torsdag, augusti 07, 2008

Kristianstad Arena - en kommunal hundramiljonerssatsning utan folkligt stöd?

Frågan om Kristianstad kommun ska satsa på att bygga en arena har dominerat den lokala politiska debatten under de senaste åren. Dagens besked att kommunstyrelsens arbetsutskott föreslås avslå kravet på en folkomröstning är tyvärr lika väntat som det är olyckligt. Läs mer i Kristianstadsbladet och NSK.

För trots att kravet på en folkomröstning har undertecknats 3 763 personer och Kristianstadsbladets opinionsundersökning tyder på ett massivt stöd för en folkomröstning så vinner folkets röster inget gehör i rådhuset. Frågan anses nämligen redan vara avgjord i och med att kommunfullmäktige redan har tillstyrkt arenaprojektet.

Kristianstad Arena har förvisso diskuterats under lång tid men uppenbarligen har allt för lite gjorts för att sprida debatten och förankra arenaprojektet hos kristianstadsborna. I likhet med de flesta politiska projekt i Kristianstad fastnade både diskussionen och beslutsfattandet i rådhusets korridorer och mycket slutna sammanträdesrum.

Jag har mycket svårt att dela en uppfattning som i praktiken innebär att krav på kommunala folkomröstningar skall avvisas enbart på grund av att vi politiker har en annan uppfattning eller redan har fattat beslut i sakfrågan. Jag är därför öppen för förutsättningslös diskussion om arenaprojektet och att jag stöder medborgarnas krav på en folkomröstning.

Inga kommentarer: