankkonton på att återuppbygga Irak. Om så inte sker befarar jag att både den demokratiska och ekonomiska utvecklingen i Irak kommer att stanna av.

Mathias Knutsson

Inga kommentarer: